SAMANDAĞ’DA SENDİKALAŞMA

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Samandağ Belediyesi Taşeron işçileri Sendikalaşma süreci ile ilgili Disk Genel iş Sendikasıyla bir araya geldi. Samandağ Belediyesi Yeni çarşı salonunda gerçekleşen buluşma 13 Temmuz Perşembe günü 11.30’da gerçekleşti. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,Disk genel iş araştırma Dairesi başkanı Mehmet Güleryüz,Disk Genel Hatay Şubesi Başkanı Yusuf Berkyürek,300 işçi ile bir araya gelerek taşeron işçilerin sendikalaşma sürecinin başlatılması konuşuldu.

Disk Genel İş  Araştırma dairesi  Başkanı Mehmet Güleryüz “Sayın belediye başkanı ve burada bulunan bütün işçi kardeşlerim,şube başkanım, şube yöneticilerim hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyoruz ve hoş geldiniz. Bu gün burada  bir ilki gerçekleştireceğiz. Ama sendikamız genel iş Sendikası  Samandağ belediyesinde  çalışan taşeron işçilerini buluşturan  emek dostu, işçi dostu Samandağ belediye başkanı Mithat Nehir’e huzurlarınızda  bir kez daha teşekkür ediyorum. Sevgili dostlar 15 yıldır bu ülkeyi yöneten bir AKP iktidarı var.3 kasım 2002 tarihinde iktidara geldiğinde 4 ay sonra  2003’te ilk önce iş kanununda değişiklik yaptılar.Orada  hepimizin bütün işçi arkadaşlarımın bulunduğu sendikalarda bazı terimler uyduruldu. Nedir bunlar? Bir üst iş veren bir alt iş veren tanımı yani şimdi artık konuştuğumuz taşeron işçiler tanımıdır. Düşünün gelir gelmez ilk önce taşeron sistemine karşılar.bununla da yetinmediler 2005’te belediyeler yasasında bir değişiklik yaptılar. Kadro düzenlemesi getirdiler. Ve bundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında özelliklede belediyelerde kadrolu işçi kısıtlamasına gidildi. Ve 2005 yılından şimdiye kadar kadrolu işçi istihdamı yapılmadı tam tersine azaltılmaya gidildi. Geçen bu 15 yıllık AKP iktidarından bugüne baktığınızda kamu kurum ve kuruluşlarında bir milyona yakın taşeron işçisi çalışmaktadır. Ve bunun yaklaşık yarısı da belediyelerde yerel yönetimlerde hastanelerde çalışmaktadır.İşte bizim sendikamız genel iş  özellikle taşeron işçilerinin örgütlendiği bir sendika olarak anılmaktadır. Biz bunu çok önemsiyoruz. Yıllar öncesinden bu tehlikeyi ve gidişatı gördük.Bu iktidar özellikle çalışma konusunda yalancı bir iktidar,neden öyle söylüyorum? Çünkü seçimlerden önce taşeron işçilerini kadroya alacağız sözünü yayan ve taşeron işçilerinin oyunu alıp iktidara geldikten sonra taşeron işçisiyle ilgili bir şey yapmamış. O zaman bu iktidar yalancı bir iktidardır.değerli arkadaşlarım taşeron sistemiyle ilgili bütün yapılan eylemlerin başını biz çekmişizdir.değerli arkadaşlarım sendikamız tam 55 yaşında onurlu bir geçmişi aydınlık bir geleceği  olan bir sendikadır. Bizim bütün genel başkanlarımız özellikle eski genel başkanımız kemal Türker ve sonrakiler hepsi büyük bedeller ödemiştir. Hatay’da Samandağ’da aydınlık geleceği örmeye bu gün başlayacağız.Hak ve özgürlüklerde bir adım atacağız.Ve bu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz demokrasi mücadelesini de Samandağ’dan başlatacağız.Bunu birlikte yapacağız. Başka çaremiz başka yolumuz yok.”dedi.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir:” Taşeron işçilerin sendikalaşması Türkiye’de yeni bir süreçtir. Biz dünyanın değişiminin dönüşümünün emekte, emekçide olduğuna inanan bir siyasi anlayıştayız. Bugüne kadar her zaman sendikayı bilgilendirdik, ortak tutumlar aldık. 2009 yerel seçimlerinde seçilmeden önce verdiğimizi sözleri yerine getirerek işçilerin 14 trilyonluk alacağını ödedik. Zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri olmayanlar değişimi dönüşümü gerçekleştirir. Bu değişimin öncülüğünü yapacak asıl kitle sizsiniz. Bugüne kadar en cesur adımlar bu sendika tarafından atıldı. En cesur söylemler bu sendika tarafından geliştirildi. Sendikal haklar sizin toplumsal yaşantınıza katkı sunacaktır.Bundan sonra sendika çatısı altında daha ekonomik,sosyal anlamda her anlamda önemli kazanımlar elde edeceğinize inanıyoruz.”dedi

Disk Genel İş Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek:”Disk Genel İş sendikası , Türkiye genelinde tüm belediyelerde ve hastanelerde yani hizmet işi formuna giren bütün işçilerimizin özellikle taşeron işçilerimizin örgütlenme sürecini ve toplu sözleşme hakkından faydalanması için son 3 yıldır özellikle son 2 yıldır taşeron işçilerinin sözleşme yapabilme hakkının verilmesiyle beraber yoğun bir çalışmaya girdik. Bu çalışma kapsamında 1 yıldır Samandağ belediyesindeki taşeron işçileriyle çalışmaları başlattık. Bugün itibariyle son noktayı koyduk.Son bir toplantı yapıyoruz bu toplantıya belediye başkanımızda katıldı. Özellikle Samandağ belediyesiyle bu işleri yürütmeyi şöyle önemsiyoruz. Belediye geçmişten bugüne çok ciddi sorunlar yaşadı. Yavaş yavaş Samandağ halkına arzu ettiği şekilde bir hizmet verebilen bir durumda artık ve biz bu güne kadar  işçilerin alacaklarının ödenmesi örgütlenmesi için işçinin emeğine emeğinin ödenmesi açısından gerçekten Samandağ belediye başkanı Mithat Nehir’e teşekkür ediyoruz.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.