Aleni Kitap tecrübeli kadrosuyla kısa süre önce yayın hayatına başladı. Edebiyattan estetiğe teoriden şiire kültürden öyküye uzanan geniş yayın skalasıyla “İyi Edebiyat Aleni’dir” mottosunu ön plana çıkaran Aleni Kitap yayımladıkları ilk serinin ardından hız kesmeden yoluna devam ediyor.
Arka Kapak Metinlerinden Seçmeler
Zafer Aracagök, Ritim-Hiç-Hayat Neandertal Kapitalizm Üzerine Notlar
Sanat/hayat/ses üçgeni birbirine saldırırken özne bu saldırıdan muaf kalabilir mi? Zafer Aracagök külliyatı sert soruların içinden ilerliyor. Faşizm; evet saldırırken, evet vahşi, evet kapitalizm dehşet senfonisini zevkle icra ederken paranteze alınan “biz” ne yapacak Ritim-Hiç-Hayat: Neandertal Kapitalizm
Üzerine Notlar bu zeminsiz ve tekinsiz mecrada yüzleşmenin, yüzeye yeni kavramlar eklemenin teorisini fragmanlar halinde bizimle paylaşıyor.
Dada Provokasyon/Hazırlayan: Dolunay Aker, Ferit Sürmeli
Dada… onun hakkında resmî bir tarih yazmaya gerek yok. Muhtemelen onlar da istemezdi bu kartvizit işlemini. Breton ya da Aragon’unDadacı zamanlarını duyabiliyorum. Dada, bir ara bölge. Ölümlü Dada’nın getirdikleriyle götürdükleri bir. Biz getirdiklerini yazacağız. Sanatsal devrim: Dada. Sanatsal Taciz: Dada. Bugün Dada’nın saldırılarına imkânlar açmalıyız. Burjuvazinin ve sanat sisteminin gevşek bağırsaklarına rahatsız edici bir baskın. Dada, siyasetten uzak olmadı. Süreyyya Evren’in aktarımıyla “sanatın siyasetini” yaptı. Neden şimdi de Dada olmaz, bir açmaz neden giderilmez? Dada’yı, baskını güncelleyerek, Dadalaşmadan (Dada’nın hatalarından uzak) yapabiliriz bunu. Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, Dada’ya çağırıyor. Sanatsal Devrim’e.
Şiirin Atardamarları ve İz Defteri/Dilek Değerli
Şiir ve yazının ortak diyaloğu sanatın hanesine işleyen özel bir söylem biçimidir. Şairlerin, yazarların iç evlerini öğrenmek, poetik gelişim açısından okur nazarında önemli bir noktada duruyor. Şiirin Atardamları ve İz Defteri iki bölümden oluşmaktadır. Şiirin Atardamarları adlı bölümünde okuru bilinen isimlerin (EmilyDickinson, Adonis, GeorgTrakl, SlyviaPlath, FedericoGarcia Lorca, Paul Celan, Baudelaire, Furûğ, Anne Sexton, Octavio Paz, AmyLowell) bilinmeyen yönlerine bakarak gezintiye çıkarıyor ki bu gezinti Dilek Değerli’nin kendi özel poetik yolculuğuna dair de ipuçları taşımaktadır. İz Defteri adlı bölümde ise Dilek Değerli etkilendiği filmler, kitaplar hakkındaki görüşlerini ve yaşam deneyimlerini yazıyor
Keklik Bilgisi/Nihat Özdal
Keklik Bilgisi, tarihsel kültürel dokularla ilerleyen, kekliğin coğrafya çağrısını, kökensel varlığını katmanlı ve ayrıntılı bir şekilde inceleyen özel bir çalışma. Nihat Özdal; Keklik Bilgisi’yle farklı alanların ortak sesini yan yana getiriyor.