CHP’Lİ ŞAHİN: BM KALKINMA HEDEFLERİ SONUÇ RAPORLARI NEDEN KAMUOYU İLE PAYLAŞILMIYOR ?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, Türkiye’nin 2016 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri konusunda rapor veren ilk 22 ülkeden birisi olması nedeniyle 2016-2017 yıllarında bu hedefler hakkında durum değerlendirmesi yapmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bir dizi toplantı düzenlediğini ancak sonuç raporunun kamuoyu ile paylaşılmadığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ÜyesiSuzan Şahin,Türkiye’nin 2016 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri konusunda rapor veren ilk 22 ülkeden birisi olduğunu, bu nedenle de 2016-2017 yıllarında hedefler hakkında durum değerlendirmesi yapmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bir dizi toplantı düzenlediğini, ancak sonuç raporunun devletin ilgili kurumları tarafından kamuoyu ile paylaşılmadığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili, kaynakları ayrılmış etkin bir mekanizma oluşturulmadığı gibi önemli rapor ve belgelerin de henüz sonlandırılıp yayımlanmamış olmasınınTürkiye’nin ilerlemesini engellemekte olduğunu ifade edildi.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verilen önergesinde Şahin, ‘‘Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi raporunda 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer alan Türkiye, kadın hakları konusunda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın, kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda hedefleri de öncelememektedir. Kadın ve çocukların insan haklarına erişimlerinin sınırlı olması, şiddet sonrası verilen hizmetlerin yetersiz olması, erken yaşta evliliklerin hızla artması gibi sorunlar ülkemizin bu hedeflere ne kadar uzak olduğunuortaya koymaktadır.’’ dedi.


AKP hükümetinin, imza attığı uluslararası sözleşmelerin şartlarını yerini getirmeyerek Türkiye’nin ilerlemesini engelleyen politikalar yürüttüğü ve uluslararası alanda itibar kaybı yaşamasına neden olduğu belirtilen önergeyi Meclis Başkanlığı’na sunan Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘AKP hükümetinin imzacısı olduğu sözleşme şartlarını yerine getirmemesi ve vaad ettiği sözleri yerine getirmemesiyle birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği söyleminin bizzat devletin üst kademelerinden gelen beyanatlar, medya ve siyasi parti temsilcileri tarafından doğrudan hedef alınması, bu konuda kat edilen yolun da gerisine düşmemize neden olmaktadır. Bu geriye düşmenin etkileri 11. Kalkınma Planında da görülmektedir. 10. Kalkınma planında toplumsal cinsiyet eşitliğine dair yer verilen birçok projeye 11. Kalkınma Planında yer verilmemiş, hatta bir önceki planda yer alan üniversitelerde ve okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin yapılması hedefi yeni plan hazırlanmadan askıya alınmıştır. Tüm bu gelişmeler Türkiye’nin özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Hedeflerini 2030 yılında dahi yakalayabilmesinin zor olduğunu ortaya koymaktadır. AKP hükümeti kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve kadın cinayetleri konusunda samimiyetsiz tutumundan vazgeçmek zorunda. Bunca acı olay göz önünde dururken ve her güngelen yeni cinayet, şiddet, istismar haberleri toplumun psikolojisini bozarken hükümetin kadını ötekileştiren, aşağılayan bu boşvermişlik göstergesi tutumu asla kabul edilemez.’’ifadeleri kullanıldı.

 

CHP’li Şahin’in TBMM gündemine taşıdığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanmasını istediği sorular ise şöyle;

 

  1. Uluslararası sözleşmeler ve raporlar çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmak üzerine verilen taahhütler neden yerine getirilmiyor?
  2. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin toplumsal cinsiyet eşitliği ve çocuğun yüksek yararı için belirlediği hedefler konusunda ülkemiz bugüne kadar neler yapmıştır? Bu konuda veri toplanması ve analiz çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılan çalışmalar neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır?
  3. Kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi ve çocuğun yüksek yararının sağlanması yönünden yapılan çalışmalar ne aşamadadır? Bu konuda imzacısı ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde belirtilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek etkin bir mekanizma oluşturulmuş mudur?
  4. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya ülkeleri arasındaki zayıf pozisyonunu güçlendirebilmek konusunda hangi çalışmaları yürütmektedir?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.