CHP Meclis üyeleri Belediye Gündemini kamuoyuna sundu!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, CHP Belediye Meclis Üyeleri ve partililerin bir araya geldiği toplantı “meclis toplantısında alınan kararları ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin tutumunu değerlendirmek için” düzenlendiği ifade edildi.

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, Yalıkent, Yeşilköy, Sayek sitesi gibi alanlar dahil 0,60 emsal 3 kat olarak yapılaşmış iken bu itiraza konu yer için 1.40 imar 5 kat olarak talep edilmesi gündeme getirildiğini anımsatarak Belediye Meclis grubu olarak yaptıkları itiraz neticesinde bu oranın 0,90 imar oranı 3 kat olarak şifaen talep edildiğini anımsattı.

 Bizler seçim döneminde de söylediğimiz üzere iki dönem AKP’li belediye başkanları tarafından yönetilen İskenderun halkına tüm sorunlarını samimi bir şekilde çözeceğimizi, çözüm odaklı kararlar alacağımızı amacımızın ise kavga değil depremde yıkılan güzel İskenderun’umuzu en hızlı ve en güzel şekilde ayağa kaldırmak ve eski itibarını kazandırmak olduğunu belirtmiştik…

Ancak bu açıklamamızdan bu yana maalesef yine AKP iktidarı İskenderun’umuza yeterli desteği vermemiş yine İskenderun’umuzu tercih etmemiştir.

-Siyasi iktidarın İskenderun’a ve bölgemize yeterli desteği vermemesi nedeniyle halkımız mağdur olmaya devam etmektedir. Deprem sonrasında 17 ayı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen hala en temel ihtiyaç olan barınma sorunun dahi çözülememiş olması da bunun en büyük ispatıdır.

-Biliyorsunuz ki Sayın İskenderun Belediye başkanımız Mehmet Dönmez’e 300.000.000,00TL(üçyüz milyon tl) borçlanma yetkisi verilmiş olup bu yetki depremde ağır yara alan İskenderun halkının sorunlarını çözmek adına verilmiştir. Yani AKP iktidarının yapmadığı ve yapmak istemediği İskenderun Halkına desteği partili meclis üyelerimizin özverili çalışmaları neticesinde bizzat CHP tarafından verilmiştir. Bizler İskenderun halkının yararına yapılacak olan tüm çalışmalarda bu samimiyeti göstereceğinizi ve İskenderun Halkının yanında olacağımızı bir kez daha yeniliyoruz

-Sizlerle daha önceki yapmış olduğumuz basın açıklamasında Muradiye mahallesi Barıştepe mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi’ni olumsuz yönde etkileyen, çevre kirliliği ve ses kirliliğine sebep olan hurdacılara ilişkin de bir komisyonun oluşturulduğunu ve bu komisyon çalışması neticesinde oluşturulacak raporu sizlerle paylaşacağımızı belirtmiştik.

-Komisyonumuz yine Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyelerinin özverili çalışması neticesinde bu üç mahallemizi olumsuz etkileyen hurdacıların, özellikle depremden sonrasında adı geçen işletmelerin bir kısmının ruhsatsız olduğu bir kısmının ise ruhsat harici iş ve işlem yaptığı, işletmelerin çevre koruma tedbirlerine uymadığı gelişi güzel davrandığı görülmüştür denilerek çevre koruma ve inceleme komisyon raporu oluşturulmuştur.

-Bu komisyonumuzda alınan kararların da takipçisi olacağımızı; ruhsatı olmayan hurdacıların iş yerlerinin kapatılarak mühürlenmesi sürecini takip edeceğimizi; ruhsatta belirtilen iş ve işlemlere aykırı hareket ettiği tespit edilenler hakkında ise gerekli cezayı müeyyide yapılıp yapılmadığını takip edeceğinizi siz değerli kamuoyuna bildiriyoruz. Bu sebeple kanuna aykırı davranan ve İskenderun havasını, çevresini kirleten doğal olarak İskenderun halkına zarar veren tüm işlemlere karşı aynı kararlılıkla mücadele edeceğimizi belirtiyoruz.

-Komisyonumuz çalışmalarına yine devam edecek, bu kez de Akçay Mahallesi Modern Evler Mahallesi Sakarya Mahalleleri gibi birçok mahalleye olumsuz etkileyen taş ocakları ile ilgili de çalışma yapacaktır. Bu çalışmaların neticesini de sizlerle paylaşacağız.

 

İskenderun’un çevresine doğasına ve havasına zarar verecek bu tesisleri istemiyoruz!

Akçay, Fatih Sultan Mehmet ve Güzel Çay Mahallesi’nde de yapılmak istenen beton kırma tesisi ve taş ocakları ile ilgili ÇED toplantısında parti olarak katılmış ve bu mahallelerde dahil tüm İskenderun halkının yanında olduklarınım ifade eden CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, şöyle konuştu: “Bu toplantıda gelişen olaylar yine basın mensuplarının gözü önünde gerçekleşmiştir. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen yetkililer maalesef Kelime oyunu yaparak toplantının yapılıp bitirildiği ve bölge halkının bu projeyi kabul etmediği yönünde tutanak tutmak istemişlerdir. Gerek bölge halkı ve gerekse de bizim vermiş olduğumuz tepkiler neticesinde aslında herhangi bir toplantının yapılmadığı bölge halkının toplantı yapılmasını istememesi nedeniyle toplantı yapılmaması yönünde tutanak tutulması talebini kabul etmeyerek ve herhangi bir tutanak tutmaksızın alandan ayrılmışlardır. İsmini saydığımız bu 3 mahallede dahil olmak üzere İskenderun’un çevresine doğasına ve havasına zarar verecek bu tesisleri istemediğimizi ve bu tesislerle ilgili tüm mücadeleyi bölge halkı ile birlikte yapacağımızı bölge halkının yalnız olmadığını kamuoyuyla paylaşıyoruz”

İlçe Başkanı Derin; açıklamasının devamında  ise “-04.09.2024 Çarşamba günü yapılan Meclis toplantısında, İskenderun Pirinçlik (Büyükdere) Mahallesini kapsayan alana yönelik hazırlanan 6. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı, 05.03.2024 tarihinden itibaren 30 gün süre ile ilan edilmiş olup, askı ilan süresi içerisinde yapılan itirazlar komisyon raporu değerlendirilmiştir.

5 Kat değil 3 Kat talebi

Öncelikle İmar komisyonunca, bu konuya ilişkin 95 itirazın 94 ü oy birliği ile karara bağlanırken 1 tanesi hakkında AKPli komisyon üyeleri tarafından şerh düşülerek ret edilmiştir. Bu madde, basın tarafından da paylaşılmış olup bu maddenin içeriği İskenderun halkınca da öğrenilmiştir. Ancak tekrar etmek gerekirse ‘ bütün Büyükdere mahallesinin (Yalıkent, Yeşilköy, Sayek sitesi gibi alanlar dahil) 0,60 emsal 3 kat olarak yapılaşmış iken bu itiraza konu yer için 1.40 imar 5 kat olarak talep edilmesi gündeme getirilmiştir. Ancak buna itirazımız neticesinde bu oran 0,90 imar oranı 3 kat olarak şifaen talep edilmiştir.

Bu imar açısından düşünüldüğünde %50’lik bir artışa tekabül gelmektedir. Bu imar artışıyla 100 metrekarelik daire olarak düşünüldüğünde 240 daireye denk gelen bir artış olmaktadır. Sadece bir kişiye yönelik imar değişikliğinin bu şekliyle artışının önerilmesi dahi etik değildir. Kapalı kapılar arkasında pazarlık usulü ile kişiye özel bir imar artışının da meclis grubumuzca kabul edilmesi mümkün değildir ve deprem bölgesi olan İskenderun için de gelecek açısından risk teşkil etmektedir. Bu madde meclis grubumuzca reddedilmiş ve imar komisyon raporuna bu haliyle girmiştir.

Sayın İskenderun Belediye başkanı Mehmet Dönmez bu artış gerekçesi olarak belediyeye bağış yapılacağını bu bağış miktarının da yüksek olacağını bildirerek basının önünde böyle bir konuşma yapmıştır. Az önce söylediğimiz gibi 300 milyon TL belediyeye yetki verilmiş iken kişiye özel imar değişikliği ile belediyenin kaynaklarının arttırılması hukuki de vicdani de olmayacaktır. Bir şeyler karşılığında alınan paranın da bağış olmayacağı da aşikardır.

– Sayın belediye başkanı Mehmet Dönmez’in bu maddeyi görüşmemeyi önerdiği ağustos ayı toplantısında bu konuyla ilgili görüş bildirdiği sırada Ben burada bağış alacağım CHP’de ne ister bilmiyorum gibi talihsiz bir açıklaması olmuştur.

Buradan açıkça söylemek gerekir ki bizim kapalı kapıların arkasında kirli pazarlıklarla işimiz olmaz. Biz kişiye özgü ve bağış yapılacak diye halkın yararına olmayacak bir işe girmeyiz, bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz bağış için usule, esasa aykırı işler yapmayız. Bunu yapanların kimler olduğu bu toplantıda ortaya çıkmıştır.

CHP’nin tek istediği kendi çıkarı veya hesabına değil İskenderun halkının yararına yapılacak çalışmalardır. İskenderun Halkının tamamının ÇIKARIDIR. Biz bu yöndeki talihsiz açıklamaları kabul etmediğimizi ve Sayın Belediye başkanı Mehmet DÖNMEZ’in bunu bilerek hareket etmesi gerektiğini belirtiyoruz. İskenderun halkının hakkını sonuna kadar savunacağımızı belirtiyoruz.” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.