İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde Noel Kutlaması: “Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Her yıl İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak’ta kutlanan İsa Mesih’in doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzınunt) bu yıl Covid-19’un gölgesinde kutlandı. İsa Mesih’in doğuşu ve Vaftiz Bayramı bu yıl 5 Ocak Salı akşamı Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle kutlandı.

Her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramını kutlayan Ermeni Ortodokslar tarafından düzenlenen ayinle kutlandı. Covid-19 dolayısıyla İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde, Kilise Ruhani Lideri Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayine, kısıtlı sayıda cemaat katıldı. Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş Ve Beliriş Yortusu’ mesajını okudu.  cemaate Noel bayramı ve pandemi süreci ile ilgili vaaz veren Tabaşyan, 2020 ‘ye umutla güzel dileklerle girildiğini ancak ülkemizde ve tüm dünyada pandemi dolayısıyla kayıpların yaşadığına vurgu yaptı.

“Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi”

2021’e girerken yine Rabbin önünde duruyoruz ve diyoruz ki; ‘Rab o kötü günleri bir daha yaşatma bize…’ Diliyoruz ki bu sene Rab bizleri tekrar normal hayata çevirsin. Çünkü Tanrı verir, Tanrı alır. O yüzdendir ki Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi.

Rab İsa Mesih’in doğuşu bir ahırda gerçekleşti ve o ahırdan kimsenin haberi yoktu. Ama Tanrı öyle bir plan yaptı ki, bütün kralları üç bölgeden getirdi ve onun önüne altın, günlük ve mür sundular. İnsanların dışladığı ve sadece çoban gözlediği insanlar Rab İsa Mesih’in doğduğu yere geldiler. Yıldızı takip edip onu buldular ve dediler ki; ‘O’na secde etmeye geldik.’ İşte O çobanlar bütün insanlığa o müjdeyi verdiler.

Müjdeleri Verecek Olan Aslında Bizleriz

Bu müjdelerin gerçekleşmesi lazım ve bilmiyoruz ki o müjdeleri verecek olan aslında bizleriz. Nasıl bir müjde? Rabbin bizi sevdiğinin müjdesi! İnsanları asla bırakmayacağının müjdesi! Umut düş kırıklığına uğratmaz. Bizim umudumuz Rabse, o zaman neden korkuyoruz. Sıkıntılardan mı, üzüntülerden mi, kederden mi? Hepimiz üzüntüler yaşadık, ama şükredecek çok şeyimiz yok mu?

Şu an eğer nefes alabiliyorsak, halen yanımızda dostlarımız varsa, kaybettikleriniz olsa bile eğer onlar hala yanımızdaysa bunlar için şükretmek gerekmez mi? Tanrı bize o yüzden bu yüreği verdi. Umutlu insan asla yıkılmaz. Rabbe umut bağlarsak asla yıkılmayız. Korkularımız yenelim, birbirimize umut aşılayalım. Rab bizi seviyor, çünkü biricik oğlunu gönderdi” dedi.

Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi simgesel olarak haçın suya batırılıp çıkartılması ile yapıldı.

Davut Saraçoğlu’nun temsili haçı kilise gençlerinden tutarken, cemaat mensupları ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar. Cemaat üyelerinin birbirlerini kutlamasıyla Bayram ayini son buldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.