Hatay’ın Suriye’ye sınırı olan sırtını Amanos dağlarına dayayan, en önemli geçim kaynağı tarım olan ilçesi Hassa’nın 110 bin dönüm leçelik arazide hiçbir şekilde zirai tarım yapılmadan yetişen organik zeytin dikkat çekiyor.
Türkiye’nin ilk ve tek lav tüpü mağaralarının da bulunduğu volkanik arazide kendiliğinden yetişen yaban zeytini halkın sofralarını süslemeye başlarken, zeytinyağı da aranan kendine has özelliği bulunduğu belirtilen yağıyla ilgi görüyor.
14 bin dönümlük alanının Organize Sanayi Bölgesi olarak onaylandığı bu bölgede tamamen volkanik kırıklardan oluşmasının yanında doğal lav tüpü mağaralarının da bulunması, Hatay Tabiatı Koruma Derneğinin ve coğrafi çalışmalarının da yapıldığı bir alan olması nedeniyle dikkat çekiyor.
Suriye sınırına paralel uzanan Çöküntü ovasındaki volkanik arazide yetişen yabani zeytinlerin 1970’den sonra yöre insanları tarafından aşılanarak, halkın kullanımına ve hizmetine sunulduğunu belirten, Hassa Karafakılı Köyü’nden 84 yaşındaki H. Muhammet Bulut, “Binlerce dönümlük arazi. Bir ucu Suriye sınırında, diğer ucu Amanos dağları eteklerine dayanıyor. Bütün bu arazi deli zeytinlikti, 1970’lerden önce biz bunlara aşı yaptık. Tatlılaştırdık, yağını çıkartıyoruz. İmarı, tımarı böyle bir şeysi yok. Gübre, zehir, Evinin yiyecek zeytinini ve zeytinyağını buradan çıkartıyor. Tamamen organik, hiçbir tarımsal ilaçlama, katkı yok” dedi.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan Akbez zeytinyağı Fabrikasını ziyaret ederek burada işlenen leçe zeytinyağının tadına bakarak,yüzde yüz organik olan bu zeytinyağının tanıtılması gerektiğini belirtti.