Büro Memur-Sen Genel Başkan Yusuf YAZGAN ve Genel Başkan Yardımcısı Kaan ÇETİNBAŞ imzasıyla; 6 Şubat depremlerinden etkilenen şehirlerde bölgesel kalkınmanın yaşanması, ekonomik hayatın canlanması için deprem bölgesinde görev yapan, naklen ya da ilk kez atanan kamu görevlilerinin ve vatandaşların yaşam alanlarında zorunlu tüketim ürünleri olarak kullandıkları mobilya, beyaz eşya vb. ürünlerin satın alımlarında KDV ve ÖTV’den muaf tutulmalarını istedi. Konuyla ilgili taleplerini yazılı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletti.
Bakanlığa iletilen yazıda; şu görüşlere yer verildi:
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 2023 Kahramanmaraş ve Hatay Demreleri Raporunda yer alan bilgilere göre; Ülkemiz, tarih boyunca büyük depremlerin meydana geldiği yüksek sismik aktif Anadolu plakası üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde, 1900’den günümüze 7’nin üzerinde 20 deprem meydana gelmiştir. Bu da Türkiye’yi depremlerden dolayı zarar gören ülkeler sıralamasında en üst sıralara taşımıştır.
6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye saati ile 04:17’de ve 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan Mw7.7 (odak derinlik=8,6km) ve Mw7.6 (odak derinlik=7km) büyüklüklerinde iki deprem meydana gelmiştir. 20 Şubat 2023 tarihinde de Türkiye saati ile 20:04’te merkez üssü Hatay Yayladağı olan Mw6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Söz konusu depremler toplamda 11 ilde büyük yıkımlara yol açmıştır. Bu depremler şiddet ve kapsadığı alan açısından bakıldığında yakın tarihte eşi benzeri olmayan felaketlerdir. Asrın felaketi olarak tanımlanan 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre 39 bin 441 bina deprem anında yıkılmış, yıkılan binalarla birlikte 271 bin 892 bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir.
Resmi açıklamalara göre depremden etkilenen illerde 350 çadır kentte toplam 645 bin çadır kurulmuş, çadır kentlerde yaklaşık 2,5 milyon kişi barındırılmıştır. Bugün gelinen noktada 414 konteyner kentte 215 bin 224 konteyner kurulumu yapılmış ve geçici barınma alanlarına 691 bin depremzede yerleştirilmiştir.
Devletimiz, deprem süreci ve sonrasında, devlet millet elbirliğiyle depremzedelerin yanında olmuş, kısa, orta ve uzun vadeli politikalarıyla depremin ekonomik, sosyal ve psikolojik zararlarını telafisi sonrası bölgede herkes için yaşanabilir, doğa dostu ve sürdürülebilir yerleşim yerleri inşa edilmesi, ekonomik hayatın yeniden canlanması ve devamı için gerekli tedbirleri almaya devam etme mücadelesi vermektedir.
Bu itibarla,yukarıda arz edilen gerçeklik çerçevesinde, deprem bölgesinde yeniden yaşam kurmaya çalışan vatandaşlarımızla birlikte bu bölgede görev yapan, yine bu bölgeye naklen yada ilk defa atanan kamu görevlilerimizin yaşam alanlarının teşrifatında zorunlu beyaz eşyaların satın alımlarında halen var olan KDV ve ÖTV den muaf tutulmaları yönünde çalışma yapılmasını talep eder,gereğini takdirlerinize arz ederiz.