Hatay’da Ramazan Bayramının köklü geleneği: Kömbe

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz lezzetlerinden olan kömbeler (kuru pasta-kurabiye), meşakkatli yolculuğun ardından ramazan Bayramının vazgeçilmez ikramı olarak bayramlaşmaya gelenlere ikram ediliyor. Köklü bir bayram geleneği olan Kömbe, bayram dışında da gelen konuklara çayların yanında ikramlık olarak sunuluyor.

 Kömbenin malzemesi ve yapılışı:

Tereyağı, sıvı yağ, şeker, süt, yenibahar, tarçın, mahlep, zencefil, karanfil, muskat, dövülmüş damla sakızı baharatlarından oluşan 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı, kabartma tozu, un, susamın yoğrulması ile elde edilen hamuryumurta büyüklüğünde yumak yapılır.

İsteğe göre içerisine çeviz, hurma konan yumaklar, susama bastırılıp tahta kömbe kalıplarına yerleştirilir, ardından ters çevrilip sert bir zemin üzerine vurularak kömbelerin kalıptan çıkarılması sağlanır. Yağlanmış bir tepsiye yerleştirilen kömbeler, fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Özellikle Ramazan Başramının vazgeçilmez ikramlarındanolan Kömbe, Hatay’da yaygın olarak tüketilmektedir.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.