Zeytineli: Mülteci sorunu daha fazla ilerlemeden acil önlem alınmalı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Ciddi ekonomik sıkıntıların yaşandığı ülkemizde yaşanan sorunların üzerine bir de mülteci sorunu eklendiğiğini söyleyen BBP Hatay İl Başkanı  Nevin Zeytineli, Mülteci sorunu daha fazla ilerlemeden acil tedbir alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Yaşanan ekonomik zorlukların miltecilerle birlikte daha da ağırlaştığına işaret eden Zeytineli, mülteci sorununa acil çözüm istediği açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

 

“2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı hem bölgesel hem de küresel anlamda sorunları da beraberinde getirdi.

Bu sorunların yelpazesi; sınır güvenliğinden, enerji güvenliğine, bölgede vekâlet savaşlarından, sosyal sorunlara kadar uzandı. Özellikle savaşın başlamasıyla birlikte Suriye’den en uzun kara sınırı komşusu ülkemize, tarihte ender görülen büyüklükte ciddi bir mülteci akını yaşandı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 11 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’deki kayıt altına alınan geçici koruma altındaki Suriyeli sayısını açıkladı.

Açıklamaya göre Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 16 bin 931 kişi artarak toplam 3 milyon 630 bin 575 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 965 bin 595’u erkeklerden, 1 milyon 664 bin 980’i ise kadınlardan oluşuyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Kasım 2018 itibarıyla son 8 yılda Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı 405 bin 521 olarak açıklandı.. Tabi ki bu veriler kayıtlı mülteci sayısı kayıtsız olanlar hesaba katılamadı.

Asırlardır bir göç coğrafyası olan Anadolu’nun insanları gelen misafirlerinin acılarıyla ilgilendi. Biz de o yoğun göç dönemlerinde, sabahlara kadar süren karşılama ve yardım kampanyalarında bulunduk. Bir yandan siyasi eleştirilerimiz devam ederken bir yandan da mültecilere yardım kampanyalarımız devam etti.

Gelinen noktada da bilimsel anlamda, genellikle sığınmacıların sosyal ve psikolojik durumları hakkında çalışmalar yeteri kadar yapılmadı.Maalesef mültecilerin yaratabileceği güvenlik riskleri genel olarak görmezden gelindi.Hal böyle olunca da her gün bir olay ile karşı karşı ya kalmaktayız.

Bu durum tespitini göz önünde bulundurarak birinci aşamada sos yo –ekonomik çözümüretilmesi elzem olmuştur.

İkinci aşamaya, Suriye’de şehit vererek kontrol altına aldığımız güvenli topraklara Suriyeli misafirlerimizin geri dönüşüyle başlanmalıdır.

Daha önceki basın demeçlerimizde de beyan etmiştik. Suriyeli sığınmacıların şehir merkezlerine yerleştirilmesi demografik yapıyı bozar diye uyarmıştık.

Sığınmacıların ülkemize akın ettiği dönemde Türkiye-Suriye arasında bulunan ve yaklaşık iki Kıbrıs adası büyüklüğündeki tampon bölgeye yerleştirilmesi ve burada yaşam koşullarını karşılayacak her türlü birimin kurulmasını teklif etmiştik.

Ciddi ekonomik sıkıntıların yaşandığı ülkemizde,üzerine bir de mülteci sorunu eklendiğinde, ekonomik şartlar daha da ağırlaşmıştır. Ekonomisi bozuk insan kendi sıkıntılarından dolayı karşı tarafa pozitif bakmaz, çatışmacı olur. Bu bir sosyal durumdur. Rengi, cinsi, kökeni ne olursa olsun insanın yaradılış özelliğidir.

Mültecilerin hemen hemen hiç biri, ikinci sınıf muameleden dolayı ülkelerinde devlet memuru değildi. Kendi ülkelerinde çiftçi, toprak sahibi, esnaf olan mültecilerin sahibi oldukları kendi vatan topraklarına dönüşü daha kolay olacaktır. Ayrıca kendi ülkelerin de toprak sahibi, iş yeri sahibi olmaları hasebiyle de daha iyi yaşam şartlarına sahip olabilirler.

Ülkemiz deki Mülteci sorunu daha fazla ilerlemeden acil tedbir alınması gerektiğini kamuoyuyla paylaşarak devletin erkini uyarma gereği duyuyoruz.”

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.