Covid 19’un aşısı Almanya’da İskenderunlu bir Türk’ten

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Almanya’da koronavirüs aşısının 2 hafta sonra eczanelerde satışa sunulacağı belirtiliyor.

Bu başarı Almanya’ya göç etmiş İskenderunlu gurbetçinin oğlu Prof. Dr. Uğur Şahin’e ait. Biontech şirketinin sahibi Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci dünya medyasının da gündeminde.

Dünyada seri üretime başlanan ilk covid 19 aşısının bir Türk tarafından İskenderunlu Profesör Doktor Uğur Şahin tarafından bulunması memleketi İskenderun’da sevinçle karşılandı.

bulundu Profesör Doktor Uğur Şahin’in sahibi olduğu Biontech firması tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı üretilerek insanlığın hizmetine sunulacağı açıklandı.

Dünya ilk kovid-19 aşısını üreten Biontech şirketinin sahibi Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’yi konuşuyor.

Ülkeler aşıyı almak için sıraya girdi!

İskenderunlu gurbetçinin oğlu Prof.Dr. Uğur Şahin’in bulduğu aşı 16 Ekim 2020 tarihinde seri üretime geçti!

2020 yılı sonuna kadar 100 milyon, 2021’de ise 1 milyar 300 milyon aşı üretileceği belirtilen Covid-19 aşısının bulunması dolayısıyla Biontech’in hisse değeri 20 milyar Euro’yu geçtiği belirtiliyor.

Bu buluş dolayısıyla Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci bir anda Almanya’nın en zengin 100 ailesinden biri oldu!

PROF. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya’ya gitti.

Ailesi Köln’de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.

Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak  Köln Üniversitesi’nde tıp okudu.okudu.

Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.

Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, COVID 19’un yayılması üzerine bu alana yöneldi.

Prof. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008’de BioNTech şirketini kurdu.

BioNTech’de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.