Serpil KORKMAZ
Bir yandan küresel ısınma öte yandan su kıtlığı söylemlerin ayyuka çıktığı şu günlerde Amanos Dağlarının doruklarında su rezervlerinin bulunduğu ormanlık alanlarda yapılan kesim, traşlama ve maden aramaları, doğaya adeta “hançer” vuruyor.
“Küresel ısınma ve su kıtlığı söylemlerine yağ sürüyorlar”
Bitki örtüsü açısından en önemli özelliği, orta ve yüksek bölgelerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne, orta yüksekliklerin ise Balkanlar’ın Karadeniz kıyılarına benzerlik gösteriyor olması ile dikkat çeken Amanoslar’da doğal ortamın beslediği su havzaları adeta talan ediliyor.
Arsuz’a bağlı Kurtbağı’nın üst kısımlarında bölgede beş ayrı noktada devam eden kesim ve traşlamanın yanı sıra Helvalı ve çevresinde de farklı noktalarda kesimin devam ettiği belirtiliyor.
Kurtbağı mevkiinin ormanlık alanında 6.000 metreküplük traşlama ve 1.600 metreküplük seyreltme olmak üzere toplamda 7.600 m3’lük alanda çalışma hummalı bir şekilde devam ediyor.
Yörede yapılan traşlama ve seyreltme çalışmasını yerinde inceleyen Arsuz Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Candemir ve Meclis Üyeleri Sadet Berkyürek, Rami Köklü, Canan Karaciğer; Muhtar Saffet Avcı ve yörede yaşayan üreticilerle sohbet etti.
Derekuyu’nun içme suyu şebekeleri zarar gördü!
Traşlama ve seyreltme işlemleri için ormanlık alanlarda gelişi güzel yapılan çalışma dolayısıyla su havzalarından gelen içme suyu şebekelerinin de zarar gördüğünü söyleyen Derekuyu Mahalle Muhtarı Saffet Avcı, 200 hanesi 800 nüfusu bulunan Mahallenin günlerdir susuz kaldığını belirtti. Avcı, Derekuyu mahallesinin içme suyu kaynağını oluşturan Dolmanın Deresi üzerine bırakılan kesilen ağaçlar ile iş makinesi, traktör ve kamyonların dereden geçmesi ile köyün çamurlu su almasına yol açtığını söyledi.
Bölgenin su havzası korunmalı!
Kurtbağı, Üçgüllük, Derekuyu ve Ada mahallelerinin yeraltı sularının bölgeden beslendiğini söyleyen Arsuz Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Orman Mühendisi Mehmet Candemir, söz konusu alanın yörenin su ihtiyacının mevcut havzadan karşılandığını ifade etti.
Candemir, “Buralar yörenin su havzası.
Yer altı su kaynakları bu bölgede toplanıyor. Havzanın yerleşim alanlarına uzak olması dolayısıyla yöre sakinleri sulama suyu ihtiyacını 15-20 kilometre uzaklıktan kendi imkânlarıyla yerleşim birimlerine getirdi. Vatandaşın kendi imkânları ile oluşturdukları su şebekeleri bölgedeki kesim- traşlama gibi çalışmalardan dolayı zarar gördü. Oluşan ciddi zarar gören bölge halkı zararının tazmin edilmediği yönünde şikâyetlerini her fırsatta dile getirmekteler. Aslında bu tahribat geçmiş yıllarda da yaşanıyordu, ancak son yıllarda kesimlerde artış olması ve sulama suyu sistemlerinin aşırı zarar görmesi üzerine, yöredeki insanların canı yanınca, bizden yardımcı olmamızı, seslerini duyurmamızı istediler. Hemen hemen her yıl benzer çalışmaların yapıldığını ve bunun özensiz gerçekleşmesi üzerine hane başına binlerce lira zarara uğradıklarını bizlere iletiyorlar. Üreticiler, tahrip edilen içme suyu boruları hane başına 20 bin liraya yakın zarar gördüklerini söylüyorlar” diye konuştu.
“Kozaklı’dan Kale’ye kadar traşlama artarak devam ediyor!”
Bölgede yapılan kesim ve traşlamaların yıllardır sürdüğünü ve her geçen gün da artarak devam ettiğini belirten Candemir, “Bölgede yıllardır maden aranıyor. Kesim yapılıyor. Bu gün Kozaklı mahallesinden Kale mahallesine kadar farklı yörede kesimler devam ediyor. Ormanlık alanda yapılan traşlama yöntemi sadece ormandaki ağaçları değil, oradaki tüm canlılar da ortadan kaldırılmış oluyor. Ve o bölgenin eski haline gelmesi için çok uzun yılların geçmesi gerekiyor. Yapılan traşlama ile bölgenin ekosistemi tamamen bozulur. Belirli bir bölgede bulunan canlılar ile bunları saran doğal döngü zinciri kırılır. Oysa ekosistem süreklilik arz etmesi doğanın dengesi açısından çok önemlidir. Bölgenin ekosistemi aynı zamanda bölgenin besin ağını da şekillendirmektedir. Doğal zincir kırılmamalı” diye konuştu.
“Kamuoyu oluşturmak istiyoruz!”
Amanos Dağı eteklerindeki çalışmaların, Arsuz Belediye Meclisinin gündeminde olduğunu söyleyen Arsuz Belediyesi CHP Meclis Üyesi Sadet Berkyürek, “Bölge özellikle krom madenleriyle gündemimizde oldu, yine yeni tesislerle de gündemimizde. Kesimlerle beraber duyarlılığın artmasını ve bölge insanının farkındalığın artmasını ve gündem oluşturmasını arzusundayız” dedi.