İTSO’da Suriyeli Mültecilere Mesleki Eğitim

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda, Türkiye ile İran arasında gerçekleştirilmesi düşünülen ticari iş gezileri ve Suriyeli vatandaşlara yönelik verilecek Mesleki eğitimler ile ilgili karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

İTSO’da düzenlenen Toplantıda söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’ın ekonomide söz sahibi olduğu Demir-Çelik, Filtre, Mobilya, Lojistik ve kundura gibi sektörlerle İran’a gidilebileceğini ve çok ciddi yatırımlar yapılabileceğine dikkat çekti. ATSO Başkanı Çinçin, Suriyeli Mültecilere verilecek olan Mesleki eğitim konularına da değinerek, Mültecilerin Mesleki Eğitimin yanı sıra  Türkçe eğitim alabilmeleri konularında eğitim verebiliriz. Proje kapsamında Avrupa Birliği ve çeşitli ülkelerin fonlarından da faydalanabiliriz. Alman Kalkınma Bakanlığı ile yapılan protokolde yüzde 75’i Suriye’li Mülteci, yüzde 25’i de Türkiye’de işsiz veya mesleğini değiştirmek isteyen kişileri kapsayan bir proje yer almaktadır. Bu konularda müzakereler de sürmektedir. Hatay’da 400 bin civarında Suriyeli bulunmaktadır. Verilecek olan kurslarla Mültecilere gerek Türkçe gerekse Mesleki eğitim verilen topluma ve insanlara faydalı hale gelmelerine yardımcı olunması hedeflenmektedir” dedi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, toplantıda Rapor halinde hazırlanan kitapçığı sunarak,  bu kitapçıkta yer alan ve İran’a yapılan ihracat rakamları ve İran’dan alınan malzemeler ile ilgili  detaylı bilgiler verdi.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise, Yapılan açıklamalar sonrasında, “İTSO olarak bizler bu projenin neresinde olmalıyız. Bize düşen bir görev olursa, biz de bu kurslara destek verebiliriz.  Bu kursların verilmesinde  ve diğer konularda ABİGEM Hatay İş Geliştirme Uzmanı Siret İdil Teoman zaten bizimle birlikte bu konuların takibini de yapacaktır. Suriyelilere Mesleki eğitim verilmesi  projesinin önemli bir proje olduğunu da ifade etmek isterim. Bunun yanında İran’a yapılacak olan ticari geziler hakkında Meclis üyelerimizi de bilgilendirebiliriz. Çünkü İskenderun’dan İran’a ihracat yapan şirketlerimiz de var. Bu ticari gezilerin ilimiz ve bölgemizdeki iş adamlarımız için önemli bir fırsat olacağı kanısındayım” şeklinde konuştu.

TÜSİAD Londra Direktörü Hasan Turunç, Hibe Programları Hatay için önemli fırsat”

Hatay’ın genel ekonomik yapısı ve Suriye’li göçmenlerin durumu ile ilgili bilgilere TÜSİAD Londra Direktörü Hasan Turunç toplantıda yaptığı konuşmasında, “Avrupa’da yatırım fonları var ancak büyüme az, büyüme ve gelişmeler bizim bulunduğumuz bölgelerde daha fazla. İran  Orta Asya ve Afrika ülkeleri bizim bölgemizi yakın. Bu da Hatay için önemli fırsatlar teşkil edebilir.  Bu bakımdan hibe programları bölgemiz için önemli fırsatları olduğunu ifade etmek isterim. Bu konularda ben de elimden geldiğince yardımcı olacağımı ifade etmek istiyorum. O yüzden bizim kendi aramızda konuşup, kendi kalemlerimizi çıkartmamız   lazım.  Biz de TÜSİAD olarak İran’ı belirlemiştik. İstanbul Ticaret Odası heyeti defalarca gitti ve çok ciddi ikili görüşmeler ve iş ağlantıları yapıldı. İran’ın talep ettiklerin ürünlerin tamamım bizim bölgemizde mevcut. Neden bu bölgeden İran’a ihracat yapılmasın. Bu konuları daha detaylı görüşüp, çalışmalar yapabiliriz” şeklinde ifadelere yer verdi.

İTSO’da gerçekleştirilen toplantıya Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO  Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, TÜSİAD Londra Direktörü Hasan Turunç  İTSO Yönetim kurulu üyeleri, Necat Özkaya, Bülent Seküçoğlu, Gassan Kuran, M.Ali Bulut ve ABİGEM Hatay İş Geliştirme Uzmanı Siret İdil Teoman da hazır bulundular. Toplantıda, İran’a yapılması düşünülen ticari iş gezisi ve ikili görüşmeler ile Suriye’den  Hatay’a gelen mültecilere hibe destekleri ile verilecek Mesleki Eğitim konuları ele alındı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.