14 Ekim 2019 Pazartesi günü saat 14.00’te Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Vali Doğan’ın yanı sıra Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Abdulkadir Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, kurum müdürleri ile Hatay’ın yerel kültür ve sanat temsilcileri ve KSPK üyeleri Prof. Dr. İskender Pala ve kurul üyeleri Fecir Alptekin, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Ümit Meriç ve H. Hümeyra Şahin katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Doğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyelerini Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek şehrin tarihi, kültürel ve sanatsal değerleri hakkında bilgi verdi.
Hatay isminin çok büyük ve marka bir şehir olduğunu ifade eden Doğan, “Hatay, insanlık tarihinin başladığı yerlerden bir tanesidir. Bu coğrafyaya geldiğimizde bu değerleri, kültürü, sanatı görmek mümkün. Valilik olarak biz de elimizden gelen gayreti göstererek, katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Sayın Vekillerimizle birlikte son dönemde yapmış olduğumuz en güzel işlerden bir tanesi Hatay Devleti’nin Meclis Binası’nı kamulaştırmak olmuştur. Bu tarihi binamız bugüne kadar aziz hatırasına uygun olmayacak şekilde farklı amaçlarla kullanılmış, Hataylıların ve gelen misafirlerin içinde bir yara olmuştur. Bizler sayın vekillerimizle birlikte bu işi gerçekleştirmiş olduk. Projesi üzerinde çalışıyoruz burayı en kısa sürede halkımızın hizmetine sunacağız. Tabii bizim tarihi, kültürel değerlerimiz var. Bunların en önemlilerinden biri de Hatay Arkeoloji Müzesi’dir. Çünkü müzemiz dünyada kendi topraklarından çıkan eserlerin sergilendiği belki de tek müzedir. Şubat ayında Kültür Bakanımızla ikinci etabını da açtık ancak hala depolarımızda üçüncü, dördüncü etapları dolduracak kadar bekleyen eserlerimiz var. Bunların sergilenmesi için de çalışmalarımız sürüyor. ” dedi.
Vali Doğan, Hatay’da her dinden ve kesimden insanların huzur içinde, birlikte yaşadığının altını çizerek, Orta Doğu sorunun çözümü için Hatay’ı örnek gösterdiklerini söyledi.
Vali Doğan, “Dünyanın insan eliyle yapılmış ilk tüneli olan Titus Tünelini de zikretmeden geçmemek lazım. Yine dünyanın ilk aydınlatılan caddesi olan Kurtuluş Caddesi’nin trafiğe kapatılarak yayalaştırılması ve düzenlenmesiyle ilgili olarak tüm Milletvekillerimiz ve Belediyelerimizle birlikte çalışmaktayız. Höyüklerimiz var bir yandan kazı çalışmaları devam ediyor ve her kazıda da çok değerli eserler çıkıyor. Çıkan eserlerin tamamına yakını da tarihe ışık tutuyor. Hitit Kralı Şuppiluliuma heykelimiz var Hatay’ın sembolü haline gelen onun eşinin de heykeli bulundu çok kısa sürede onu da kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.
Kurul Üyeleri adına konuşan Kurul Başkan Vekili Prof. Dr. Pala, şehrin kültür ve sanatıyla alakalı bilgiler alacaklarını, Türkiye’nin sadece İstanbul ve Ankara’dan ibaret olmadığını, yerel olarak bulunduğu yerden de kültür ve sanata katkısını sağlamak için toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
Hatay’da çeşitli tarihi ve kültürel yerlerde incelemelerde bulunacaklarını ifade eden Pala, ayrıca sınır karakoluna giderek Mehmetçiğin yanında olduklarını göstereceklerini de belirtti.
Toplantı sonrasında KSPK üyeleri Hatay’da yer alan tarihi ve kültürel mekânlarda incelemelerde bulunmak üzere Valilikten ayrıldı.