TÜRKİYE’NİN BARKOD NUMARASI

Published on:  /   1 Yorum

868 veya 869 Önekinin Nasıl Anlaşılması Gerekir ?

Ülkemizde zaman zaman yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla barkod numarası (GTIN) 869 ile başlayan ürünlerin satın alınmasını teşvik eden kampanyalar yürütülmektedir. Ancak söz konusu kampanyaların tüketiciler açısından yanıltıcı olmaması için aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

Barkod Sistemi (GS1 Sistemi) merkezi Brüksel’de bulunan GS1 Organizasyonu tarafından yönetilmektedir. GS1 Organizasyonu GS1 Türkiye’ye 868 veya 869 önekini tahsis etmiştir, başka bir ifade ile GS1 Türkiye üyelerine 868 veya 869 öneki ile başlayan firma önekleri vermektedir. Firmalar da bu firma öneklerini ürünlerini numaralandırmakta kullanmaktadır.

GS1 barkod ve numaralama sisteminin temel amacı bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlayarak tedarik zinciri yönetiminde etkinliği ve verimliliği artırmaktır. GS1 Üye organizasyonlarının farklı öneklere sahip olmasının sebebi ürünlerin menşeini belirlemek değil, dünya üzerinde kullanılan herhangi iki numaranın birbiriyle çakışmasının önüne geçmektir. GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numarasının üreticisi tarafından verilmesi tavsiye edilmekle birlikte zorunlu tutulmamıştır, ürün dağıtıcısı, ihracatçısı hatta ithalatçısı tarafından da numaralandırılabilir.

Bu sebeple bir ürünün barkodunun 868 veya 869 ile başlaması o ürünün kesinlikle Türkiye’de üretilmiş olduğunun garantisi değildir. İthalatçı bir firmanın, GS1 Türkiye’ye başvurarak almış olduğu 868 veya 869 ile başlayan firma öneki ile ithal ettiği ürünü numaralandırması GS1 Sistemi açısından bir sakınca taşımamaktadır. Benzer şekilde bir ürünün 868 veya 869 dışında bir numara ile başlaması da o ürünün kesinlikle Türkiye dışında üretilmiş olduğunun göstergesi değildir. Ülkemizde de üretim yapan uluslar arası firmalar merkez ofislerinin bulunduğu yerden almış oldukları firma öneki ile ülkemizde üretilen bir ürünü numaralandırabilir.

BARKOD TESCİL

Barkod Nedir?

Çeşitli boyutlarda dik çizgiler ve boşluk bölmelerinden oluşan ve girilen biliginin otomatikman aktarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Barkod bilgisi olarak ürüne ait stok kod numarası, seri numarası, personel kodlaması gibi bilgiler girilebilir. Bu bilgiler her seferinde klavye ile girilmesi uzun ve meşakkatli bir işlem olabilir. Zaman kaybı işgücü kaybı gibi etkenler barkod sisteminin varlığını ortaya koymuştur.

Barkod Sistemi Nasıl Çalışır?

Ürüne özgü ve ürüne atanan numara bilgisayar sistemine girilir ve bilgisayarda tutulur. Sonrasında referans numarası kanalı ile bilgiye erişim sağlanmış olunur. Bir mağazada rafta bulunan bir üürüne ait barkod numarası ürünün fiyatı ve detayı hakkında bir bilgiyi içermemektedir.Ürünle ilgili fiayat ve diğer bilgileri bulunulan mağaza derlemektedir.

Barkod Sembolleri

Barkodun kendine ait bir terminolojisi ve kuralları bulunmaktadır. Barkodlar 0 ve 9 arasındaki rakamlar, alfabedeki karakterleri ve diğer karakterleri de içerebilriler.Şu an dünyada kullanılan birçok barkod alfabesi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece rakalmları kullanırken, harf veya sembolleri de kullanan sistemler veya her iksini de beraber kullanan sistemler de mevcuttur.
Uluslararası kullanılan sistemlerden EAN sistemi Türkiye’nin de kullandığı dahil olduğu bir sistemdir. Markate ve mağazalarda kullanılmaktadır bunun yanısıra ISBN ve ISSN numaralarında da kullanılmaya başlanacaktır.
13 karakterden oluşan il 3 rakam ülke kodunu gösterir mesela Türkiyenin Barkod Numarası 869’ dur. Ülke numarasından sonraki 4 rakam bölümü ise firmaya atanan numaradır. Firma kodundan sonra ise 5 karakter ise ürüne ait numarayı ifade etmektedir.
Dördüncü ve son kısım ise kontrol kodu dur. Kontrol kodu belirlenmiş bir formulasyon ile hesaplanan kontrol numarasıdır.

Barkod Numarası Alma;

Barkod numarası alabilmek için şahıs veya tüzel kişilik aşağıdaki evraklar gereklidir.
•    Kişiye veya firmaya ait vekaletname
•    Barkodun uygulanacağı ürünlere ait liste
•    Noterden onaylatılması geren taahhütname
•    En son mali yıla it gelir tablosu (mali müşavir onaylı olması gerekir)
•    Firma yeni kurulmuş ise ticaret sicil gazetesi
•    Firma gelir beyan etmemişsse dahi boş imzalı bir gelir tablosu
•    Firmanın kayıtlı olduğu ticaret sanayi odası kayıt belgesi

Barkod Numarası Alındıktan Sonra

Barkod 1 yıl süre ile tahsis edilir. Bir yıl sonunda harç bedeli yatırılarak süre uzatılmaktadır.
Barkod Devir
Barkod alındıktan sonra başka bir kurum veya şahıs firmasına devri yapılabilir. Devir için gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır.
•    Noterde hazırlanmış devir sözleşmesi
•    Devir alan firmanın imzaladığı taahhütname
•    Devir alan fimanın oda kayıt belgesi
•    Devir alan firmaya iat imza sirküsü

Barkod Tescil Numarası alma ile ilgili işlemlerinizde Sistem patent uzmalarına danışabilirsiniz.

Kategori:

1 Yorum

  • Fatma
    Reply

    Bir ürününYerli üretim olduğu nasıl anlaşılır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.