Çocuklar değil sistem sıfır çekti!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Eğitim sistemi her geçen gün çöküyor. Birkaç başarı hikayesi yüreklere su serpse de gelinen noktada geleceğimiz ellerimizden kayıp gidiyor.

Özel okullar zeki öğrencileri bünyelerine dahil ederken diğer öğrencileri deyim yerindeyse “yürüyen para gözüyle” görmekten, çalışkan öğrencileri de reklam aracı olarak kullanmaktan öteye gidemiyor.

Devlet okulunda öğrencisine “Çarpım tablosunu öğretemeyen öğretmen” özel okulda öğretmenlik yapıyor. Falanca özel okul matematikten sınava girecek öğrencisine 12 soru soruyor, iki soru bilemeyen öğrencisine de “100” not verince yüzler gülüyor. Kaliteli bir eğitim anlayışına sahip öğretmenleri tenzih ederek Devlet okulunda öğretmenlik yapan öğretmen özel ders verdiği öğrencisine özellikli ders verirken özel ders almayan öğrencilerinin ümüğünü “not”la sıkabiliyor. Kimi öğretmen özel ders peşinde koşarken kimi öğretmen de kendisine siyasi destek bulmak amacıyla siyasilerin uşağı olmayı tercih ederek kendisine siyasi güç ve kariyer elde edebilme yolunu çizebiliyor.

Gösterişli binalarda, süslü okul duvarları arasında göz boyayan etkinlikler medya aracılığı ile kamuoyunun gözüne gözüne sokulursa, özde değil sözde eğitim verilirse, eğitim bir pazarlama ürünü gibi topluma sunulursa, kayıt döneminde getirdiği öğrenci kadar öğretmene saygı duyulursa, nüfuzlü bir soy isim taşımazsa ya da öğretmen sırtını sağalama dayarsa “kaliteli eğitim için ilkeli çalışan öğretmenleri tenzih ederek” bu sözcükler sistemin çarpıklığını ve çökmüşlüğünü göstermiyor mu? Tüm bunlar gözümüzün önünde yaşanırken;  sistem sıfırı çekmesin de ne yapsın?

Bir köy okulunda öğretmen; “Bu çocuklar köylü bunlar okusa ne olur” diyorsa sistem çökmesin de ne yapsın?

Geçmiş yıllarda öğrencilerin başarılarını birinciliklerini az yazmadık Hatay’da… Üniversite birincilerini az çıkarmadı bu şehirdeki okullar. Ne oldu da eğitimde atak yapan Hatay, neden Lise Geçiş Sınavında 81 vilayet arasında 62. oldu.

Çocuklara “en iyi eğitimi vereceğiz” diyen ve Devletin teşvikleriyle okul binalarını parlatan ve 5 yıldızlı otel konforunda velinin gözünü boyayan özel okullar ve etüt merkezlerinin de bu çöküş de payı var mıdır?

Eğitim sisteminin de  katkılatıyla el birliği içerisinde  Hatay,  2019  yılı LGS (LİSELERE GİRİŞ SINAVI) alkışanacak bir başarı elde etti. 81 vilayetin içerisinde Türkiye 62’liğinde elde eden Hatay’a kim başarı plaketi verecek? Bu elde edilen başarıdan kimler kendine pay çıkaracak?

Tüm bunlar sorgulanırken MEB’in istatistiklerine göz atmakta fayda var…

Türkiye genelinde 1 milyon 29 bin 555 öğrenci LGS’ye katıldı. Ve Binlerce öğrenci sıfır çekti

LGS’nin sayısal bölümü için cevaplama süresi bu yıl 80 dakikaya çıksa da öğrencilerin büyük bölümü, soruların yarısını boş bıraktı. Buna göre;

  • Matematik sorularının yüzde 40’ı,
  • Yabancı dil sorularının yüzde 22’si,
  • Fen bilgisi sorularının yüzde 10’u,
  • Türkçe sorularının ise yüzde 6,8’i boş kaldı.
  • Türkçe testinde bin 338 öğrenci,
  • İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 13 bin 700,
    • Din Kültürü testinde 8 bin 236,
  • Fen Bilimleri testinde 4 bin 837,
  • Matematik testinde 72 bin öğrenci sıfır çekti.
  • Yabancı dil alt testinde de 100 bin öğrenci hiçbir soruyu doğru yanıtlayamadı.

“SINIFINI GEÇEN ÖĞRETMİZİ TENZİH EDEREK”  SORULARA YANLIŞ CEVAP VEREREK SINIFTA KALAN İDARECİ VE ÖĞRETMENLER SINIF TEKRARI YAPMALI…

SİSTEM DE KENDİNİ YENİLEMELİ… NASIL MI GEÇMİŞTEKİ BAŞARILI UYGULAMALARA DÖNÜP BAKMALI.

EĞİTİMLE VE EĞİTİMLİ KALIN…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.