Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve daha birçok ilgili kurum ve kuruluşun destekleriyle Aksaray Mahallesi’nde 30 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda yaklaşık 90 firma stant kurdu.
Hatay Valisi Erdal Ata, açılışta yaptığı konuşmada, Hatay’da ilki düzenlenen tarım fuarının hayırlı olmasını diledi.
Kentin sanayisi ve tarımıyla ülke ekonomisine büyük katkı sunan bir il olduğunu ifade eden Ata, şöyle devam etti:
“Maalesef bu zamana kadar bir fuar düzenlenmemesini önemli bir eksiklik olarak görüyorum ve bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. İleriye yönelik burasının her yıl sadece tarımda değil, mobilya, ayakkabı ve sanayi sektöründe de önemli fuarlar düzenlenmesine ve birkaç yıllık süreçte Hatay’ın da diğer iller gibi önemli bir fuar merkezi olacağına gönülden inanıyorum. Çünkü, burada gördüğüm kadarıyla gerçek bir heyecan var. İnşallah bundan sonra daha büyük, daha sorunsuz fuarlar düzenlenir. Dünyada ülkeler sanayide, teknolojide ne kadar gelişirse gelişsin asla ihmal edilmemesi gereken bir sektör var, o da tarım sektörüdür. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerine bakın, en fazla tarıma teşviği o ülkelerin verdiğini görürsünüz. Bizim ülkemiz açısından da tarım çok önemli bir sektör, halkın yüzde 40’ı geçimini tarımdan sağlıyor. İlimizde de yaratılan istihdamın aşağı yukarı yüzde 30’u tarım sektöründen sağlanmakta. Biz eğer tarıma ne kadar yatırım yaparsak, tarımla ilgili sorunları ne kadar kısa sürede çözersek hem çalışan insan sayısını hem de tarımdan geçinen insan sayısının refah düzeyinde o derece yükselme şansımız olacaktır.”
Bölgede Devlet Su İşlerinin başlattığı çok önemli projelerin olduğuna dikkati çeken Ata, birkaç yıl içinde bunların faaliyete geçmesiyle kentte sulanabilir tarım alanlarının tamamının suya kavuşacağını aktardı.
Amik Ovası’nının ekime çok müsait bir toprak yapısının olduğunu belirten Ata, doğru tarımla yılda rahatlıkla 3 ürünün elde edilebileceğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andıç ise Hatay’ın sahip olduğu verimli topraklarıyla tarımın, bölge ekonomisinin temel kaynaklarından biri olduğunu anlattı.
Pamuktan zeytine ve narenciyeye kadar birçok üründe önemli bir potansiyele sahip Hatay’ın konum itibarıyla da ticaretin buluşma noktası olduğunu vurgulayan Andıç, kentin, yaş sebze ve meyve ihracatına da önemli katkı sunduğunu bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, tarım ürünlerinin ve tarımda kullanılan teknolojik aletlerinin sergilendiği fuar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Fuar, 6 Kasım’da son bulacak.