İTSO’da Suriyeli KOBİ’lere yönelik Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi
Hatay’da faaliyet gösteren Suriye’li KOBİ’ere Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler ile ilgili bilgilendirme seminerleri veriliyor.
Hatay Valiliğinin katkıları başta olmak üzere, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın anlaşmasıyla, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz ABİGEM koordinasyonuyla, Suriyeli KOBİ’lere yönelik bilgilendirme seminerleri devam ediyor.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında da Suriye’li KOBİ’lere yönelik bilgilendirme seminerleri veriliyor. İki gün sürecek Seminerin ilk gününde DOĞAKA’dan Serdar Çınar, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nden Duygu Şavur Tanrıverdi ve Doğu Akdeniz ABİGEM Direktörü KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitmeni İdil Siret Teoman tarafından bilgiler verildi.
İTSO Meclis Başkan Servet Ugutmen, seminer öncesi yaptığı konuşmasında; “Bu toplantıdaki amaç, Türk Ticaret Kanunundaki mevcut yenilikleri ve değişikleri uzman yetkililerimiz sizlere anlatacaklar. Türkiye’de yaşanan sıkıntılar belli. Bölgemizdeki Suriyeli KOBİ’ler de ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Suriye’deki firmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri, Türk Ticaret kanunundaki değişiklikleri bilmesi, doğru ve yerinde kararlar alabilmeleri adına bu tür toplantılar da bir fırsattır. DOĞAKA ve İLO işbirliğiyle yapılan bu toplantının katılımcılar için verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Seminerin ilk gününde DOĞAKA’dan Serdar Çınar, Uluslar arası Çalışma Örgütü (İLO)’nden Duygu Şavur Tanrıverdi, seminerde, “Şirketler ortak ekonomik amaç ve çıkarları gerçekleştirmek, ya da belli bir ekonomik amaç ve çıkarın gereği olarak birden çok kişilerin emek ve sermayelerini bir sözleşme ile birleştirerek kurulan işletmelere şirket denir. Hangi işletmelerin esnaf işletmesi olacağı Türk ticaret Kanununun 17. Maddesi ile düzenlenmiştir. Kanunun 17. Maddesi ‘İktisadi faaliyetin nakdi sermayeden çok bedeni çalışmaya dayanmasını ve kazancın ancak geçimini sağlamaya yetecek derecede az olmasını’ öngörür. İşletme vergi kanunlarında belirtilen gelir seviyesinin üzerinde bir gelir elde etmişse esnaf işletmesi değil, ticari işletmedir. Yeni TTK. Limitet şirketleri asgari 10 bin TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Türkçe olarak tespit edilmesi gereken unvanlarında Limitet şirketi ibaresinin bulunması ve faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25 TL veya bunun katları olması lazımdır. Ortakların şirket borçlarına karşı sorumluluğu, taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır” şeklinde bilgiler verdiler.
İTSO’da düzenlenen bilgilendirme seminerine İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Eğitim Vakfı Başkanı Doğan Eten, İTSO Meclis üyesi Fuat Keser, DOĞAKA’dan Serdar Çınar, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nden Duygu Şavur Tanrıverdi ve Doğu Akdeniz ABİGEM Direktörü KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitmeni İdil Siret Teoman ve bölgede ticari faaliyet gösteren KOBİ işletme yetkilileri katıldılar.