ENGELLİ BİREYLERLE NASIL İLETİŞİM KURULMALIDIR?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında açıklamada bulundu.
Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Engelli olmak, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi olarak tanımlanıyor. Bu durum, doğuştan olduğu gibi hastalıklar veya kazalar sonucu da ortaya çıkabiliyor. Engelliler; özellikle toplumun kendisine yönelik olumsuz tutumlarından dolayı içe kapanma, işe yaramama, yetersizlik duygusu, güvensizlik, endişe, korku, ümitsizlik gibi duygular yaşayabilirler. Sonuç olarak etkinliklere katılmama, çekingenlik, yalnız kalma eğilimi gösterebilir, daha çok bireysel etkinliklere yönelebilir ve uyum sorunları yaşayabilirler. Ayrıca yaşadıkları kayıp duygusu, buna ilişkin öfke ve çaresizlik ruhsal sorunların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir ve daha da pekiştirebilir. Tüm bu sorunlar engellilere yönelik geliştirilen sağlık ve sosyal politikalarda dikkat edilmesi gereken konulardır” dedi.



Nasıl davranmalıyız?

Engelli bireylere nasıl yaklaşım gösterilmeli bilgilendirmede bulunan Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Bazen onları topluma kazandırmak için yaptığımız girişimlerden ötürü tersine onları toplumdan uzaklaştırabiliyoruz. Bu hassas konuyla ilgili doğru bilgiye sahip olmak ve bu bilgileri uygulamak meslek, statü gözetmeksizin toplumun her bir bireyinin sorumluluğudur. Engelli bireylerle iletişim kurarken, aşağılayıcı cümleler kurmaktan kaçınılmalı ve acıma duygusuyla yaklaşılmamalıdır. İletişim kurarken küçümseyici ifadeler kullanmak veya kişiye farklı yaklaşımlarda bulunmak kendilerini birey gibi görmediğinizi hissettirmektedir. Bu tutumlar yerine, engelli bireyin yaşamını zorlaştıran sorunlar en aza indirilmeye çalışılmalı, hoşgörülü olunmalı, sevgi ve saygı gösterilmelidir. Diğer insanlara nasıl davranılıyorsa engelli bireylere de öyle davranılmalıdır. Çünkü engelliler bedensel veya zihinsel bakımdan farklı ihtiyaçları olan insanlardır. Aşırı ya da daha az ilgi göstermek engelli kişileri negatif yönde etkileyebilir. Unutulmamalıdır ki engelleri aşmak, öncelikle zihinde başlar” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.