Türkiye Gıda bağımsızlığı güvenliği ve güvencesini sağlanmalıdır!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1984 yılından beri Türkiye’de kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği  (ESCEVDER),   Gıda bağımsızlığı güvenliği ve güvencesinin sağlanması için çiftçiye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

14 Mayıs 1946 yılında kurulan Dünya Çiftçiler günü Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP)’ın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ortak açıklama yapan TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ve ESÇEVDER Başkanı Mak. Müh. Sadık Yurtman, Türkiye tarımı ve Türk çiftçisi ile ilgili acil çözüm önerilerini maddeler halinde sıraladı: Takipçisi olacaklarını ifade eden TÜRÇEP ve ESÇEVDERîn sıralaması şu şekilde:

Tarım alanlarının yok olmasının önüne geçilmeli,

Ekilmeyen tarım alanlarının ekilmesinin sağlanmalı,

Doğal tarımın yaygınlaştırılmasının sağlanmalı,

Çiftçiler için mazottaki KDV oranın düşürülmeli,

Vahşi sulama yerine damlama sulamaya geçmenin teşvik edilmeli,

İthalat yerine yerli üreticilerimizin desteklenmeli,

Yerli tohumların desteklenmesini ve yaygınlaştırılmasının sağlanmalı,

Yerli tohumun serbestçe satılmasının önünün açılmalı,

Üretimde gereksiz kimyasal kullanımının önüne geçilmeli,

Tarımda planlamanın ülke gereksinimleri doğrultusunda planlama yapılmalı.

 

Çiftçinin ve ülkenin tarım politikalarının kendine yeter bir ülke konumuna getirilmesi için kendi kendine yeten bir ülke olabilmek için tarım alanlarının korunması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üreticisi olan köylüdür “ sözünü anımsatan çevreciler, Açlığın, kıtlığın ve gıda savaşlarının yaşandığı günümüzde gıda bağımsızlığı, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

 

“Tarımsal ham madde ve ürün ithalatı kısıtlanmalı, kooperatifçilik ve çiftçi desteklenmeli”

Türkiye’nin  kendi kendine yeten bir ülke olabilmesi için önerilerinin dikkate alınmasını isteyen Uyar ve Yurtman, çiftçinin örgütlenmesi gerektiğini ifade ederek “Türkiye ve Dünya nüfusu her geçen gün artmakta olup, bu artışla birlikte gıda ihtiyacı da  artmakta olduğu aşikardır. Türkiye’de göz ardı edilen tarım sektörünün önemi hala kavranamamış olması nedeniyle Çiftçilerimiz birer birer yok olmaya   başlamıştır. Örgütlenemeyen çiftçilerimiz özelleştirmelere, aracı kurumlara, tüccarlara yenik düşmekte ve emeklerinin karşılığını alamadığından dolayı da topraklarını terk etmektedir. Bunun yanında her yıl 120.000 hektar tarım arazisi kaybedilmektedir.

Açlığın, kıtlığın ve gıda savaşlarının yaşandığı günümüzde gıda bağımsızlığı, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin sağlanması gerekmektedir. Tarımsal ham madde  ve ürün ithalatı kısıtlanmalı, kooperatifçilik ve çiftçilerimiz desteklenmelidir. TÜRÇEP ( Türkiye Çevre Platformu ),  ESÇEVDER ( Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği) olarak uygulanmasını arzu ediyoruz. Yukarıda sıralanan önerilerimizin takipçisi olacağımızı kamu oyuna açıklamaktan gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdiler.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.