İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümde “6 Şubat Depremleri ve Afet Önlemli Kentler Çalıştay”ı düzenledi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümde “6 Şubat Depremleri ve Afet Önlemli Kentler Çalıştayı” düzenledi.6 Şubat Salı İSTE Merkez Kampüs Anıt Alanı ve Turuncu Salonda düzenlenen çalıştaya İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ev sahipliği yaptı.Çalıştaya Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, İskenderun, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve Şuhut Kaymakamı Harun Reşit Han, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Piyade Kurmay Albay Cumhur Pıçakcı, İskenderun Başsavcısı Emin Ünalan ile çok sayıda protokol üyesi ve davetli katıldı. Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da yeni felaketler yaşanmaması için neler yapılması gerektiğinin ele alındığı “6 Şubat ve Afet Önlemli Kentler Çalıştayı”nda doğal afetler farklı disiplinler açısından irdelendi.
İskenderun’da 6 Şubat yıl dönümü Anma Programı 04.17’de Pac Meydanında sessiz yürüyüş ile başladı ve İSTE Hacı Mehmet Karatoyuk Camiinde kılınan sabah namazı ile devam etti. İskenderun Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştay ise 09.30’da İSTE Deprem Anıtı ziyareti ile başladı. Öğr. Gör. Merve Düzağaç Çolak Atölyesinde “Asrın Felaketi ‘DEPREM’ Sergisi”nin ziyarete açıldığı çalıştayın salon programı ise Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 6 Şubat’ta kaybettiğimiz vatandaşlarımız için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualarla devam eden çalıştayda açılış konuşmasını İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci yaptı. “Öncelikle, 6 Şubat’ta kaybettiğimiz tüm canlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun” diyerek konuşmasına başlayan Rektör Depci “depremin ilk anından itibaren tüm imkanlarımızla sahadayız. Devletimizin tüm birimleriyle koordineli olarak milletimizin yanında olduk, olacağız. Bizi hiç yalnız bırakmayan yöneticilerimize teşekkür ediyoruz, Allah hepsinden razı olsun. Temmuzdan bu yana asli görevimiz olan eğitime yoğunlaştık. Yüreğimizdeki faylar dünyadaki faylardan daha derin artık. Hayata nasıl tutunmamız gerektiğini konuşacağız bugün. İnanıyorum ki yıkılan binaların yerine yenilerini yapabiliriz ancak umutların yıkılmaması lazım, umutlar yıkılırsa şehirler, şehirler yıkılırsa ülke yıkılır. Umutların hayatta kalması için de eğitim lazım.” dedi.
Çalıştayda konuşan Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel “İskenderun Teknik Üniversitesi’nin tüm İskenderunlular için özel bir anlamı var. Kampüsümüz depremin tüm süreçlerinin yönetildiği bir üs bölgesi oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci öncülüğündeüniversitemiz çok çalıştı. 6 Şubat bize çok şey öğretti. Teknik bir üniversite olarak bugün burada düzenlenen çalıştayın ve genel olarak akademinin siyasilere, yerel yönetimlere yol göstermede önemli olduğu kanısındayım” diyerek konuşmasını şöyle tamamladı: “aldığımız derslerle neler yapmamız gerektiğine dair dersler çıkardık. “Üniversitelerimizin şehir planlamasından şehirlerin master planlarına kadar her alanda çok kıymetli çalışmalar sunacağına inanıyorum. Hem İskenderun hem de tüm ülkemiz kenetlendi, birlik oldu 6 Şubat’ta. Hepimiz büyük ve aziz bir milletin bir ferdi olduğumuzu tekrar görmüş olduk”.
Çalıştayın açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen “depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hepinizin Miraç Kandili’ni kutluyorum.” diyerek başladığı konuşmasında “Bugün Türk Milleti olarak hiçbir zaman unutmayacağımız, unutmamız gereken bir gün. 6 Şubat’ta ateş yalnızca deprem bölgesine değil tüm Türkiye’nin yüreğine düştü. Acımız çok büyük, kardeşliğimiz ve dayanışmamız da çok büyük. Depremin hemen ardından geldiğimiz İskenderun ile kardeş belediye olduk. Bu kardeşlik ilelebet sürecektir. Son vatandaşımız da kendi evine geçene kadar İskenderun’da hizmet etmeye, yaraları birlikte sarmaya devam edeceğiz” dedi. Çalıştayın önemini ve kıymetini vurgulayan Türkmen “Başta Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
6 Şubat Depremleri ve Afet Önlemli Kentler Çalıştayı’nın açılışında konuşan Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez “Bundan tam bir yıl önce büyük bir afeti hep birlikte yaşadık. Haberi alır almaz hemen ilk uçakla önce Adana’ya ardından Hatay’a geldim. Burada sizlerle bu süreci hep birlikte yaşadık, Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci ile birlikte çalıştık. Hem kamu görevlilerine hem de gönüllülerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bugün birlikte rahmetle andık. O gün ateş 85 milyon insanın yüreğine düşmüştü. Hatta gönül coğrafyamızda yaşayan birçok insanın da yüreğine ateş düşmüştü. Devlet Millet el ele vererek bu yaraları sardık, sarmaya da devam ediyoruz. Devletimiz ilk andan itibaren vatandaşımıza elini uzattı: binlerce arama kurtarma ekibi sahadaydı. Hasar tespit çalışmalarının ardından normalleşme için alt yapı çalışmalarına süratle başladık. Dünyada benzeri olmayan şekilde hızlıca enerjiyi verdik. Şunu gözden kaçırmamamız lazım ki artık yeni normaller var: eski normallerimize dönemeyiz. Tam da bu noktada üniversitelerimize büyük bir iş düşüyor. Depremin birinci yıl dönümüne denk gelen bu programda İskenderun Teknik Üniversitesinde konu enine boyuna konuşulacak ve biz politika yapıcılara ışık tutacak çıktılar üretilecek. Ben İskenderun Teknik Üniversitesinin başta İskenderun için, Hatay için ve bölgemiz için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. İskenderun Teknik Üniversitesinin burada kurulmuş olması İskenderun için büyük nimet. Başta Rektörümüz Tolga Depci olmak üzere bu süreçte üniversitemizin etkin ve verimli olması da çok fazla katkı sağladığını belirten Dönmez, “Kendisini eğitime ve üniversitesine adamış bir Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci’nindeprem döneminde canhıraş çalışmalarına şahit olup, süreci birlikte yaşamıştık. Kendisiyle toplantılar yaparak istişare etmiştik. Bugün imza attıkları çalışma ve buradan çıkacak rapor başta yerelde olmak üzere bizlere yol gösterecektir. Kentlerimizin dirençli olması için önce zihinlerimizi değiştireceğiz. Burada çok değerli bilim insanları konuşmalarını yapacak. Hayatı normalleştirmek için her alanda, vekillerimiz, Rektör Bey, akademisyen hocalarımız, kamu görevlilerimiz ve gönüllerimiz canla başla çalıştı, hala da çalışıyor. Hepsine teşekkür ederim. Ayrıca, bu güzel organizasyonumuz için Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci’ye teşekkür ediyor ve bugüne kadar desteklerini esirgemeyen Rektörümüzden ve hocalarımızdan son isteğimizde artık bu sürecin rapora bağlanmasıdır” diyerek konuşmasını tamamladı.
Çalıştayda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu “Birbirinden değerli hocalarımızın dahil olduğu kıymetli bir çalışma için buradayız. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah vatanımızı, milletimizi korusun. Depremin ilk gününden sonra gelmiştik bölgeye, Rektörümüz Prof. Dr. Tolga Depci’nin neler yaptığını gördük. Bunları anmadan olmaz: üniversitemizin halka açılması, şimdi konteyner kentlere ev sahipliği yapması, acil yardım çalışmalarına dahil olunmasıyla üniversitemiz ve Rektörümüz Tolga Depci önemli bir vazifeyi üstlenmiş oldu, kendisine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Gençlik Bakanlığı’nın ve illerde Gençlik Müdürlüklerinin bölgenin normalleşme sürecine katkılarını, gençlerin çocukların hayata tutunması ve adaptasyonu ile ilgili çalışmalarını yerinde sürekli analiz ettiklerini belirten Bakan Yardımcısı Dr. Eminoğlu “bugünkü içerik de çok kıymetli, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Alanında uzmanların afet önlemli kentleri farklı açılardan masaya yatıracağı çalıştayda“İmar, Kent Planlama, Afet Risk Yönetim Planlama, Kentsel Dönüşüm”İSTE Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yelda Mert afet önlemli kentler inşa etmek, mevcut şehirleri afetlere uyumlu ve dayanıklı hale getirmenin nasıl mümkün olacağını ele alırken; Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Tolga Çöğürcü 6 Şubat sonrası hasar tespit çalışmalarından örneklerle yapılarda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Öğle arasından sonra devam eden çalıştayda Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun “Disiplinler Arası Bir Bakışla Afet Yönetimi” oturumunda yaptığı konuşmada “afetlerin ne zaman geleceğini kontrol edemeyiz ancak ona nasıl tepki vereceğimizi kontrol edebiliriz” diyerek afetlerin tek bir perspektiften ele alınması gereken yapısına dikkat çekerek afet öncesinde, sırasında ve sonrasında hangi disiplinlerin neden ve nasıl kullanılması gerektiğini ele aldı.
6 Şubat sonrasında Hatay’a görevlendirilen Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve Şuhut Kaymakamı Harun Reşit Han süreçte neler yaşadığını anlattığı konuşmasında depremden alınan dersleri, bundan sonrasında neler yapılması gerektiğini değerlendirdi.
“Yapısal Değerlendirmeler: İnşaat- Geoteknik- Yapı Statiği- Malzeme” oturumunda İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Umur Sevim Korkut, İSTE Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Örnek, İSTE öğretim elemanı ve Rektör Danışmanı Öğretim Görevlisi Sıtkı Alper Özdemir yapıların her aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları uzmanlıkları çerçevesinde ele aldı: örneklerinin odağında ise 6 Şubat Depremleri ve Hatay vardı.
“Depremlerin Yer Bilimleri Açısından Değerlendirilmesi: Jeofizik- Jeoloji” oturumunda İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semir Över ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker Türkiye’nin tektonik açıdan anlamına, Türkiye’nin deprem ülkesi olmasına, deprem gerçeklerine, depremlerin ön görülebilirliğine ve bunlar doğrultusunda yapılması gereken çalışmalara değindi.
Çalıştayın son oturumu olan “Afet Sonrası Değerlendirmeleri Yönetim, Acil Müdahale, Orta ve Uzun Vadeli Müdahaleler” oturumunda ise Muş AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç, afetin temel kavramlarına, Türkiye’nin afetselliğine değinerek afet ve acil durum yönetim süreci hakkında bilgi verdi. Türkiye Afet Müdahale Planını anlatan Çekiç, Ulusal Afet Müdahale Organizasyonun yapısı ve görevlerini aktardı.