Basın Tarihinde “Dokuz Patron ” olayı ve 10 Ocak Gazeteciler Günü

Published on:  /   Yorum yapılmamış

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanması ile ilgili kutlamalar o günden bu yana her yıl 10 Ocak’da “10 Ocak Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaktadır.


İş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeren düzenlemeye karşı 9 gazete patronu gazete çalışanlarına yasal hak ve güvence sağlayan hükümlere karşı gelmiş ve ortak bir deklarasyon hazırlayarak gazetelerini üç gün kapatacaklarını duyurmuştu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardı.

“Dokuz patron” olayı nedir?
Basın tarihinde “Dokuz patron olayı” diye anılan bu durum karşısında çalışan gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamışlardı.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. 10 Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’den günümüze kadar da “Çalışan Gazeteciler Günü” adı altında kutlamalar devam ediyor.
Serpil Korkmaz

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.