İskednerun İHD: “Mülteciler konusu da insan hakları ihlalidir”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İHD İskenderun Şubesi, İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ’nin kabulünün 70. yılında barış adalet eşitlik özgürlük ve demokrasi ile insan onurunun korunmasını istediklerini dile getirdi.

BM bünyesinde İnsan Hakları Komisyonunca hazırlanan bir Giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık1948 günü Fransa’ nın başkenti Paris’te toplanan BM Genel Kurulu’nda kabul ve ilan edildiğini vurgulayan İHD İskenderun Şubesi, Ulu Cami Caddesi üzerindeki Güzercinli Park’ta kitlesel açıklama yaptı.

Dünyadaki kötü gidişatın arttığına işaret eden İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, özelikle mülteci/sığınmacı/göçmenlerin sayısını arttırdığı, bu kişilerin haklarının pazarlık konusu yapıldığı, ve bunun da bir insan hakları ihlali olduğunu dile getirdi.

Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, açıklamasında; “BM ve Avrupa Konseyi’ nin insan hakları ve demokrasiye dayalı bir sistem üzerinden inşa edilmesine karşın aradan geçen 70 yıllık zaman içerisinde insan haklarında aşınmanın gerçekleştiği ve insan haklarının araçsallaştığı, devam eden ekonomik krizler, silahlı çatışma ve savaş ortamlarının insan haklarını tehdit ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Dünyadaki kötü gidişatın özelikle mülteci/sığınmacı/göçmenlerin sayısını arttırdığı, bu kişilerin haklarının pazarlık konusu yapıldığı, bu durumun da insan haklarının araçsallaşmasına özelikle neden olduğu, BM ve AK sisteminin insan haklarının evrenselliği ve uluslararası korumaya tabi olması anlayışı bakımından, yetersizlik ve eksikliklerinin ortaya çıktığının görüldüğü bu dönemde yeniden insan haklarını hatırlatmak başlıca görevlerimiz arasındadır.

 

Dünyadaki bu durumun Türkiye’ deki olumsuz gidişata katkıda bulunduğu, Türkiye’ nin insanhakları ve demokrasi sorununun giderek büyüdüğü, Türkiye’ nin temel sorunlarını çözmekten uzaklaştığı ve giderek otoriterleştiği yeni bir döneme girilmiştir. Türkiye’ nin Kürt sorununu çözemediği için gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştiremediği, bunun sonucunda demokratikleşmesini sağlayamadığı, tersine bir gidişatın içerisine girdiği ve anayasasını değiştirerek tek kişi yönetimine dayalı otoriter bir başkanlık modeline geçtiği ve bunun da sürekli hak ihlali ürettiği görülmektedir.

 

Siyasi iktidarın uygulamaları ile insan hakları alanındaki her başlıkta sürekli ihlal ürettiği, demokrasinin temeli olan ifade özgürlüğünü nerede ise yok ettiği, başta gazeteciler olmak üzere toplumsal muhalefetin tamamını yargı baskısı altında tuttuğu, muhalif siyasi partiler üzerinde yargı baskısını eksik etmediği, terörle mücadele adı altında toplum üzerinde sürekli bir terör tehdidi ile baskı kurduğu, bunun sonucunda çok sayıda insanın cezaevlerinde haksız yere tutulduğu ve cezaevi koşullarının giderek ağırlaştığını belirtmek isteriz.

Siyasi iktidarın Ortadoğu politikasını değiştirerek Suriye iç savaşının sona erdirilmesinde ve Irak’ıniç istikrarının sağlanmasında, halkların kendi geleceğini belirleme ilkesine uygun olarak barışçıl politikalara yönelmesini savunuyoruz.

 

OHAL KHK’ ları ile ihraç edilen kamu görevlilerininişe iadelerinin sağlanması, OHAL ile birlikte yaklaşık 150 bin insana dayatılan “ sivil ölüm” halininbiran önce sona erdirilerek bu kişilerin görevlerine iadesi sağlanmalıdır.Halkın iradesini temsil eden belediyelerdeki kayyumların kaldırılarak seçilmişlere iade edilmesi,tutuklu belediye başkanları ve diğer seçilmişlerin serbest bırakılması sağlanmalıdır.Ötekileştirilen farklı etnik ve inanç gruplarının hakları tanınmalı, özellikle Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı taleplerinin karşılanması konusunda verilen sözler yerine getirilmelidir.OHAL döneminde toplumsal muhalefetin sesini yansıtan basın ve yayın kuruluşlarının KHK’ larla kapatılıp binlerce gazetecinin işsiz bırakıldığıkoşullar ortadan kaldırılmalı, basın ve yayın kuruluşlarının yeninden açılması sağlanmalıdır.İnsan haklarının amacı, korkudan ve yoksulluktan kurtulmaktır. Türkiye’ nin içinde bulunduğu durumda yoksulluk koşullarının giderek ağırlaştığı ortamın ortadan kaldırılması için ekonomik ve sosyal hak mücadelesi yükseltilmelidir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 70. Yılında insan hakları savunucuları olarak, insan hakları ve demokrasi mücadelesini kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz.” Dedi.

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.