İstiklâl Marşı’nın yıldönümü kutlaması

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı “Kahraman Ordumuza” ithafen yazdığı şiir 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM’nce İstiklâl Marşı kabul edilmesinin yıldönümü dolayısıyla, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı B.Bestami Bilgili, mesaj yayımladı. Bilgili mesajıda şu görüşlere yer verdi.

“İstiklal Marşı, vatanın dört bir tarafının işgal edildiği ve bütün ümitlerin neredeyse tükendiği bir dönemde milletimize cesaret kaynağı olmuş, milletimizin adeta yeniden doğuşunun, şahlanışının bir nişanesi olmuştur. Mehmet Akif, yazdığı bu mısralarla Türk milletinin tarihten aldığı gücü bundan sonra da devam ettireceğini ve hiçbir zaman başka milletlerin boyunduruğu altında olamayacağını en içten duygularla ifade etmiştir. 

Kurtuluş savaşının bu çetin döneminde tarifi imkânsız çileler çekilmiş, Türk toplumu dünyada varlığını devam ettirmek adına hayatın acımazlığını bütün çıplaklığıyla yaşamıştır. Öyle ki çekilen bu sıkıntıları ifade etmek adına Mehmet Akif, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın” diyerek Kurtuluş Savaşı’yla yapılan mücadelenin büyüklüğünü ve zorluğunu ifade etmiştir.

 

Bugün aynı sıkıntıların tekrar yaşanılmaması adına bizlere büyük vazifeler düşmektedir. Bizlerin bugünlere ulaşması için hayatlarını feda eden şehitlerimize, gazilerimize ve bütün kahramanlarımıza karşı en büyük borcumuz, o zor günlerde yaşanan sıkıntıları unutmamak; bu ülkenin bağımsızlığına, bayrağına, milli marşına ve mili ve manevi değerlerine her zaman sahip çıkmak ve gelecek nesillere daha güçlü, daha yaşanabilir bir ülke bırakmaktır. Bu vesile ile İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u, Mustafa Kemal Atatürk ile bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum.”

 

BAŞKAN KİMYECİ; “MİLLİ MARŞIMIZ İSTİKLAL MÜCADELEMİZİN TARİHİ VESİKASIDIR.”

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Kimyeci, mesajında, İstiklal Marşı’nın milli birlik ve beraberlikle eşsiz bir mücadeleyle atılan imzanın, milletin duygu ve düşüncesine tercüman olarak, derin bir vatan ve millet sevgisi, büyük bir coşku ile kaleme alındığı eşsiz bir sanat eseri olduğunu kaydetti.

Başkan Kimyeci mesajının devamında şunları kaydetti; “ İstiklal Marşı Türk milletinin imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın simgesidir. Mehmet Akif de İstiklal Marşı dizelerinde bunu en güçlü bir şekilde ifade etmiştir. Yazdığı milli marşı parayla satmayı kendine bir ihanet kabul eden Mehmet Akif, bugün bizler için de millete hizmetin en güzel örneğidir.

Milli marşımız tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir vesika niteliğindedir. İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 97. yıl dönümünü kutluyoruz.

Vatan toprağında başımızı dik tutan, bağımsızlık ruhumuzun özünü taşıyan, vatan sevgimizin ve özgürlük tutkumuzun en manidar ifadesi olan İstiklal Marşı’mız 12 Mart 1921 tarihinden bu güne kadar olduğu gibi, dünya durdukça ülkemizin her köşesinde tüm milletimiz tarafından gururla ve coşkuyla okunacaktır. İnanıyorum ki milletimizi meydana getiren bütün fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki kardeşlik ruhunu, bu duygu birliğini dinmez bir coşkuyla ilelebet muhafaza edeceğiz.

Bu vesile ile İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıl dönümünü kutluyor, kurtuluş savaşının tüm kahramanlarını ve milletimize İstiklal Marşı’nı armağan eden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve saygıyla anıyorum.” dedi.

İSKENDERUN BELEDİYE BAŞKANI SEYFİ DİNGİL:

İSTİKLAL MARŞIMIZ VATAN SEVGİSİNİN İFADESİDİR

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İstiklal marşının vatan sevginin ifadesi olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Seyfi Dingil “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Belediye Başkanı Seyfi Dingil mesajında şu ifadelere yer verdi:

“ İstiklal Marşı, bu mukaddes toprakların bağımsızlığı için kendini feda edenlerin, kahramanların arkasından yazılmış bir destandır. Milli Mücadele günlerinin heyecanını ve coşkusunu içinde taşıyan İstiklal Marşımız, ay-yıldızlı şanlı bayrağımız göklerde özgür bir şekilde dalgalandıkça milletimizin ortak sesi olmaya devam edecektir.

Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı; özgürlüğümüzün simgesi, vatan ve bayrak sevgisinin en güzel ifadesi, topraklarımıza göz dikenlere milletimizin yükselen gür sesi, vatan topraklarının ebediyen işgale uğramayacağının güvencesidir.

Bu duygu ve düşünceler ile “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü”nde İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün yıl dönümünü kutluyor, aziz milletimize bu eşsiz marşı armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşımızın kabulünü sağlayan Meclis üyelerini ve bütün istiklal kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum”.

BAŞKAN YAVUZ “TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHU, İSTİKLAL MARŞIMIZ’DIR

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, İstiklal Marşımızın kabulünün 97 yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayınladı.

 “Dünyadaki bütün ülkelerin kendilerine ait milli marşları vardır. Vatan ve bayrak sevgisinin göstergesi olan marşlar milli duyguların dile dökülüş biçimidir. Hürriyet ve istiklal bu milletin ruhudur.” Diyen Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;

“Türk milletinin istiklal ruhunu anlatan İstiklal Marşımız; Milli Mücadeleyi gerçekleştiren kahraman ordumuza ithaf edilen kutsal bayrağımızla birlikte Türkiye Cumhuriyetinin sembolüdür. Vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder.

Türk Kurtuluş savaşının başlarında, istiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 1921 yılında bir yarışma düzenlemiş ve bu yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ankara ‘da ki Taceddin Dergâhında yazdığı ve istiklal savaşı veren Türk Ordusuna hitap ettiği şiir 12 Mart 1921 yılında büyük coşku ve sevinç ile ayakta alkışlarla kabul edilmiştir. Şiiri ilk okuyan kişi ise döneminin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER olmuştur. Şiirin tamamı dörtlükler halinde 10 kıta olarak yazılmış ve 41 mısradan oluşurken sadece son dörtlüğü beş mısradır.

İstiklal Marşımızın anlamını iyi kavrayabilmek için, Mehmet Akif ‘i iyi bilmek, O’nun bütün yönleriyle benimsediği milli mücadele ruhunu kavramak, O ruhu bütün kalbi duygularla hissederek yaşamak gerekir. Mehmet Akif Milli Mücadele yıllarında cephenin en ileri hatlarına kadar, istiklal yolundaki faaliyet ve konuşmaları yakından yaşayarak halk ruhunu, Milli Marşla ebedileştirerek Kuva-yi Milliye ruhunu yaşamış ve yaşatmış, Türk Milletinin; Hürriyet, Vatan, Din, İstiklal gibi uğruna can verilebilecek mukaddes değerler için savaştığını apaçık ifade etmiştir.

İstiklal Marşımızın manası ve taşıdığı tarihi değeri bakımından büyük Türk Milletini ebediyen ayakta tutacak kadar derin ve büyük önemi vardır. Mehmet Akif İstiklal Marşı mısralarını milli mücadelemizin gerçek anlamı ve ruh yapısını ordumuzla birlikte cephede bizzat yaşayarak yazıyordu.

Türk Milletine hitaben;
“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.”

diyerek seslenen Mehmet Akif “Allah Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözleriyle İstiklal Marşını Türk Milletine hediye etmiştir. Bir diriliş, bir bağımsızlık savaşı ancak bu kadar güzel sözlerle ifade edilmiştir. Mehmet Akif İstiklal Marşını Türk Ordusuna armağan ederken, şiirlerini toplamış olduğu Safahat adlı eserine koymamıştır.

İstiklal Marşımız; Milli karakterimizi, tarihimizi, imanımızı, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan, o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaran emsalsiz abide, Türk milletinin ruhunda söz ile örülmüş bağımsızlık marşıdır.

İstiklal Marşımız; Şanlı bir mazisi olan, üç kıtaya hükmeden Türk milletinin bayrağının ve vatanının ebediyen yaşayacağını müjdelemiş; Milli karakterimizi, ruhumuzu, imanımızı, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaracak olan emsalsiz bir abidedir.

İstiklal Marşımız; Milletimizi, Bayrağımızın altında tek fikir, tek amaç uğruna birleştiren, Devletimiz ve milletimizin ölümüne direnişini, varoluş destanını, dünya tarihinde kesintisiz bir şekilde hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş onurlu bir millettin kahramanlık destanını anlatmaktadır.

Mehmet Akif bizlere armağan ettiği İstiklal Marşıyla; İmkânsızlıklar ve yoksulluk içinde de olsa Kurtuluş Savaşımızın kazanılabileceği inancını kalbimize kazımış, Türk askerlerinin yürekliliğini, özverisini ve güvenini ortaya koymuş, Türk Milletinin vatanına, bağımsızlığına ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. Üstat Mehmet Akif ERSOY’ u sadece 12 Martlarla değil, senenin 365 günü zihinlerde yaşata bilmek, örnek yaşantısını, vatan perdeliğini ve devletine olan sadakatini çocuklarımıza ve tüm gelecek nesillere öğretmek üstadı anlamalarını sağlaya bilmek, bizlerin en büyük milli vazifelerinden biridir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabulünün 97. Yıl dönümünde Milletimizin kahramanlık destanını yazan, vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY ‘u ve kahraman Şehitlerimizle birlikte tüm gazilerimizi milletçe minnet, şükran ve rahmetle anıyor, mekânları cennet, ruhları şad olsun diyoruz”.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.