“HRANT DİNK’İ UNUTMADIK”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci ve insan hakları savunucusu Hrant Dink’ın on altı yıl önce 19 Ocak 2007 tarihinde suikast sonucu yaşamını yitirmesi dolayısıyla İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesinde bir anma toplantısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, dernek binasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hrant Dink’i katledilişinin 16. yıldönümünde kendisini sevgi ve saygı ile anıyoruz. Hrant Dink bu coğrafyada söylemlerinden, kimliğinden ve sisteme karşı duruşundan dolayı sistem tarafından her fırsatta ölümle tehdit edildi. Maalesef tehditlerin önüne geçilmediği için de katledildi. Hrant Dink uzun süre tehditler almasına rağmen tehdit edenler hakkında herhangi bir işlem yapılmamış ve yeterli koruma sağlanmamıştır. Tehditlerle ve yapılabilecek bir saldırı ile ilgili istihbari bilgiler gelmesine rağmen ilgili kurumlar önlem almamışlardır.

Dink’in öldürülmesinin ardından geçen 16 yıla rağmen gerçek sorumlular hala ortaya çıkarılmamıştır. İstanbul’da devam eden davada sadece tetikçi ve ona yardım edenlerin bir kısmı cezalandırılmış, ancak gerçek azmettirenler ve sorumlular hala açığa çıkarılıp cezalandırılmamıştır. Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı soruşturmanın yürütülmemesi, yani uygulanan cezasızlık politikasıdır. İnsan hakları savunucuları olarak cezasızlık politikasına hayır diyoruz! Dink cinayetinde etkili ve kapsamlı bir soruşturma talebimizi bir kez daha yineliyoruz.

Esasen, Türkiye bir bütün olarak geçmişle yüzleşmeli, bunun için bir Hakikat Komisyonu kurulmalıdır. İnanıyoruz ki Hrant Dink cinayeti de dahil olmak üzere işlenen binlerce faili meçhul cinayet bir Hakikat Komisyonu marifeti ile açığa çıkarılabilir. Ancak bu komisyonun kurulmasından ısrarla imtina edilmektedir. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve önümüzdeki süreçte yaşananların bir daha tekrarlanmamasının en büyük güvencesi gerçeklerin ortaya çıkarılarak yüzleşilmesi ve sorumluların adil bir yargı önünde hesap vermesidir.
İnsan hakları savunucuları olarak ülkemizde geçmişle gerçek bir yüzleşme sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz!
Hrant Dink’i, katledilişinin 16. yılında bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz…”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.