“Deprem travmasının gecikmeden aşılması gerekiyor”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

“Deprem Sonrası Hatay’da Yaşam Paneli” Samandağ’da yapıldı. 6 ve 20 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay’ın bu yıkımdan daha fazla gecikmeden kurtulması için sorunlara çözüm önerilerinin sunulduğu paneli Av. Adnan Eryılmaz yönetti. Eğitimci-yazar Müslüm Kabadayı, Dr. Demet Parlar, Prof.Dr. Ufuk Eryılmaz, Doç.Dr. Sedat Gündoğdu, turizmci F. Semir Abacı ve veteriner hekim Mehmet Eryılmaz‘ın konuşmacı olduğu panele Samandağ halkı yoğun ilgi gösterdi.

İlk konuşmayı yapan Müslüm Kabadayı, “Anaların anası olan doğa ananın verimli hilalinde bulunan Hatay coğrafyası, Keldağ ve Amanos Dağları, Amik Ovası ve Asi Nehri ile 90 bin yıldır Homo Sapiensin yaşam kaynağı olduğu gibi uygarlıkların kavşağı, yatağı olmuştur, dedi. Endemik bitki örtüsü, hayvan çeşitliliği ve münbit topraklarıyla bilim, sanat ve edebiyatın da zenginleşmesini sağlamıştır. Hatay’da yetişen bilim, sanat ve edebiyat insanlarının birikimleri örgütlenerek kamusal hizmete dönüştürülmelidir” dedi. 

“Mühürlenen beton santrali yasadışı çalışıyor”
Depremle birlikte ortaya çıkan partiküllerin sadece insana değil, doğaya da zarar verdiğine dikkat çeken Dr. Demet Parlar, “Anayasanın 56. Maddesi gereği devlet halkın sağlığını korumak zorundadır. Samandağ’da aylardır faaliyet yürüten hazır beton tesisini kapatmayanlar anayasal suç işliyorlar” dedi.

 

 

Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Yılmaz, konuşmasında söz konusu santrale ruhsat verilmemiştir. Mühürlenmesine rağmen yasadışı faaliyet yürütmüştür. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.

“Travmanın gecikmeden aşılması gerekiyor”

Prof.Dr. Ufuk Eryılmaz, “kalp hastalıklarının strese dayalı olarak çok arttığından depremde yaşanan travmanın gecikmeden aşılması gerekiyor” diyerek Beton santralinin de mutlaka kapatılacağını altını çizdi.

Plastik su şişeleri yasaklanmalı

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, akıntı nedeniyle Akdeniz’in kirliliği ne yazı ki Samandağ sahillerini tehdit ediyor. Bugün insanlığın sağlığını en çok tehdit eden plastiktir ve insan genetiğini bozacak boyuta gelmiştir. Mutlaka yasaklanması gereken sektörün başında plastik su şişeleri söz konusudur” dedi.

“Hatay mutfağının sunum yapacak tesislere ihtiyacı var”

Turizmci ve İstanbul’daki Hataylılar Dayanışma Derneği Başkanı F. Semir Abacı, “Akdeniz gastronomisinin can damarı Hatay mutfağıdır” dedi. Dolayısıyla turisti çekecek biçimde kurallara uygun bir sunum yapılacak tesislere ihtiyaç var” görüş0nü dile getirdi.

“Hatay’daki canlı türlerinin korunması için devlet-yerel yönetim-vatandaş elbirliğiyle çözümler üretmeli”
Son sözü alan ve panelin düzenlenmesine katkıda bulunan veteriner hekim Mehmet Eryılmaz, insan- doğa ilişkisinde hayvanların rolünü çok iyi bilmeli ve ekosistemi korumalıyız” dedi. Hatay’daki canlı türlerinin korunması için devlet, yerel yönetim ve vatandaşın elbirliğiyle çözümler üretmeliyiz. Samandağ’da çözülmesi gereken ilk sorun sağlıklı mezbahanenin kurulmasıdır görüşünü vurguladı. Panel sonunda önemli soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.