AKİB, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatında geçen yılın ilk 5 aylık dönemindeki % 16 olan payını, 101 milyon dolarlık ihracat artışıyla %19’a çıkarttı.
Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı 2017 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 oranında artarak 2,8 milyar dolar değerine ulaştı. AKİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı ise aynı dönemde 511 milyon dolar değerinde gerçekleşerek payını %19 oranına çıkarttı ve sektörde yer alan 6 İhracatçı Birlikleri arasında ihracatını en fazla artıran Birlik oldu.
AKİB Koordinatör Başkanı ve AKİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan : Başarının Mimarı Bitkisel Yağlar
AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ARSLAN, AKİB’in hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatında sağlanan başarıdaki en büyük payın geçen yıla kıyasla 44 milyon dolarlık ihracat artışı yakalayan bitkisel yağlar ürün grubuna ait olduğunu belirtti. AKİB’in yılın ilk 5 ayında 48 ülkeye bitkisel yağlar ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden ARSLAN, bitkisel yağları bisküvi-gofret ve maya ürünlerinin takip ettiğini ve en fazla ihracat artışı tespit edilen ülkenin Irak olduğunun bilgisini verdi.
17 YENİ PAZARA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ARSLAN, AKİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 17 yeni pazara ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracat gerçekleştirilen toplam ülke sayısının 164’e ulaştığını belirtti.
Ülkemiz İhracatına Ve Ekonomisine Olumlu Katkı Sağlayacak Tüm Fırsatları Değerlendiriyoruz
Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın Türkiye ekonomisine de olumlu yansıdığını ifade eden Arslan, “ülkemizin 5 aylık ihracatı %9 oranında artış kaydetti ve bu artış büyüme oranına direkt olarak katkı sağlayarak, ülkemizi yılın ilk çeyrek döneminde G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna getirdi” dedi.
Çok sayıda Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği ve ambargo başlattığı Katar’a yönelik krizin öncelikle bir an evvel çözüleceğini umduklarını belirten Arslan, “Katar’dan gelecek talepleri karşılamak için anılan ülkeye gerçekleştirilecek ihracatımızın önündeki nakliye gibi mevcut engelleri üyelerimizle iş birliği içerisinde tespit ettik ve Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerde bulunduk. Şu anda AKİB olarak Katar’dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazırız” diyerek sözlerine son verdi.