2020 yılı başından itibaren ağırlaşan etkilerini dünya çapında gözlemlediğimiz COVID 19 salgını sebebiyle global ticaretin her alanında yaşanan büyük zorluklara rağmen, ülkemiz, kamu ve özel bütün kurum ve kuruluşları ile bu zor ortamda dünya ticaretinde geride kalmamak hatta ön almak için her türlü çabayı göstermeye devam ediyor.
İthalat ve ihracatının hacimsel olarak neredeyse yüzde doksanını deniz taşımacılığı yoluyla gerçekleştiren ülkemizde, limanlarımız da kapasite, teknoloji ve insan kaynağına yaptıkları kesintisiz yatırımlarla bu ticaretin gerçekleşmesine katkıda bulunuyorlar.
ATAKAŞ LİMANI’ndan İKİ AYDA İKİ REKOR
Türkiye’nin elleçleme hacmi olarak en büyük liman bölgelerinden olan İskenderun Körfezi’nde 2018 yılı başında faaliyetine başlayan ATAKAŞ LİMANI, gerek 200.000DWT ve üzerindeki gemilerin yanaşmasına imkan veren boyut ve su derinliğine sahip iskelesi, gerekse bu büyüklükteki gemilere en hızlı ve güvenli hizmetin verilmesine uygun büyüklük ve teknolojiye sahip vinçleriyle öne çıkıyor. Bu yatırımların sonucu olarak da ülkemizden bugüne kadar tek gemi ile tek seferde yapılan en büyük hacimli kuru dökme yük ihracat yüklemelerine imza atan ATAKAŞ LİMANI, Kasım 2020’de gerçekleştirdiği ve o güne kadar ülkemiz limanlarında yüklenen en büyük tonaj olan 176.000 tonluk ihracat yüklemesinden sonra, Aralık 2020’de de kırılması zor bir başka rekora daha imza attı.
HEMINGWAY isimli, Liberya bandıralı 207.634 ton kuru yük taşıma kapasitesine sahip dev gemi 15 Aralık’ta yanaştığı ATAKAŞ LİMANI’nda 202.000 ton ihracat yüklemesi yapıldıktan sonra 19 Aralık günü limandan ayrıldı. Brüt 50.000 tonluk günlük yükleme hızı, hava muhalefeti ve gemi kaynaklı duraklamalar düşüldükten sonra yaklaşık 57.500 ton/gün olarak gerçekleşirken, ülkemiz limanlarında yapılan ihracat yüklemeleri açısından ayrı bir rekor da kırılmış oldu. 207.634 tonluk taşıma kapasitesi, 300m uzunluğu ve 50m genişliği ile kuru yük gemileri arasında dünyada en üst sıralarda yer bulan HEMINGWAY’in ATAKAŞ LİMANI’ndan kalkış draftı 18,4m olarak kayıtlara geçti.
2018 yılı Mart ayında hizmete açılan ATAKAŞ LİMANI, 720 metrelik iskelesinde çift taraflı yanaşma imkanı ile 1.440 metrelik yanaşma uzunluğu, her biri saatte yaklaşık 1.500 ton dökme yük elleçleme kapasitesine sahip 2 adet 51m erişimli 140 tonluk, 2 adet 54 m erişimli 125 tonluk rıhtım vinçlerine ek olarak 50.000 DWT büyüklüğündeki gemilere hizmet verebilecek büyüklükte 3 adet daha rıhtım vinci olmak üzere toplam 7 vinç ile hizmet veriyor. İskelenin her iki tarafında 350’şer metrelik kısmı minimum 21 metre su derinliğine sahipken, en az 17 metre su derinliğine sahip yanaşma yeri, yine her iki tarafta 450’şer metre uzunluğa ulaşıyor. İskele başlangıcındaki minimum su derinliği 9 m.
ATAKAŞ Şirketler Grubu’na bağlı ATAKAŞ Liman İşletmeciliği ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilmekte olan liman, iskele hariç yaklaşık 200.000 metrekare alanda hizmet veriyor, ayrıca kullanıcılarına 25.000 metrekarelik kapalı depo kapasitesi sunabiliyor. ATAKAŞ LİMAN’ı genel kargo, kuru dökme yük, hurda ve konteyner alanlarında hizmet verebiliyor.
Ülkemiz limanlarına yanaşan en büyük gemilere hizmet verebilme ayrıcalığını ve bu sayede ihracatçılarımıza ölçek ekonomisinin bütün avantajlarını sunabilmenin mutluluğunu yaşarken, ATAKAŞ LİMANI, bir yandan da yeteneklerini, kapasitesini ve hızını arttırabilmek, hizmetlerini çeşitlendirebilmek için yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.