CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem felaketinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölge ekonomisinin ağırlaşan tablosuna ve ibraz süresi biten çek ödemelerinin gerçekleşmesi için iş hayatındaki gerekli iyileşmenin hala sağlanamadığına dikkat çektiği yazılı bir açıklama yaptı.
Büyük deprem felaketinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölge ekonomisinde bir iyileşme kaydedilmemesinin yanı sıra tablonun gittikçe ağırlaştığını kaydeden Kara, “2 Mayıs 2023 tarihli ve 145 sayılı Kararname ile yapılan düzenlemeye göre; deprem bölgesinde çek keşidecileri için ibraz süreleri 9 Haziran tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak bu süre, bölgede ekonomik sorunların artarak devam etmesi nedeniyle çek keşidecileri için yeterli görülmüyor. Çek ibraz süreleri uzatılmalı ve bölge ekonomisinin tekrar iyileşmesi için gerekli teşvik ve imtiyazlar uygulanmalıdır” dedi.
DEPREM BÖLGESİ TEŞVİK VE DÜZENLEME BEKLİYOR
İşyerleri yıkılan esnafın, üretimin durma noktasına geldiği fabrikaların, üretimde çalıştıracak eleman bulamayan sanayicilerin, bir yanda ihracat avantajlarını kaybetmemek için mücadele eden ihracatçılarının durumuna dikkat çeken CHP’li Milletvekili, “Deprem bölgesinde çek sorunu iş hayatının temsilcilerini zor durumda bırakıyor. Çeklerle alınan ürünler deprem felaketinde zarar gördü, makine ekipmanlar enkaz altında kaldı. Dolayısıyla çek ödemeleri gerçekleştirilemiyor. Esnafın, sanayicinin ve ihracatçıların desteklenmeden çek ödemeleri pratikte önümüzdeki süreçte pek mümkün görünmüyor” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: 2 Mayıs 2023 tarihli ve 145 numaralı kararnameyle yapılan düzenlemeye göre, diğer deprem bölgelerinin de dahil olduğu ve Hatay il merkezi ile Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz, Belen, Samandağ, Hassa, Kırıkhan ve Yayladağı ilçeleri; 6 Şubat itibarıyla keşidecisi olduğu çekler bakımından ibraz süreleri 9 Haziran’a kadar durdurulmuştu.
Şu anda hiçbir yurttaş ben evimi, arabamı, yazlığımı satabilirim ve çekimi böylelikle ödeyebilirim diye düşünebilecek durumda değil. Çünkü kimsenin depremden sonra ne evi ne de arabası kaldı. Bilindiği üzere yalnızca Hatay’da binlerce araba enkazın altında kullanılamaz halde pert oldu, araç mezarlıklarına kaldırıldı. Diğer bir zorlu süreçte enkaz altında kalan arabaların birçoğunun kaskosunun olmaması idi. İktidar bununla ilgili de bir düzenlemeyi de acilen uygulamaya koymalıdır.
ÇEK ÖDEMELERİNİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN YAPILANDIRMA VE SÜRE UZATIMI GEREKİYOR
Hiçbir esnaf ya da sanayici söz konusu çekleri ödemeyeceğini söylemiyor ancak nefes almak ekonomik açıdan biraz nefes almak istiyor. Ödeme kolaylığının sağlanması için düzenlemelere ihtiyaç var. İlk etapta ibraz süresinin tekrar uzatılması düşünülmelidir. Buna ek olarak; sonrası için taksitlerle yapılandırma yöntemine gidilmelidir. Düzenlemeler yapılmazsa diğer deprem bölgeleriyle birlikte önemli bir ihracat alanı olan Hatay’ın ekonomik olarak toparlanması güçtür.
Kredi Garanti Fonu daha fazla sorumluluk almalıdır. Genel ekonomik krizin faturası deprem bölgesinde daha çok hissedilmektedir. Dolayısıyla Finansman sağlanacak imkanlar çoğaltılmadan bu çeklerin tahsili söz konusu olamaz. Varlığını sürdürmeye çalışan işletmeleri acilen tedbirler ve süre uzatımları, yapılandırma metodları sağlanmaz ise kaybetme tehlikesi yaşarız.