Yaşam kalitesi etkili iletişimle artar

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HBB Meslek Edindirme Kursları Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerine Uluslararası Kalite Koçluk Derneği Bakanı Hilal Şekerci, Uzman Dil Bilimci Fatih Hanoğlu ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

HATMEK konferans salonunda düzenlenen “İletişim Semineri” saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı.

“Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Etkili İletişim Şart”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Kalite Koçluk Derneği Başkanı Hilal Şekerci derneğin amaçlarına değinerek, insanlara ellerinden geldiğince kişisel benliklerini kazandırmak istediklerini belirtti. Dernek Başkanı Şekerci sözlerinin devamında; “İnsanların kendi güçlerinin farkına varmalarını sağlama için seminer ve geziler düzenliyoruz. Bu amaçla çıktığımız yolda öncelikle kişilerin kendi farklarına varmalarını sağlamasını daha sonrasında da çevresindeki insanlarla etkili iletişim kurması için yönlendirmelerde bulunuyoruz. Daha fazla kitlelere ulaşmak ve günümüzde iletişimsizlikten dolayı çıkan sorunları önlemek için yönetim ve üyelerimizin katkı sağladığı çalışmalar ve çeşitli programlar düzenliyoruz. Programlar ve seminerler sonucunda dostlarınızla yaşam kalitenizin iyi şartlarda olmasını sağlayacağız” açıklamasında bulundu.

“İletişim Cinsiyete Göre Farklılık Gösterir”

Uzman Dil Bilimci Fatih Hanoğlu düzenlenen seminerde katılımcılara iletişim hakkındaki bilgilerini paylaşarak, insanları anlama sanatına değindi.

Hanoğlu, “İletişimin en önemli unsuru konuşmak değil dinlemektir. İnsanlar anlaşılmadıklarını iddia ederler ama en çokta anlatamazlar. Etkili iletişimin en temel kurallarından birincisi gözlemek ve dinlemektir. İnsanlar iletişim kurarken yaşlarına göre evrelerden geçer. Bunlar bebeklik, çocukluk, ergenlik, olgunluk ve yaşlılık evreleridir. İnsanların bu evreleri göz ardı etmesi en büyük toplumsal iletişimsizlik sorununun başlangıcı olarak gözlemleniyor. Yani birbirimize karşı konuşurken geçişleri fark edemeyişimiz, iletişimimizin sağlıksız olmasını sağlıyor. İletişimde birbirinizi yanlış anlamanıza sebep olan 9 farklı öge söz konusudur. Bunlar: düşündüğünüz- söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız- söyleyeniniz, karşınızdakinin duymak istediği- duyduğu, anlamak istediği- anladığını sandığı ve anladığı arasındaki farklardır. Etkili iletişim kurulmasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biride kişiye göre ve cinsiyete göre konuşmaktır. Bu kurala uyarsak doğru iletişimi kurabilmemiz mümkündür” dedi

“Kadınlar İletişim Konusunda Erkeklerden Daha İleri Düzeyde”

Kadınların iletişim kurmada erkeklere nazaran daha ileri düzeyde olduğunu belirten Uzman Dil Bilimci Fatih Hanoğlu,  “Kadınlar erkeklerden 10 bin yıl öncesinde konuşmaya başladı. Çünkü erkekler kabilelerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri için avlanmak zorundaydılar. Av peşinde olan erkek konuşamaz sadece pusuda kalmak zorundadır. Kadınların ise böyle bir derdi yoktu ve iletişimde erkeklerden daha ileri taşındılar. Böylelikle psikolojik, biyolojik ve sosyolojik anlamda erkeklerin önüne geçtiler. Bu durumdan yola çıkarak erkekler ile kadınların aynı dili kullansalar da kelimelerden çok farklı sonuçları çıkardıklarını anlayabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Erkek Beyni %30, Kadın Beyni İse %90 Dinleyebiliyor”

İletişimsizliğin verilen kurslarla giderileceğini vurgulayan Hanoğlu, “En büyük iletişim problemleri erkeklerin ve kadınların birbirini anlamamalarından dolayı yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin ve kadınların beyninin konuşurken farklı işlediği gözlemleniyor. Dinleme olayında ise erkek beyni %30 açık iken kadın beyninin %90 açık olduğunu biliniyor. İletişime girerken bu farkı göz önünde bulundurmak gerektiği gibi kapasitenin üstünde bir performans beklenmemesi her iki taraf için daha sağlıklı iletişim kurulmasını sağlayacaktır. Yabancı dil kurslarına verilen ağırlığın iletişim kurslarına da verilmesi gerekiyor. Daima yanı başınızda olan insanlarla etkili iletişim halinde olabilmeniz için kurslardan faydalanmak gerekir” açıklamasında bulundu.

“Kadınlarda soru sorma sanatı”

Kadınların erkeklerle olan iletişiminde en büyük sıkıntısının anlaşılmamak olduğunu belirten Fatih Hanoğlu, “Erkekler, kadınların söylediklerini sadece dinliyor ve karşılığında cevap veriyor. Kadınların söylediklerini farklı boyutlarda değerlendirmekten kaçınıyorlar. Bu döngü kopuk iletişim kurulmasının başlangıcı olarak gözlemleniyor. Erkek ve kadın arasındaki iletişimde en önemli fark, kadının soru sorma sanatında gizlidir. Kadınlar yeni aldığı kıyafetin nasıl olduğunu soruyorsa, bir yorum beklemiyordur. Sorunun cevabında sadece iltifat duymak istiyordur. Erkeklerin motive edici birkaç cümlesi kadınların bu konudaki sorularına yeterli cevap olabilecektir. Araştırmalara göre, kadınlar yalan olduğunu bilseler dahi haklarında güzel şeyler duymaya ihtiyaçları vardır. Bu durum ise erkekler için çok büyük bir avantaj sağlar”dedi.

Uzman Dil bilimci Fatih Hanoğlu konuşmasının sonuna, seminer kelimesi tarlaya tohum ekmek olduğunu ekledi. Anlattıklarının ön bilgi olduğunu ifade eden Hanoğlu, etkili iletişim kurabilmenin yolu geliştirmek ve buda sizlerin elinde diyerek sözlerini noktaladı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.