Hatay’da “Gadir-i Hum Bayramı” kutlamaları

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Hatay’da kutlandı.

Sabahın ilk ışıklarıyla kentteki çeşitli türbelere gelen vatandaşlar, burada barış, huzur ve kardeşlik için dileklerde bulunarak buhur yaktı.Bayram namazı sonrası, beyaz kaplara konan hirisi, tandır ateşinde pişen ekmekle, bayram kutlamasına gelen misafirlere ikram edildi. Bayram kutlamasına katılan Mehmet Akçay, Gadir-i Hum Bayramı’nın barış, kardeşlik ve güzellikler getirmesi temennisinde bulundu.

HATAY’ın Samandağ ilçesinde Gadir-i Hum Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gadir-i Hum Bayramı etkinlikleri kapsamında Alevi vatandaşlar sabahın erken saatlerinde ilçedeki Hz. Hıdır Makamı’na akın etti. Makamı ziyaret edenler burada bahur (tütsü) yakarak, dualar etti.Getirilen kurbanlar türbelerde kesildi. Ardından büyük kazanlarda hazırlanan, içinde buğday ve et karışımının olduğu ‘hırisi’ adı verilen, bayram gününe özel yemek hazırlandı. Yemekler ziyaretçilere ikram edilirken, kurbanlardan artan etler de dar gelirlilere dağıtıldı. Öte yandan, Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle kentteki birçok esnaf da dükkanlarını açmayarak, kutlamalara katıldı.

Hüsamettin Eskiocak’ın kaleminden; ĞADİR BAYRAMININ İSLAM TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

İslam Aleminin Yüce Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.a.v) Hicretin 10. Yılında Ensar, Muhacir ve Ehlibeytinden oluşan yaklaşık 120 bin Müslüman hacı ile beraber Hac farizasını yerine getirdikten sonra Mekke’den ayrılır.Hacıların birbirinden ayrılacakları Irak, Şam ve Mısır yollarını ayıran Hum Ğadir denilen yere vardıklarında ve daha hiç biri birbirinden ayrılmadan önce Allah’u teale (c.c) tarafından Hz. Muhammed’e (s.a.a.v) bir emir gönderilir. 


يَٓا اَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّـغْ مَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَۜ وَاِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُۜ وَاللّٰهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِر۪ينَ ٦٧﴾
“Ey resul Rabbinden sana indirileni tebliğ et, eğer bunu yapmaz isen onun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanların şerrinden koruyacaktır. Doğrusu Allah kâfirler topluluğuna rehberlik etmez.” (Maide suresi–67)
Hz Muhammed(s.a.a.v) gönderilen bu emirden sonra duraklayıp önden gidenleri geriye çağırır ve arkadan gelenleri bekler. Herkesin görebileceği bir şekilde deve semerlerinden bir minber yapılır. Yapılan bu minber üzerine Hz.Resulullah Hz Ali(k.v) ile beraber çıkar ve Hacılara şöyle hitap eder.
‘’Ben sizin aranızda iki paha biçilmez emanet bırakıyorum ;Biri Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ;diğeri ise öz soyumdan İtretim olan Ehl-i beyt’imdir.Onlara sarıldığınız müddetçe asla sapıklığa düşmezsiniz. Onlar havuzun başında bana gelinceğe dek birbirinden ayrılmayacaktır’’. Hz. Muhammed (s.a.a.v) o anda Hz. Ali’nin(k.v) elini tutup yukarı doğru kaldırır ve ve Hacılara hitap ederek şöyle der.
“Ey Allah’ım ben kimin mevlası isem Ali onun mevlasıdır. Ey Allah’ım buna veli olana veli ol ve düşman olana düşman ol ve bunu daima hak ile teyit et.” diye buyurur.
İşte o anda bu Kuran-ı Kerim-in son ayeti kerime nazil olur.
الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا “
“Bugün dininizi ikmal ettim, nimetimi üzerinize tamamladım ve Müslümanlığı size bir din olarak kabul ettim.”(Maide suresi–3)
Hazır bulunan müslümanlar Hz. Ali’yi(k.v) kutlamaya başlarlar. İleri gelen kabile reisleri başta olmak “Müjdeler olsun sana ya Ali sen artık bizim ve müminlerin mevlası oldun.”diye kutlarlar.
Bu çok önemli Ğadir günü, dinin kemale erdiği, yüce Allah’ın nimetinin tamamlandığı ve Müslümanlığın bir din olarak kabul edildiği bir gün olduğu Kuran’ı Kerim’in.”(Maide suresi–3) te açık ve net bir şekilde tasdik edilmiştir. İşte bu gün islam aleminin Yüce Peygamberi tarafından Hz.Ali’yi Veli, Vasi , Halife tayin ettiği kutsal gündür.Bu gün tüm İslam alemi için kutsal bir gündür.
Ğadir hum biatı Başta Kuran-ı Kerim’de , islam tarihinde ve islam-sünni-şia kaynaklarında yüzlerce kitapta geçmektedir.(Yüzlerce kaynaktan biri Abdul-Huseyn El Emin’in ‘’El-Ğadir’’ adlı kitabi (1.cilt),Kunduzi Hanefi ‘’Yenabi’ul Mevedde’’ adlı kitabının 120. Sayfası)
Bu vesile ile Gadir-i Hum Bayramının, İslam Âlemine, ülkemize ve milletimize sağlık ,kardeşlik, huzur ,birlik ve beraberlik getirmesini Yüce Rabbimden (c.c) niyaz ediyorum.

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.