“Yalnız Ağaç” ve “Toprak, Kedi Ve Duman” okurlarıyla buluştu…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği, yaşayan ve düşler kurduran kadim kent Antakya’nın iki yazarını ağırladı.  Her Çarşamba geleneksel hale gelen sohbet toplantılarının konuğu olarak dernek dostları ile buluşan Edip Yeşil ve Güler Kalem, hem söyleşi yaptı, hem de kitaplarını imzaladı.

“Okuma kültürü” konulu sohbetin ardından binlerce  yılın suskunluğunun ardından anlatacağı hikayesine kulak verdiğimiz Edip Yeşil’in “Yalnız Ağaç”ı ve genç yaşında ödül alan eğitimci yazar Güler Kalem’in “Toprak, Kedi Ve Duman”ı dernekte kitap meraklılarına sundu.

Sokrates´in “Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın” sözünü anımsatan yazar Yeşil, “okumak teknomolijin gerisinde kaldı… “Toplum olarak iyi bir okuma kültürü yaratmalıyız, Mesela İsveç´te 5 milyar nüfusun 25 milyonu örgütlü. Bu bir toplumun gelişmişlik düzeyini gösterir. Bizim ülkemiz de örgütlü demek korkunç bir şey diye algılanıyor” dedi.

2014 yılında yayınlanan “Sen yoktun, ben üşürken” adlı şiir kitabının ardından ´Yanlız ağaç´ adlı hikaye kitabını Edip Yeşil, “Bu bir günde yazılmış bir masal, derdi olan bir masal, derdi derken ben sabah saatlerinde yürüyüşe çıkarım, Baktım bir ağaç seçtim çok güzel bir ağaç çınar ağacı, sanırım yaşıda 150-200 yıllık vardır. Daha sonra bir gün Antakya´nın fotoğraf tarihine girdim o fotoğrafa baktığımda bir ağaç gördüm; aynı ağaç, 150 yıl öncesinde çekilmiş. Asi´yi selamlayan bir ağaç. Asi üzerinde dallarıyla bir ağaç. Bir kaç defa o ağacın yanından geçtim. Zaman zaman ağaçla konuşmaya başladım, sonra o ağacın anlatacakları şeyler var, diye düşündüm. Çünkü o ağacın bir geçmişi ve geçmişe dair bir tanıklığı var. Ağaç dilini yaratmak zor oldu. Ağaç diliyle anlatmaya çalıştım. Onun o tanıklığında. Tabiki Antakya´nın o tarihsel dokusunu ağaç üzerinden anlatmaya çalıştım. Amik gölünün kurutulmasıyla ilgili ekosisteme yarattığı tahribatları yine ağaç dilinden anlatmaya çalıştım. Kitap öyle oluştu. Bir günde yazılmış bir kitap” dedi.

Keyifli bir sohbet toplantısının ardından kitaplar imzalandı… Anı fotoğrafları çekildi…

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.