Hatay ihracatçı sıralamasında 9. sırada !

Published on:  /   Yorum yapılmamış

2018 yılı verilerine göre Türkiye’de 8.250 adet ihracatçıdan 1.008’i Hatay’da faaliyetlerini sürdürüyor. 2018 Ocak-Mayıs ayı verilerine göre ise; 69 milyar dolarlık ihracat 104 milyar dolarlık ithalat yapıldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre; 2018 yılının ocak-mayıs döneminde ülkemiz tarafından 69 milyar dolarlık ihracat yapılırken, ülkemize de 104 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. Bu durumda 2018 yılının ilk 5 aylık döneminde ülkemizdeki dış ticaret açığı 35 milyar dolar oldu.

Konuyla ilgili İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısında konuyla ilgili konuşan Başkan Levent Hakkı Yılmaz, “Dış Ticaret açığını kapatmanın en etkin yolu ise, ihracat yapabilme potansiyeli olan KOBİ’lerimizin desteklenmesi ve ihracat yapabilecek düzeye getirilmesidir. Mevcut ihracatçılarımızı koruyucu önlemlerin yanı sıra büyüme potansiyeli olan KOBİ’lerimizin kurumsal kapasitelerinin artırılmasının da, bu anlamda önemli olduğuna inanıyoruz. Değerli Arkadaşlarım, önemli olduğunu düşündüğüm bir veriyi de sizlerle paylaşmak isterim. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre; 2018 yılı itibariyle ülkemizde 58.250 adet ihracatçı bulunmaktadır. Hatay ise; 1.008 adet ihracatçısıyla ülke genelinde 9. sırada yer almaktadır. İhracatçı sayımızın 1.008 olmasına rağmen bölgemizde ilerleyen ve büyüyen firma sayısının sadece birkaç tane olduğunun bilinmesini istiyoruz.  Ancak; yalnızca birkaç firmanın güçlenmesinin, bölgemizin potansiyelinin hayata geçirilmesi için yeterli olmadığının da bilinmesini istiyoruz. İskenderun’da da durumun benzer olduğunu söyleyebiliriz.Birkaç büyük firma dışında, yatırımlarını genişleten, kurumsal kapasitesini yükselten ve net satışlarını ciddi oranda artıran firma sayısının düşük olduğunu bilmekteyiz. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan 2017 yılı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesine, İskenderun-Payas bölgesinden giren 13 adet firma bulunuyor. Bu firmalarımıza bölgemize sağladıkları katma değer için çok teşekkür ediyoruz. Ancak KOBİ’lerimizin de desteklenerek güçlendirilmesinin, bölgemize katacağı ekonomik değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özetle; eşit ve adaletli gelir dağılımının sağlanmasının ve ülkemizdeki her bireyin ekonomik gücünün artmasının; hep birlikte zenginleşip büyüyebilmemiz açısından oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.