Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hakan DEMİR ile İSTE söyleşileri – 3

Published on:  /   Yorum yapılmamış

SöyleşİSTE serimizin üçüncüsünde; sorularımızı yöneltmek, bilim ve teknoloji alanındaki yenilikçi fikirlerinden faydalanmak üzere, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hakan DEMİR’in ofisindeyiz.

 

 

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hakan DEMİR, lisans derecesini 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini 2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden almış olup, doktora eğitimini ise 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Teorisi ve Kontrol Ana Bilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2009-2016 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Mehmet Hakan DEMİR, 2017 yılı Nisan ayından itibaren İSTE ailesine katılmış olup, Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. Unvanıyla öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

– Mekatronik Mühendisliği okuma tercihiniz nerden kaynaklandı?

 

Günümüzde ilerleyen teknolojiye bağlı olarak, artık sistemler tekdüzelikten çıkmış ve komplike (karmaşık) bir hal almıştır. Bir makine, artık ne saf elektronikten ne de saf yazılımdan oluşmuyor. Bir makineyi ayağa kaldırmak için, elektrik ve yazılım katmanız gerekiyor. Mekatronik mühendisliği disiplini bunların hepsini kapsıyor ve bunlar da benim ilgi alanlarıma giriyordu. Hocalarımın yönlendirmesi ve tavsiyesiyle de bu bölümü tercih etmiştim ve şu an tercihimden dolayı çok memnunum.

 

– Mekatronik mühendisliğini diğer mühendisliklerden ayıran özelliği nedir?

 

Diğer mühendislikler kendi alanlarında özelleşti. Makine mühendisliği makina tasarımı ve geliştirilmesinde, bilgisayar mühendisliği yazılımda kendilerini oldukça geliştirdi. Mekatronik mühendisliği ise bunlardan gerekli bilgilerin alınarak harmanlanmasını ve entegrasyonunu sağlayan melez bir disiplindir, disiplinler arası bütünleştirici bir yapısı vardır. Bu da mekatronik mühendisliği disiplinini diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir. Endüstri 4.0’ı destekleyen en önemli disiplin, bölüm, meslek günümüzde mekatronik mühendisliği olmuştur.

 

–  İSTE’nin Teknoversite vizyonu kapsamında geleceğe ait ne tür çalışmalarınız var?

 

İSTE, kendisini Teknoversite vizyonu içerisinde Endüstri 4.0’a odaklayan ve konumlayan bir üniversitedir. Endüstri 4.0’ı benimsemiş olup, buna uygun insan kaynağı ve mezunlar yetiştirmek için çalışmaktadır. Endüstri 4.0, üretimde mekatronik sistemlerin yaygınlaşması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, Mekatronik Mühendisliği ve öğrencileri çok şanslıdır. Puanlarımız ve ilgi her geçen gün artmaktadır. Mekatronik Mühendisliği Bölümümüzde Endüstri 4.0’ın gerekliliklerini benimseyerek, gerek derslerimiz gerek uygulamalı çalışmalarımız için buna uygun içerik oluşturuyoruz. İSTE’nin büyük vizyonu olan Teknoversite’ye katkıda bulunabilmek için araştırmalar yapıp projeler geliştiriyoruz. TÜBİTAK otomobil yarışmalarına katılmak için hazırlıklar yapıyoruz. İSTE’de her yıl düzenlenen Teknoversite Günleri’nde bu sene Bölüm olarak yaptığımız araştırmaları ve projeleri sergileyeceğiz.

 

– Geçtiğimiz günlerde sizin konuğu olduğunuz İSTE Teknoloji Sohbetleri konuşmanızda; “Sadece düşünen değil yapan kazanır” demiştiniz. Bu kapsamda girişimci olmak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

 

İletişimde olduğum her öğrenciyi girişimciliğe yönlendiriyorum. Girişimcilik çok farklı bir kavram, sadece düşünmek yetmiyor yapmak ta gerekiyor. Yani bir fikir buldunuz diyelim, yeterli olmuyor. O’nu veya yapılan bir şeyi bir adım daha ileriye götürmek daha da geliştirmek gerekiyor. Biz Bölümümüzde bir drone yapalım dedik.  Daha önce yapılmış bir şey bu zaten. Peki bunu nasıl geliştirebiliriz? “Bizden önce drone yapanların önüne nasıl geçebiliriz?” diye düşünüyoruz. Bulduğumuz fikirleri uygulamaya döküyoruz. Uygulamaya dökmek bir risk, ancak girişimci olmak isteyen bu risk unsurunu göze almalı. Her probleme farklı açılardan bakabilmeliyiz, alternatifler üretebilmeliyiz.

 

– Öğrenciler ne kazanıyor, neyi merak ediyorlar, ne tür geri beslemeler alıyorsunuz?

 

Mekatronik mühendisliğinin iş imkânları çok fazladır ve her fabrikada çalışma şansı vardır. İSTE, Üniversite-Sanayi İşbirliği’ni önemsiyor, sanayi kuruluşları ile ortaklaşa projeler yürütülüyor. Bu projeler kapsamında öğrencilerimiz sanayi tecrübelerini artırıyor ve iş fırsatları yakalayabiliyorlar, deneyim kazanıyorlar. Bu deneyim sayesinde ön plana çıktıklarını söylüyor öğrencilerimiz ve iş hayatına atılıyorlar. İSTE’nin en büyük avantajı sanayi bölgesinde olmasıdır. Bunun faydalarını birinci derecede öğrencilerimiz görüyor. İş hayatına atıldıklarında, acemi gibi değil sektöre yıllarını vermiş uzman bir mühendis gibi başlıyorlar.

 

– Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz, çalışma hayatınızda başarılar diliyoruz.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.