TÜBİTAK ve Üniversiteler, yüzyılın en büyük karasal depremi Kahramanmaraş merkezli depremlerinden etkilenen illerde çalışmalarına devam eden araştırmacı gruplarla bir araya geldi.
57 Farklı kurumdan, 107 proje ve 497 araştırmacı ile TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’nda; Afyon Kocatepe Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bitlis Eren University, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Kırıkkale Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi sahada çalışma yapıyor.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, konuyla ilgili kamuoyu ile şu bilgileri paylaştı:
57 Farklı Kurumdan, 107 Proje ve 497 Araştırmacı ile TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’nda Bilimle Birlikte Başaracağız! “Kahramanmaraş Depremlerinde Adana İlinde Hasarlı Yapıların Uzaktan Algılama ve Açık Kaynak Kodlu CBS Kullanılarak Tespit Edilmesi” projesi kapsamında Adana’da hasarlı yapıların uzaktan algılama ve açık kaynak kodlu coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürüten ekiple bir araya geldik. Hasarlı binaların haritalarının web ortamında anlık yayınlanmasını ve hasarlı binaların yapay zekâ kullanılarak uydu görüntüleri ile tespit edilmesini sağlayan proje, deprem bölgesinden toplanan verilerin daha sağlıklı işlenmesinde önem arz ediyor.
Daha sonra, fayların oluşturduğu yüzey kırıkları ile fay zonu üzerindeki atım miktarlarının belirlendiği ve Malatya-Hatay arasında küresel konumlama sistemleri (GNSS) kullanılarak faylardan uzak yüzey kırığı olmayan bölgelerdeki deformasyon miktarlarının hesaplandığı “Kahramanmaraş Depremlerinin Kosismik Deformasyon Etkilerinin Araştırılması” projesini gerçekleştiren araştırmacılarımız ile görüştük. Gelecekteki deprem çalışmaları için önemli bir kaynak vazifesi görecek çalışma hakkında bilgi aldık.
Sonrasında “Geoteknik Zemin İncelemelerinin ve Yapısal Hasarlarının Saha Gözlemleri ile Tespiti ve Değerlendirilmesi” projesinde sahada çalışmalarını sürdüren araştırmacılarımızla görüştük.
Dörtyol ilçesinde gerçekleşen zemin hasarları ile ilgili bilgi aldığımız araştırmacılarımızla, Dörtyol şehir merkezinde yer alan ve farklı taşıyıcı sistemlere sahip iki yapının depremden etkilenme derecelerini gözlemledik. Özellikle sahil bölgesinde yoğunlaşan zemin yanal hareketleri konusunda araştırmacılarımızın bulgularını dinledik.
“Binaların Mevcut Durumlarını İnceleme ve Hasar Gören Binaların Envanterinin Çıkartılması” ve “Kahramanmaraş Depremlerinde Hatay ve Çevresinde Hasar Gören Binaların İncelenmesi ve Hasar Nedenlerinin Araştırılması için Saha Verilerinin Toplanması” projeleri kapsamında İskenderun’da, depreme dayanıklı yapı tasarımı ve imalatında yaşanan uygulama eksiklikleri nedeniyle projeye uygun inşa edilmemiş yapıların hasar aldığı tespit edilen binaları inceleyen araştırmacılarımız ile yaptığımız görüşmede bölgede yürüttükleri çalışmaları değerlendirdik.
1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında proje geliştiren tüm kurumlarımıza ve araştırmacılarımıza teşekkür ederim.”