ÖZÇELİK-İŞ İSKENDERUN ŞUBE BAŞKANI MEHMET GÜNGÖR: “BİZ BU GREVİ BAŞARIYLA BİTİRECEĞİZ”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’ın Dörtyol’da faaliyet gösteren Yolbulan Metal fabrikası işçileri 20 Haziran’dan bu yana düşük ücrete başlattıkları karşı grevi sürdürüyor.

  Emek mücadelesinde yaktıkları meşale Yolbulan’dan Befesa’ya sıçradı. Emek ve alınterinin yoğun olarak yansıdığı sanayi sektöründe işçi ücretleri, yaşanan ekonomik krizden oldukça etkileniyor.

Yolbulan Metal işçileri, çıplak ücretlerinin net 30 bin TL olmasını, yılda 3 ikramiye (90 gün), sosyal haklarda artış ve banka promosyonu istiyor.

19 bin ila 19 bin 500 TL olan ücretlere, işverenin teklifi yüzde 15’lik artış ile sınırlıydı, ancak grev sonrasında işven ücret artışını yüzde 15’ten 20’ye çıkarmasına rağmen TÜİK verilerinin altında kalması ile dikkat çekiyor.

.20 Haziran’dan bu yana devam eden grev ile ilgili olarak Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör,

“30 bin TL ücret için grevdeyiz. Bugün Yolbulan ve Befesa’da grev var. Kısacası Yolbulan işçisi kazanırsa bütün işçiler kazanacak” dedi.

İŞÇİ VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR!

“VERGİ YÜKÜ İŞÇİNİN CEBİNDE!

VERGİDE ADALET TALEBİMİZ VAR! “

Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, örgütlü bulundukları sanayi kuruluşlarında işçinin aldığı ücretler ile ilgili olarak “Bundan 1 buçuk yıl önce İSDEMİR’de imzaladığımız toplu iş sözleşmesiyle ücretler 60 bin ila 70 bin arasında, MMK’de ücretler 40-45 bin TL, Ekinciler’de ise 35 bin TL civarında En azından ‘Yetmez ama evet’ diyebileceğimiz bir pozisyonda güzel sözleşmelere imza attık. Ancak vergi oranları sıkıntılı. Vergi yükü işçilerin cebine gireni her geçen gün azaltıyor. İşçinin ocak ayında aldığı ücret ile aralık ayında aldığı ücret arasında ciddi bir eksilme oluyor. Onun için vergide adalet talebini dillendiriyoruz. Gerçek enflasyonla işçi alım gücü her geçen gün düşüyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyonu eleştirmemek elde değil. Çarşı, pazara çıktığımızda TÜİK’in açıkladığının bir inandırıcılığı yok. Bugün aldığımı 10 gün sonra aynı fiyata alamıyorsam yaptığımız sözleşmeler de bir nevi pul oluyor. Sadece burada değil, Türkiye’de olan bütün sözleşmeler böyle” dedi.

BÖLGEMİZDE İŞÇİ ANAYASAL HAKKINI KULLANAMIYOR!

Sanayi bölgesi olan Osmaniye, Dörtyol, Payas ve İskenderun’da on binlerce metal işçisinin olduğunu ve çok azının sendikalı olduğunu hatırlatan Mehmet Güngör, işçin anayasal hakkı olmasına rağmen sendikalaşma hakkını yeterince kullanamadığını belirterek “Yakın geçmişte Osmaniye Kadirli’de Emta Kablo’yu örgütledik. Ancak işsizliğin yoğun olduğu, mobbinglerin yaşandığı yerde işçiler de korkuyor. Sendikalı olmak anayasal bir haktır, hakkınızı kullanın diyoruz. Birlikte güç olursanız başarırsınız diyoruz. Maalesef Türkiye’de en büyük sıkıntımız sendikalı iş yerlerinde pozitif ayrımcılığın olmaması. Sendikayı teşvik etmek sadece sendikaların görevi değil. Sendikasız iş yerlerindeki kayıt dışı istihdamın iyi tespit edilmesi lazım. Örgütlendiğimizde de işverenler hemen itiraz ediyor. Sırf zaman kazanmak, o süreçte bazı arkadaşlarımızı işlerinden edip uzun mahkeme süreçleri yaşatmak için. Hükümet ya da devletimiz sendikalı olan iş yerlerinde pozitif ayrımcılığı, sendikayı zorunluluk haline getirmeli” dedi.

“METAL İŞ KOLU AĞIR İŞÇLİK KAPSAMINDA”

Özellikle temmuz ayında işçilerin de gündeminde olan ek zam talebi için sendikanın çalışmasının olup olmadığını sorduğumuz Güngör, “Zaten asgari ücretin belirlenmesinde ciddi sıkıntılar var. Ara zam da yapılmadı. Asgari ücret açlık sınırının altına düştü. Metal iş kolunda asgari ücretle çalışma olur mu? Biz altışar aylık dilimler halinde sözleşmeleri yaptığımız için enflasyon karşısında eritmiyoruz. Temmuz ayında örgütlediğimiz yerlerde yaklaşık yüzde 30 oranında zam aldık. Çünkü sözleşmemiz var. Keşke asgari ücrete temmuz ayında zam yapılsaydı. Bununla alakalı konfederasyonlar ortak açıklama yaptı. Bu konunun da takipçisi olacak olan konfederasyonlar bu işi hükümet kanadından takip ediyor. Şubeler genel merkezlerin destekçisidir” dedi.

“BİZ BU GREVİ BAŞARIYLA BİTİRECEĞİZ”

Grevdeki işçiye siyasetçiden derneklere birçok kesimden dayanışma mesajları aldıklarını ifade eden Mehmet Güngör,  “Sadece grevle alakalı değil dayanışmamız. Biz grevden önce de iş birliğini gündeme getiriyorduk. Miting için de herkese çağrı yaptım. Bu grev sadece Yolbulan işçilerinin grevi değil. Başardığımızda örgütsüz iş yerleri de emeğin birleştiğini görecek. Biz bu grevi başarıyla bitireceğiz. Genel başkanımız müjdeli haberleri verecek. Fikrimiz emekse, emeğin altında toplanacağız, başka çaremiz yok” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.