Suriye’den Hatay’a tahliye başladı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Halep’ten İdlip’e doğru açılan tahliye koridorundan ilk olarak 20 otobüs tahliye ediliyor.

 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye’nin Halep kentinden tahliye edilmeye başlanan siviller için sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi almak için Hatay’a geldi.

Halep’in dışında Özgür Suriye Ordusunun kontrolündeki güvenli bir bölgeye ulaştığını, ulaşan kişiler arsında yaklaşık 35 yaralının olduğunu açıklayan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Hastalar ve  yaralıların şu anda güvenli bölgede bir hastaneye yerleştirildiğini söyledi. Yaralılar Reyhanlı Devlet Hastanesinde tedavi görüyor.

 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ancak daha ileri düzeyde tedavi ihtiyacı olanlar, o bölgede bulunan hastanelerde o imkan varsa orada hemen tedavi ettirilecek. Yoksa sınırımızın hemen bitişiğindeki Babül Hava Hastanesi’nde tedavileri yapılacak. Bildiğiniz gibi sivil toplum kuruluşlarımız, hekimlerimiz orada sağlık hizmeti veriyorlar.’’ dedi.

 

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak hastalar, yaralılar, özel bakım ihtiyacı olan çocuklar ve yaşlılar için bir çalışma yaptıklarını belirten Kaynak, ‘’Karşı taraftan yani dünyanın meşru saydığı özgür Suriye ordusu tarafından ve Suriye rejimine muhalifler tarafından bir talep olduğunda yine Suriye içerisinde güvenli bir bölgede bir kamp merkezi kurmayı da değerlendiriyoruz. Bu kamp merkezi için tüm hazırlıklıları konuştuk. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bunlarla ilgili oluşacak talebe göre hazır vaziyetteyiz’’ dedi.

 

 

Valilik ziyaretinin ardından Başbakan Yardımcısı Kaynak, Vali Ata ve beraberindeki heyet hep birlikte Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısına giderek alandaki çalışmaları yerinde inceledi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kaynak,  Hatay Valimiz, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, Kızılay Başkanı ve bu bölgenin güvenliğinden sorumlu komutanı ile beraber bir değerlendirme yaptıklarını dile getirdi.  Kaynak, ‘’Şu anda sıcak bölgeden gelen Kızılay Başkanımızın da bize verdiği bilgiler çerçevesinde Halep’ten İdlip’e doğru açılan tahliye koridorundan ilk olarak 20 otobüs tahliye edilmiş vaziyette. Belki ikinci 20 otobüsün çıkmasına izin verirlerse onlar da devam edecek. Bize iletilen bilgiler Halep’te 80-100 bin civarında insan olduğu ve bu insanların İdlip’e doğru açılan tahliye koridorundan sonra güvenli yerlere yerleşmek istedikleri şeklinde. Tabi İdlip’te bu kadar insanı barındıracak fiziki şartlar yok. İdlip’te belki 1,5 milyona varmış olan bir nüfus var.’’ şeklinde konuştu.

 

Basın mensuplarından yöneltilen bir soru üzerine Kaynak, kurulması muhtemel yeni kampın ülkemiz güvenliğini tehdit etmeyecek bir bölgede olması gerektiğinin altını çizdi. Üzerinde çalıştıkları birkaç alternatif olduğunu söyleyen Kaynak, ‘’Kampın kaç kişilik olacağına dair husus talebe bağlı. Şu anda 10 bin kişilik bir çadır kurmamıza gerek yok, bir talep yok çünkü. Ama biz diyoruz ki kış mevsimine girdik, hava soğuk İdlip’te, bu insanların kalacakları bir yer yok. Biz bu ihtiyacı öngörüyoruz ve hazırlığımızı yapıyoruz. O talep geldiğinde de bir an önce yaptığımız hazırlık çerçevesinde, çok kısa süre içerisinde insani ihtiyaçları karşılayacak şekilde hem ülkemizin hem de kendilerinin güvenlik şartlarını oluşturacak şekilde geçici barınma merkezi oluşturmuş olacağız.’’ dedi.

 

Halep’te yaşananların bir insanlık dramı olduğunu ifade eden Kaynak, ‘’Bu bizim açımızdan bir vicdan meselesidir. Biz vicdanımızın gerektirdiği şekilde milletimizin sahip olduğu hasletle hareket ediyoruz. Bütün sivil toplum kuruluşlarımızla ve kamu kurumlarımızla bu şekilde bakıyoruz hadiseye. Geleceksiz, umutsuz bırakılan 10 milyon insan var. 21. yüzyıl bir ilerleme çağı olacaktı ama maalesef bir vahşet çağı olarak başladı. Biz, bize düşeni yapacağız. Yükümüzü paylaşmak isteyenlere kolumuz açık ama asla bizim bütçemize yardım yapılsın diye kimseden talebimiz olmaz. Bizim sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kurumlarımız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her bir ferdimiz Suriye konusunda gerekli insani duyarlılığı göstermektedir.’’ dedi.

 

Açıklamaların ardından Başbakan Yardımcısı Sayın Veysi Kaynak ve Hatay Valisi Erdal Ata beraberindeki heyet ile birlikte ülkemizin yoğun gayretleri ile sağlanan ateşkes neticesinde Halep’te yaralanarak Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret ettiler.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.