Kahvehaneler ve kahvehanecilik gelişen teknolojiye yenik düşüyor!
Kahve kültürü, geçmişten günümüze toplumsal yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Eskiden kahvehaneler, sadece kahve içilen yerler değil, aynı zamanda sohbetin, tartışmanın, kültürel paylaşımların yapıldığı mekânlardı.
İnsanlar burada buluşur, saatlerce süren muhabbetler eder, kitap okur ve hatta bazı bölgelerde çeşitli oyunlar oynarlardı. Kahvehaneler, tarih boyunca toplumun sosyal dokusunu oluşturan önemli merkezler olmuştur. Ancak gelişen teknoloji bir çok sektörde olduğu gibi kahvecilik sektörü de etkileniyor. Kahvehaneler ve kahvehaneci geleneği gelişen teknolojiye her geçen gün biraz daha yenik düşüyor!
İnternetin de yaygınlaşmasıyla kahvehane geleneğinin boyut değiştirdiğini ifade eden İskenderun Kahveciler
Odası Başkanı Orhan Gezgin,
Kahve kültürü, zengin bir geçmişe ve çeşitli modern yansımalarına sahip olmasına rağmen, kahveci esnafının karşılaştığı zorluklar mesleğin sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişeler doğurduğunu belirterek; “Yüksek maliyetler, artan rekabet, müşteri beklentileri ve azalan iş gücü, kahveci esnafının ayakta kalmasını zorlaştırmaktadır.
Bu sorunların çözümü için sektörel destekler ve eğitim programları ile kahveci mesleğinin cazibesinin artırılması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde ise kahve kültürü, modern hayatın hızına uyum sağlayarak değişim gösteren bir yapı oluşturuyor.
Günümüzde ise kafe adı altında daha modern, estetik ve farklı konseptlerle hizmet veren mekanlara dönüştü. İnsanlar sadece kahve içmekle kalmıyor, aynı zamanda iş görüşmeleri yapıyor, ders çalışıyor ve dijital ortamda çalışmalarını sürdürüyor. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte, kahve mekânları aynı zamanda birer çalışma alanına dönüşmüştür. Eski geleneksel kahve içme ritüelleri ise bazı nostaljik mekânlarda yaşatılmaya devam ediyor.
Kahve Kültürünün Geçmişi
Yüzyıllar boyunca dünyanın dört bir yanına yayılan ve kültürel bir simge haline gelen bir içecek olan kahve bitkisinin kökenleri Etiyopya’ya dayansa da, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Avrupa’ya ve oradan da tüm dünyaya yayılmasıyla kahve, global bir fenomen haline geldi.
Osmanlı döneminde kahvehaneler, sadece kahve içilen yerler olmaktan öte, sosyalleşme ve bilgi alışverişi yapılan önemli mekânlardı. Bu kültürel miras, zamanla günümüz kahve kültürünün temellerini oluşturmuştu.
Kahveciler Odası Başkanı Orhan Gezgin, kahveci esnafının yaşadığı zorluklar ile iliği olarak da şunları söyledi:
Kahveci esnafı günümüzde birçok zorlukla karşı karşıya. Geleneksel kahvehaneler, modern kafe ve kahve zincirleriyle rekabet etmekte zorlanıyor. Yüksek Maliyetler ve Rekabet, Müşteri Beklentileri, Teknolojik Yetersizlikler, Azalan İşgücü dolayısıyla kahvecilik mesleği, her geçen gün daha azalıyor. Genç nesiller, daha modern ve prestijli görülen mesleklere yönelmekte, bu da kahveci esnafının iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşamasına neden oluyor.” Diye konuştu.
Yirmi yıllık geçmişi olan kahvecilik geleneğini yaşatmaya çalışıyor Gazi Berberoğlu, pandemi döneminde tamamen kapalı olan kahvehanesi, yaşanan depremin ardından da müşterisi eskiye oranla aldığını ifade etti.
İnsanların dinleneceği güzel bir ortamımız var. Genellikle emekliler geliyor Gazi Berberoğlu’nun kahvehanesine. Kentin kozmopolit yapısının müşterilerine yansıdığı bu kahvehane genellikle emeklilerin mekanı olarak da bilinen bir mekan. Yok olmaya yüz tutan geleneklerden birisinin yaşatıldığı bu kahvehanede, kahvehane kültürünün izlerine de tanık oluyorsunuz.