Özel İskenderun Gelişim Hastanesi ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile ‘Kanserde Erken Tanı ve Farkındalık Toplantısı’ gerçekleştirildi.
İskenderun Doğa Koleji Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere; Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız, İskenderun Doğa Koleji Sahibi Kazım Yıldız, Hastane yönetimi ve personelinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.
Prof. Dr. Ali Ayhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda; Prof. Dr. İskender Sayek, Sigara ve Kanser konusunda Prof. Dr. Özlem Altındağ, Radyasyon ve Kanser konusunda Prof. Dr. Cem Önal, Meme Kanserinde Erken Tanı konusunda Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, Beslenme ve Kanser konusunda Doç. Dr. Hüseyin Mertsoylu, Obezite ve Kanser konusunda Prof. Dr. Hüsnü Çelik, Kolerektal Kanserlerde Erken Tanı konusunda Uzm. Dr. Tevfik Avcı, Rahim, Yumurtalık, Dış Genetal Kanserlerinde Erken Tanı konusunda Prof. Dr. Aytekin Altıntaş ve Rahim Ağzı Kanserlerinde Erken Tanı, Tarama ve Önleme konusunda Prof. Dr. Ali Ayhan önemli açıklamalarda bulundu.
“Erken teşhis hayat kurtarıyor”
Toplantının açılış konuşmasında, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi bünyesinde kurulan ‘Onkoloji Merkezi’ ile bölge halkının diğer şehirlere gitmelerine gerek kalmadan, tedavi hizmeti almasının çok önemli bir hizmet olduğunu belirten Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Bölgemizde çok ciddi sağlık hizmetleri üreten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’ne, halkı böyle önemli bir etkinlikte bir araya getirdikleri için teşekkür ediyorum. Günümüzde artık kanser hastalığını sıklıkla duymaktayız. Bu hastalığın çok korkutucu boyutu olduğu bilinen bir gerçek. Fakat kanserin tanısı ne kadar erken konulursa, tedavi başarısı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle erken teşhis önemlidir” dedi.
Kanserde erken teşhisin, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız ise, “Son zamanlarda çok sık yayılan kanser hastalığıyla ilgili bilgi vermek için şehrimize gelen hocalarımıza, kurumumuz ve halkımız adına teşekkür ediyoruz” dedi.
“Cep telefonu, trafikten daha az riskli”
Toplantıyı düzenleyen Prof. Dr. Cem Önal, kanser ile radyasyon ilişkisi ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğunu ve işin ehli olmayan kişiler tarafından yanlış bilgiler verilerek halkın kafasının iyice karıştırıldığını vurguladı. Radyasyon ve kanser ile ilgili yaptığı konuşmada, cep telefonlarının korkulduğu kadar kansere sebep olmadığını, sadece çevreye ısı yaydığını söyleyen Prof. Dr. Önal, “Cep telefonu ile ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak için; daha az konuşmak ve çekim gücü çok yüksek bir alanda konuşma yapmak daha faydalıdır. Cep telefonu ile konuşurken oluşabilecek trafik kazası riski, cep telefonuna bağlı kanser olma riskinden oldukça fazladır. Ayrıca radyasyon, artık hayatımızın bir parçası olmuş ve radyasyondan kaçmak imkânsız hale gelmiştir. Bu sebeple tehlikeli radyasyondan korunmak, kanser riskini azaltma açısından yeterlidir” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Cem Önal, konuşmasının sonunda radyasyon ile ilgili soruların en doğru cevapların ‘Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’ resmi web sitesi trod.org.tr den bulunabileceğini sözlerine ekledi.
Alanında uzman doktorlardan bilgi alan katılımcılar, erken tanı sağlayan tarama yöntemleri hakkında bilgileri dinledi ve merak ettikleri soruları yönelttiler.