CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin sonuçları açıklanan LGS sınavı sonrası veliler ve öğrencilerden gelen tepkileri değerlendirerek sınav sistemini eleştirdi.
Sınava giren 1.018.000 öğrenciden sadece 127.283’ünün yerleştiği LGS sınav sonrası açıkta kalan öğrenciler ve bu öğrencilerin velilerinden gelen tepkiler sonrası açıklamalarda bulunan Şahin ‘’Sormak istiyorum; %95 doluluk oranında olan anadolu liselerine rağmen %55 doluluk oranında seyreden mesleki teknik anadolu liseleri ve imam hatip liselerini doldurmak adına mı bu yanlış sistem uygulanıyor? 70 puan ortalamalı bir öğrenci anadolu lisesine yerleştirilirken 97 puan ortalamalı okul birincisi öğrenci yerleştirilmiyor. Yoksa her sene olduğu gibi yine anadolu liselerinin kapasitesi dolu denilerek mi toplum kandırılacak. Madem anadolu lisesi kapasitesi yetersiz o zaman neden doluluk oranı %55’lerde olan diğer okullar anadolu ve fen Lisesine çevrilmiyor? Atama bekleyen onca öğretmen feryat ederken, intihar vakaları yaşanırken Milli Eğitim Bakanlığı neden öğrenciler ve vekiler tarafından tercih edilmeyen imam hatip ve meslek liselerine bu öğretmenlerimizin ataması yapılarak anadolu ve fen Liseleri açmıyor.’’ dedi.
Devletin görevinin öğrencilerin kapasitesine göre okullarda okumalarını sağlamak olduğunu belirten Suzan Şahin ‘’Yıllarca liyakata bakmadan mülakatla öğrenci yerleştiren, kurumlara memur yerleştiren AKP hükümetleri FETÖ belasını bu milletin başına sardı. Sonra kandırıldık dedi. Bundan ders çıkaracağı yerde hala yok evine yakın okula gideceksin, yok okul türü tercih edeceksin gibi dayatmalarla gençlerin hayallerini ellerinden alıyor. Okumaktan, okuldan soğuyan gençler ya umutsuzluğa kapılıyor ya da yurtdışına kaçma planları yapıyor. Türkiye ne zaman dünya markaları yaratıp bu markalarda çalışacak kalifiye eleman yetiştirecek.’’ ifadelerini kullandı.
LGS sınavına giren yaklaşık 1.020.000 öğrenciden 92 bininin açıkta kaldığını belirten Şahin, imam hatip ve meslek liselerinin kapasitesinin yarısının boş olduğunu, öğrenciler tarafından tercih edilmediğini, parası olanın özel okullarda okumak zorunda kalırken parası olmayanın istemediği okullarda okumak zorunda bırakıldığını söyleyerek ‘’Ekonomik gücü olmayan aileler çocuklarını istemedikleri okullara yollamak zorunda bırakılıyor. Ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi gerekirken AKP hükümetinin siyasi iktidar emellerine göre çocuklarımızın geleceği karartılıyor. 11 sene eğitim alan bir genç üniversite sınavından sıfır çekiyor, bu çocuklara nasıl bir eğitim veriliyor ki tek bir doğru soru cevaplayamıyorlar. Okul birincisi olan bir öğrenci LGS’de nasıl oluyor da açıkta kalıyor. Bütün bunların yanında not ortalaması vasatın altında olan bir başka öğrenci anadolu lisesine yerleşebiliyor. Buradan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sormak istiyorum; gençlerimizi bilinçli olarak mı eğitimsiz bırakmaya çalışan bir sistem işletiyor AKP yöneticileri?! Ne kadar eğitimsiz bırakılmış, cahil bir toplum yaratırsak o kadar devran süreriz anlayışı mı hakim yönetim anlayışınızda? Bu velilerin ve öğrencilerin vebalini, Türkiye’nin geleceğinin karartılmasının sorumlusu kimdir?’’ dedi.