“Bir Başka Dünya Hatay”, “Mutlu Güney” ve “Acı Deniz” hemşehrileriyle buluştu

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Nermin Ünsel Ekin ve Kemal Düz’ün Hatay’a kazandırdığı ve Hatayı anlatan üç kitap düzenlenen söyleşi etkinlikleri ile okurlarıyla buluştu.

Önce; Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği, ardından Antakya’da Edebiyatçılar Derneği ve Antakya Kültür Derneği’nde akabinde Hatay İl Kütüphanesinde Hataylılarla buluştu.

Gittikleri her yerde ilgiyle karşılanan Nermin Ünsel Ekin ve Kemal Düz, Hatay’da bol bol kitap imzalayıp, kitaplarla ilgili söyleşiler yaptı.

 Hatay İl Kütüphane Müdürü Celal Baz’ı makamında ziyaret eden yazarlar, kendi kitaplarından Hatay İl Kütüphanesine bağışladı. Nermin Ünsel Ekin, Kemal Düz’ gazeteci Serpil Korkmaz,  Hatay İl Kütüphane Müdürü Celal Baz ve yazar Adil Çetin,  Müdür Celal Baz ile ebebiyat, kitaplar, kültürel değerler ve Hatay üzerine sohbet ettiler.

Yazarlar, Hatay’ın ve basım dünyasının tanınmış simalarından Vasi Köse‘yi hastenede ziyaret ederek kitaplarını imzaladılar. Bu anlamlı ziyarette ve Kırıkhan Özel Can Hastanesinin Başhekimi Hasan Ayparlar’a da kitap imzaladılar. Ayparlar da kendi kitaplarını yazarlar için imzaladı.

Mutlu Güney” ve “Acı Deniz”

Hatay´ın, Türkiye Cumhuriyeti´ne katılması sonrası Antakya´da spor öğretmenliğine gönüllü olarak geldiğini belirttiği babası M. Ziya Ünsel´in, bölgeyi gezip, inceleme ve gezi yazıları yazdığını söyleyen Nermin Ekin Üysel, babası Ziya Ünsel´in “Mutlu Güney” ve “Acı Deniz” adlı romanlarını, bastırdığını anlattı. Nermin Ünsel Ekin, “Kitaplar, İskenderun, Arsuz, Soğukoluk´u Antakya’yı Hatay’ı anlatıyor” dedi. Babası Ünsel´in, o yıllarda bazı kitaplarını yayınladığını ancak baskısı tükenen Mutlu Güney´in yeni basımını kendi imkânları ve kısıtlı öğretmen maaşı ile çıkardığını; daktilo yazısı olarak duran ´Acı Deniz´i de kendisi aracılığıyla okurla buluştuğunu anlattı.

Yayınlattığını anlatan Nermin Ünsel Ekin, “Kitaplar, o dönemin İskenderun, Antakya, Arsuz ve Soğukoluk yöresini anlatıyor. 1915 doğumlu olan babam, Gazi Üniversitesinden mezun olup, beden öğretmenliği yaptı ve daha sonra Türkçe öğretmenliğine geçti. Memleletin (ülkenin), Hatay´ın birçok yerini gezdi. Gezilerinin bazılarını yazılarla aktardı ve kitaplaştırdı. Ama buraları, Hatay´ı, İskenderun´u, Arsuz´u çok sevdi.” Dedi.

Babasının Anadolu sevdalısı olduğunu dile getiren Nermin Ekin Ünsel, kendisinin arkeolog olduğunu Anadolu´nun her bölgesi farklı bir özellikler, farklı güzellikler taşıdığını ifade ederek “Bu coğrafyayı, ülkemizi sevelim. Sevgi ve barıştan yana olalım” diye konuştu.

 

“Bir başka dünya Hatay”

“Bir başka dünya Hatay” adlı kitabın yazarı Kemal Düz ise, yerel gazete ve dergilerde yayınlanan yazıları arasından seçerek oluşturduğu kitabın, kentin yaşanmışlıkları ve tanıklık yaptığı yönleriyle kaleme aldığını anlattı.

Memuriyeti dolayısıyla geldiği İskenderun’da yaşamaya başladığını, o dönemlerde Ekin yayınları olarak kitapseverlerle kitapları buluşturduklarını, kendisinin de uzun yıllar İskenderun’da Ferda Kitabevini işlettiğini anlattı. Kitabevini İstanbul’a taşıması ile birlikte yayın dünyası ile yakın diyalogunun sürdüğünü anlatan Kemal Düz, ikinci el kitaplarla ilgilenmesi ve eline Ziya Ünsel’in kitabını okumasıyla araştırarak kızı Nermin Ekin Üysel’e ulaşması ile Acı Deniz ve Mutlu Güney kitaplarının okura ulaşmasına kapı araladığını anlattı.  Düz, “Ama Hatay tarihi çok fazla bilinmiyor. Hatay denince daha çok mutfağı akla geliyor. Bizler bu kitapları çıkararak para kazanmayı değil, eski dönemi, yöre yaşamını bugünkü okurlarla, yeni nesille buluşturmak istedik. 20 yıla yakın süre burada kaldım. Buradaki kültür ve sanata tanıklık yaptım. Ve kitapla da bu tanıklığı somutlaştırdım. 1918­1938 arasındaki Hatay tarihi bilinmiyor. Bu dönemi anlatan kitaplar da benzer arasındaki Hatay tarihi bilinmiyor. Yeterli kaynak yok. Bu dönemi anlatan kitaplar da aynı şeyleri anlatıyor. O dönemde Hatay, 20 yıla yakın süreyle işgal altında kaldı. Fransızlar da giderken, o tarihi de toplayıp, götürmüş” değerlendirmesini yaptı.

Yazar Selma Sayar, Nermin Ünsel Ekin ve Kemal Düz’ün katıldığı söyleşiyi yöneten Edebiyatçılar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Hatay İl Temsilcisi Nebih Nafile’nin ev sahipliğinde gerçekleşen imza ve söyleşi etkinliği ise türkülerle süslendi.

Nazım Hikmet’in doğumunun 115.yıl dönümü dolayısıyla söyleşisine sunum ile başlayan Eğitimci-yazar Selma Sayar, “Nazım’ın Az Bilinen Yönlerini anlattı.

İlgiyle izlenen sunumun ardından kitabı “Sırça Sarayın Serçeleri”ı davetlilere anlattı.

Müzik eğitimcisi Selahattin Şah’ın söyleşi aralarında sazıyla, sesiyle türküler seslendirmesi davetlileri mutlu etti.

Ressam ve kaligraf sanatçısı Atıf Soğuksu, Selma Sayar’a kaligrafi sunumu, Kemal Düz ve Nermin Ekin Ünsel’e günün anısına plaket sunumu ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Nebih Nafile; “DASYAD Derneği işbirliği ile sayısız etkinliklere imza attık. Siz değerli sanat ve edebiyatsever dostlarımızla bir arada olmak gerçekten tarif edilmesi zor bir mutluluk. “Yaşayan Değerler Ziyareti” projemiz devam ediyor ve yakında yepyeni bir proje ile şiiri, öyküyü, türküyü daha çok sevdirmeye çalışacağız. Bu anlamda bana sonsuz desteklerini esirgemeyen dostlarıma huzurunuzda teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

Benzer bir etkinlik ise ertesi gün Antakya Kültür Derneği’nde gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Mehmet Karasu, edebiyat dünyasına olan katkılarından dolayı yazarlara teşekkür ederek başarılar diledi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.