Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Hatay’da

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bir dizi programa katılmak üzere teşrif ettiği ilimizde Hatay Valiliğini ziyaret etti.
05 Mart 2017 Pazar günü saat 11.00’de gerçekleşen ziyarette Hatay Valisi Erdal Ata, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve kurum müdürleri tarafından karşılanan  Canikli, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Vali Ata’nın makamına geçti.
Daha sonra 04 Mart 2017 günü Antakya ilçesi Yaylacık Mahallesi Dikilitaş mevkiine düşen uçak ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan  Canikli, ‘’ 04 Mart 2017 günü Antakya ilçesi Yaylacık Mahallesi Dikilitaş mevkiine düşen, menşei belli olmayan yabancı savaş uçağı enkazına ulaşılmış, gece yarısından sonra da pilot yaralı bir vaziyette bulunmuştur. Şu anda tedavisi devam ediyor, hayati tehlikesi yok. Birkaç kırığı var. Bundan sonraki süreç önümüzdeki dönemlerde netleşecek. Ama şu an olay çok taze, uçağın hangi amaçla ve nasıl Türkiye sınırlarına düştüğü, hangi görev ve faaliyet çerçevesinde buralarda bulunduğu bütün açıklığıyla ortaya çıkarıldıktan ve netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar önümüzdeki dönemde verilecektir.’’ dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve beraberindekiler ‘’Son Ekonomik Değerlendirmeler Işığında Hatay Buluşması’’ adlı toplantıya katılmak üzere Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonuna geçtiler.
Toplantıya Başbakan Yardımcısı  Nurettin Canikli’nin yanı sıra Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, kurum müdürleri, iş adamları ve oda başkanları katıldı.
– Desteklemek Bizim En Temel Görevimiz ve Sizin de En Temel Hakkınızdır-
Buradaki toplantı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin’in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli içinde bulunduğunuz ekonomik şartların son yıllarda gerçekten ağır olduğunu belirterek ‘’Bu zor şartların bir kısmı küresel ölçekli etkilerden ve gelişmelerden kaynaklanıyor. Küresel ticaretin artış hızında yavaşlama söz konusu. Aynı şey ihracat için de geçerli. Buna ilave olarak bölgede yaşadığımız özellikle güvenlikle ilgili sorunlar elbette ticareti, üretimi olumsuz yönde etkiliyor.  Doğrudan bunun etkisine maruz kalan da canlı canlı yaşayan da sizlersiniz. Tüm bu zor şartlar altında görevinizi en iyi şekilde ifa etmeye çalışıyorsunuz. Buradan yola çıkarak şunu belirtmeliyim ki desteklemek bizim en temel görevimiz ve sizin de en temel hakkınızdır.’’ dedi.
Devletlerin uygulamalarının biraz ağır olabileceğini ifade eden Canikli, ‘’Devlet biraz uzun düşünür, devlet uzun sürede karar alır. Ama biz böyle bir tavır içerisinde hiç olmadık. Bunu siyasi bir söylem olarak ifade etmiyorum. Belki önceki dönemlerdeki ekonomik şartlarda böyle bir yönetim biçimi ile örtüşebilirdi, bu durum sorun teşkil etmeyebilirdi ama küreselleşmiş bir Hatay’ı, Hatay’ın iş adamlarının problemlerini çözmek ve onları çok yakından takip etmek gerekiyor. Alınması gereken kararların da gecikmeden çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü dünya o kadar hızlı gelişiyor ve değişiyor ki öyle bir rehavet içerisinde alınan bir karar gecikmiş bir karar olabilir ve hiçbir katkı sağlamayabilir. Bu gerçekten hareketle biz inanılmaz şekilde çok hızlı hareket ediyoruz. Hadiseleri günübirlik takip ediyoruz ve ona göre tedbir alıyoruz.’’ dedi.
Son dönemlerde; küresel gelişmeler, bölgesel sorunlar ve ayrıca kendi iç dinamiklerimizin ürettiği sorunlarla boğuştuğumuzu dile getiren Başbakan Yardımcısı Canikli, ‘’Böyle bir ortamda elbette bu gelişmeler bütün ekonomik dengeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Son bu gelişmeler ışığında tüketimde bir daralma yaşandı. Bu aşağı yukarı 3-4 aydan beri ortaya çıkan bir husus. Bunu ortadan kaldırmak, talebi kamçılamak için kredi kartları taksit sayısında ve bireysel kredilerdeki taksit sayısında ciddi bir artış yaptık. Daha sonra o bireysel kredilerdeki stokun da 72 aya kadar yeniden yapılandırılmasının önünü açtık ki tüketici için yeni bir kredi alanı açalım ve talebe yönelik bir mali alan oluşsun.’’ dedi.
Talebi arttırmak amacıyla topluma satın alma gücü aktarmak gerektiğine de değinen Başbakan Yardımcısı Canikli,  ‘’Bunu da birkaç alanda yaptık. Bunlardan en son ve en hacimli olanı 2017 yılı sonuna kadar 2 milyon 100 bin yeni iş alanı, istihdam kapasitesi oluşturma projesidir. Bunun bir kısmını biliyorsunuz zaten. 1,5 milyonun yeni işe alınması halinde mali yüklerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını içeren bir projedir. Onunla ilgili yasal düzenlemeyi yaptık, uygulanmaya başladı. 1,5 milyonu bu şekilde ortaya çıkacak. Buna ilave olarak 400 bin de yine Devletin desteği ile özel sektör tarafından işbaşı eğitimi ve bu çerçevede 2017 sonuna kadar istihdam edilecek. 200 bin kişiye de toplum yararına çalışma projesi çerçevesinde yeni istihdam yaratılacak. Çok kısa sürede başlamasına rağmen şu an 1,5 milyonun yeni işe alınması projesinde 230 binin üzerinde bu kapsamda istihdam gerçekleştirilmiş.‘’ dedi.
Konuşmasının devamında Canikli şu ifadelere yer verdi: ‘’Son 14 yıl içerisinde Türkiye ortalama olarak 9 milyon yeni istihdam üretti. Bu gerçekten mükemmel bir sayı. Sadece nüfusun artması ile ortaya çıkan iş gücü talebinin karşılanması sorunu ile uğraşılmıyor. Bir de tarımdan, tarım dışı alana kayış söz konusu. 2002 yılında tarımda çalışanların toplam çalışanlara oranı % 36 civarında idi. Bugün %24’ler civarında. OECD ortalaması %5-%7. Bu ne anlama geliyor? Bu dönüşüm devam edecek kaçınılmaz, istediğimiz kadar kırsaldaki bu istihdamı korumaya çalışalım. Ama bir de kaçınılmaz bir sosyolojik gerçek var. Bu dönüşüm olacak. Eğer bu dönüşüm 2002 yılından önce tamamlanmış olsaydı yani tarımdan tarım dışı alana geçiş OECD ortalamalarına 2002 öncesi dönemde gelmiş olsaydı, son 14 yılda ürettiğimiz 9 milyon istihdam kapasitesi ile şu anki işsizlik oranımız %5’in altına düşmüş olacaktı.’’
Türkiye’nin güçlü kalmak zorunda olduğunu dile getiren Canikli, ‘’Hatay, 400 binin üzerinde Suriyeli kardeşimizi misafir etmek durumunda. Bizim bir tarihimiz var, geçmişimiz var. İstediğimiz kadar ondan kopmak istesek bile kaçamayız. Çünkü bu bizim mirasımız, tarihimizden gelen özelliklerimiz, genetik yapımızın bir yansıması. Onlar başka yerlere gitmiyor, biz size güveniyoruz diyorlar. Etnik açıdan kendisine daha yakın ülkeler var ama gitmek istemiyorlar. Bu bizim toplumumuzun güzel melekelerinin olduğunun bir göstergesidir.’’ dedi.
Sadece Türkiye’ye gelen Suriyelere yardım edilmediğini dile getiren Canikli, ‘’Her yıl ihtiyacı olan ülkelere 3,5-4 milyar dolar hibe aktarıyoruz. 50 milyon dolar kredi bulmakta zorlandığımız günlerden ihtiyacı olanlara yardım yapabilen bir ülke konumuna geldik. Dünyada bu konuda Amerika ve İngiltere’den sonra üçüncü sırada yer alıyoruz. Ama her ülkenin milli gelirini dikkate alarak yapılan yardımı kıyasladığımızda bir numarayız. Bütün bu gelişmelerin hepsi 14 yıla sığdırılabildi.’’ şeklinde konuştu.
Hassa Tüneli projesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı kalmadığını hatırlatan Canikli, ‘’Bu projenin yakın bir süre içerisinde ihalesi yapılacak ve bu proje gerçekleşecek. Hassa Tüneli projesinin 1.5 milyar lira gibi bir maliyeti olacak. Bizler gözü kapalı bu projelere giriyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde bu tür projeleri yapıyoruz. 14 km tünel inşallah 2,5 yılda tamamlanacaktır. Yatırımcılarımızın talebini karşılamak bizim görevimizdir.’’ dedi.
Canikli’nin konuşmalarının ardından toplantı soru-cevap bölümü ile devam etti. Toplantı sonrasında Canikli İskenderun ilçemizi ziyaret ederek İskenderun Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen, İskenderunlu iş adamları ve sanayicilerimizin katılım gösterdiği ekonomik değerlendirme toplantısına katıldı.
Toplantıda İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ile İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ilimizin ekonomik ve ticari hayatı ile ilgili potansiyeli ve bu alanlardaki beklentilerini ifade eden kısa birer konuşma yaptı. Ardından Canikli değerlendirme yapmak üzere kürsüye çıktı. Türkiye’nin içinden geçtiği zorlu dönemi hatırlatan Canikli, ‘’Ekonomi ile ilgili hedeflerimizi böyle zorlu bir ortamda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizim şunu demeye imkanımız yok: Biz yedi düvele karşı mücadele ediyoruz, öncelikli amacımızı bir halledelim ondan sonra ekonomideki gelişmelere bakabiliriz, ondan sonra büyüme, ihracat ya da istihdam projelerine yoğunlaşabiliriz. Bizim böyle bir şey deme şansımız yok. Karşı karşıya kaldığımız sadece 15 Temmuz saldırısı değildir. Gerçek anlamda Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eden, ülkemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen içeridekilerin sadece piyon olarak kullanıldığı bu saldırıları ortadan kaldırmanın inanılmaz zor bir mücadele olduğunu da unutmamak gerekiyor.’’ dedi.
Her şey normalmiş gibi ekonomi ile ilgili hedefleri gerçekleştirmek için her gün kararlar aldıklarını belirten Canikli, ‘’65. Hükümetimiz kurulduğundan beri her gün yeni reformlar yapıyoruz.  Hiçbir mazerete sığınmadan, herhangi bir gelişmeyi gerekçe göstermeden ekonominin şahlandırılması, daha iyi noktalara getirilmesi, istihdam potansiyelimizin güçlendirilmesi için gereken adımlar atılmaya devam ediyor.’’ şeklinde konuştu.
Saat 15.00’te düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yanı sıra Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk,  İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Deniz Ticaret Odası Bülent Kavsak da eşlik etti.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.