RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMANIN YOLLARI
Rahim Ağzı Kanserine karşı farkındalık yaratmak için açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Burak Bozbulut, kanserden korunmanın ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Serviks Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Burak Bozbulut, “Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri; rahmin vajinaya açılan ve doğum esnasında genişleyen alt kısmının (serviks) kanseridir. Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Genellikle 50 yaş civarında görülen bu kanser, günümüzde erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması, şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınılması, HPV adı verilen virüse karşı aşı yaptırılması (9 yaşından sonra hem erkeklere, hem kız çocuklarına uygulanması önerilmektedir), düzenli olarak PAP Smear Testinin yapılması bu kanserden korunmada önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.
Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Tüm kanserlerde olduğu gibi erken tanının rahim ağzı kanserlerinde de önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Bozbulut, “Erken dönemde saptandığında ek başka bir tedaviye ihtiyaç olmadan tümör, cerrahi olarak çıkartılabilir. Eğer daha ileri bir safhada karşılaşılmışsa, kemoterapi ve radyoterapi verilmektedir. Hangi tedavinin kime nasıl uygulanacağı evreye göre değişmektedir. Sigara kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, erken yaşta, riskli veya çok eşle yaşanılan cinsel ilişki, HPV adı verilen virüs, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü bu kanserin riskini arttırmaktadır” dedi.