“Endüstriyel gıda sistemi ve yerel gıda ağları” Çevrecilerin gündeminde

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İÇACEP “Endüstriyel gıda sistemi ve yerel gıda ağları” konusunu işledi. Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP)  ve  İç  Anadolu Çevre Platformu’nun (İÇAÇEP) ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Zoom üzerinden  gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü   İÇAÇEP koordinatörü Abidin Özkaymak’ın yaptığı, “Endüstriyel Gıda Sistemi ve Yerel Gıda Ağlarıkonu başlıklı bilgilenme toplantısında ODTÜ öğretim üyesi Ceyhan Temürcü’nün sunumunda aşağıdaki konular ele alındı.

Endüstriyel gıda sistemi; üretim aşamalarını, lojistiği de kapsamaktadır. Üretim süreci sürdürülebilir değildir. Toprak, su, hava kirliliğine neden olmakta, HİBRİT ve GDO (Genetiği değiştirilmiş organizma) tohum kullanımı nedeniyle dışa bağımlılığı beraberinde getirdi.

Kalıntı bırakan kimyasallar olan zehir ve fenni gübre kullanımı nedeniyle dışa bağımlılığı beraberinde getirmenin dışında topraktaki canlılığı yok etti.

Yoğun enerji ve su gibi kaynakların kullanımı beraberinde yoğun doğa ve insan sömürüsünü getirdi.

Zonaz hastalıkların çoğalmasına ve insana daha fazla bulaşmasına neden oldu.

Gıdanın dünyanın bir ucundan diğer ucuna dek ulaştırılması, büyük lojistik ve ulaşım ağını beraberinde            getirmekte,   çiftçiden sofraya gelene dek bir çok el değişikliği ve her birinin aldığı komisyon nedeniyle tarladan çıkış fiyatı ile sofraya ulaşım arasındaki fiyatta arada uçurum oluşturmakta. Tüm bunlar sürdürülebilir değildi.

Yerel gıda ağlarını önceleyen organik ve doğal üretim süreçlerinde ata tohum kullanımı nedeniyle tohumda üretici kendi kendine yetebilmektedir. Bu aynı zamanda biyo çeşitliliği koruduğu için gıdanın her zaman var olma güvencesi de oldu.

Ekolojiye ve diğer canlılara saygılı bir üretim yapıldı.

Zehir ve kalıntı bırakan gübre kullanımı olmadığı için topraktaki canlılık sürmektedir ve bu torağın canlılığı üretimi sürdürülebilir kıldı.

Enerji ve su gibi kaynaklarının kullanımı çok az olmaktadır.

Genelde küçük aile işletmesi şeklinde yapılan üretimde doğa sömürüsü kabul edilebilir ve sürdürülebilir durumdadır.

Genelde çok yakındaki yerel pazarda, son dönemde direk tarlada, internet üzerinde gıda toplulukları ve gıda ağları üzerinden satış yapılabilmektedir, Bu tarla ile sofra arasındaki kısa yol fiyat arası farkı da ortadan kaldırmaktadır, kısa lojistik küresel ısınmanın da önüne geçmektedir”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.