Vekil Hatimoğulları Amanoslardaki yangının nedenleri Maden arama mı İmar mı? Rant mı? diye sordu…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları,  Hatay Samandağ İlçesi Batıayaz Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 5 Eylül’de sabah saatlerinde başlayan yangın, dördüncü gününde halen sürmekte olan yangını TBMM’ye taşıdı.

Amanos Dağlarındaki yangının, 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmiş olması; bölgede yaşayan yurttaşlarda bu yangının kasıtlı çıkartılmış olabileceğine dair şüpheler uyandırdığına dikkat çeken HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları,  bölge insanının bu konuda açıklama beklediğini  ormanlık alanın vasfı dışında hiçbir müdahaleye açık olmayacağı yönündeki taleplerinin  karşılanması gerektiğine dikkat çekti…

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, söndürülemeyen yangını ve yangınla maden arama ruhsatı ihaleleri arasında bir ilişki olup olmadığını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘ye sordu.

İşte HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın meclise taşıdığı Hatay Samandağ yangını ve düşündürdükleri:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 08.09.2020

Tülay HATiMOĞULLARI ORUÇ

HDP Adana Milletvekili

 

Hatay Samandağ İlçesi Batıayaz Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 5 Eylül’de sabah saatlerinde başlayan yangın halen sürmektedir. Kuvvetli rüzgarın, sıcak havanın ve yüksekte olunması nedeni ile kısa sürede çevreye yayılan yangın halen kontrol altına alınamamıştır. Pazar günü kontrol altına alındığı bilgisi verilmişse de yangın farklı noktalarda tekrar alevlenerek devam etmiştir.Yangın sıçrayarak, Antakya İlçesine bağlı Kisecik, İçmeler veKarlısu Mahallelerine ulaşmıştır.

Yangınla ilgili Hatay’da açıklamalar yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli;5 Eylül Cumartesi saat 10.40’ta çıkan yangın”Rüzgarın sık sık yön değiştirmesi ve sürekli atlamalar yapması, arazi şartlarının gerçekten çok engebeli olması ve tabii ki meteorolojik şartlarda havanın kuru olması nedeniyle yangınla ilgili bugünkü noktaya kadar geldik” diye aktarmıştır. Yangının Antakya’da İçmeler, Kisecik ve Karlısu Mahalleleri’ne ulaştığını, can kaybı olmadığını, birer samanlığın zarar gördüğünü, bir mahallenin uç kısımlarıyla ilgili tedbiren tahliye gerçekleştiğini iletmiştir. Yerleşim yerleriyle ilgili önemli tehdit olmadığını söylemiştir.

Hatay’ın ciğerleri konumundaki Amanos Dağlarındaki yangının, 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmiş olması; bölgede yaşayan yurttaşlarda bu yangının kasıtlı çıkartılmış olabileceğine dair şüpheler uyandırmıştır.Bu konuda açıklama bekleyen yurttaşlarımıza bilgi verilmeli, ormanlık alanın vasfı dışında hiçbir müdahaleye açık olmayacağı yönündeki talepleri karşılanmalıdır.

 Bu bağlamda;

1.Yangın neden halen kontrol altına alınamamıştır? Yangının halen kontrol altına alınamamış olması olağan mıdır?

2.Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangında kundaklama şüphesi var mıdır? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır?

3.Bölgede yaşanan yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmıştır? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır?

4.Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

5.Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?

6.Dört gündür süren yangın, 7 Eylül’de yapılan MAPEG ihaleleri ile ilgili midir?Bölgede, altın arama ruhsat alanlarından Batıayaz ve Kisecik sahasında yangının çıkması tesadüf müdür?

7.Bölgede yapılmak/rant sağlanmak istenen projeler mi vardır? Maden arama ruhsatı verilerek rant mı sağlanmak istenmektedir?

8.Karlısu Mahallesinde 300’e yakın hanenin boşaltıldığı iddiası doğru mudur? Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir?

9.Türkiye’de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir?

  1. Anayasa’nın 169. Maddesinde “yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir” hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz?

11.Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur? Bu alanların şu anki durumları nelerdir?

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.