İTSO’da, Kobilere ve Girişimcilere sağlanan Destekler ve Finans olanakları’ konulu panel düzenlendi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu A.Ş. İş birliği ve Denizbank, Bilkent Cyberpark, Logo yazılım ve Kobi Efor çözüm otaklığında gerçekleştirilen ‘Kobilere ve girişimcilere sağlanan destekler ve finans olanakları’ konulu panel yoğun ilgi gördü.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “KOBİ’lerin yaşadıkları en önemli sorunların başında finansal problemler gelmektedir. Özellikle öz kaynak yetersizliği ve kredi temininde yaşanan zorluklar KOBİ’lerin ticari hayatını olumsuz etkilemektedir.
Bu noktada, kısa vadeli çözümler içerek destek ve teşvik sistemleri oluşturmak yerine, KOBİ’lerimizin rekabette öne çıkaracak finansmana erişimlerini kolaylaştıracak inovasyon kapasitelerini geliştirecek politikaların tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi için, kaliteli eğitim, nitelikli iş gücü ve dijitalleşme alanlarında KOBİ’lerimizin gelişimine katkıda bulunulması gerektiğini düşünüyoruz. Yapay zekanın hayatımızın bir çok alanına dahil olduğu günümüzde, ülke ekonomimizin, endüstri 4.0 çağının gerektirdiği standartlara ayak uydurabilen, ileri teknoloji seviyesine ulaşmış ve modernize edilmiş üretim yapısına ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende, Panelde yaptığı konuşmasında, Hatay’da yaşanan ekonomik gelişmeler, KOBİ’lerin sorunları ve mülteci sorunlarına dikkat çekti. Rende konuşmasında; “TOSYÖV ülkemizde girişimcileri ve KOBİ’leri desteklemek amacıyla0. .. kurulmuştur. Bizde Antakya da Destekleme Derneği olarak faaliyette bulunuyoruz. Hatay insanımızda girişimcilik ruhu zaten var. Dünyanın dört bir tarafında Hatay’lı girişimciler ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Kobilerimizin desteklenmesi için elimizden gelen çalışmaları yapmaktayız. Şu an firmalarımız, komşu ülkelerde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşamasına rağmen gelecekten umutluyuz. Kriz ortamında Havaalanımız da çalışmakta, ülkelerin Hatay Havaalanına seferleri artmaktadır. Temennimiz, komşu ülkelerde yaşanan sorunların sona ermesi ile ilimizdeki ekonominin düzlüğe çıkmasıdır. Hatay’da yaşayan mültecilerin kalmasından çok dönüşlerine yönelik teşvikler konulmasının daha uygun olacağını düşünüyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
KOSGEB eski Başkanı 20. Dönem Denizli milletvekili Hilmi Develi moderatör lüğünde devam eden panelde, Logo yazılım Satış Direktörü Altuğ Özmen, KGF A.Ş. Adana müdürü Celal Altuntaş, KOSGEB Kobi Geliştirme Dairesi Başkanı Erdal Çınar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı/Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel müdürlüğü Uzmanı Salih Ünver ve TEYDEB USETEG (Ulaştırma Savunma Enerji ve Tekstil Teknolojileri Grubu) Bilimsel Prog. uzman yard. Yılmaz Burak Kaya sine vizyon destekli olarak alanları ile ilgili detaylı bilgiler verdiler. Panel soru cevap şeklinde sona erdi.