Çocuğu okula gitmek istemeyen velilere tavsiyeler

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Uzun bir tatil arasından sonra öğrencilerin tekrar okula dönme vakti geldi.. Bu süreçte kimi öğrencilerin, yoğun bir kaygı içerisine girdiğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, bu süreçte stres yaşayan çocuklara yardımcı olmak için neler yapmak gerektiği hakkında, ailelere önerilerde bulundu.

“Öncelikle çocuğunuzun hislerini anlayıp, dinleyerek güvende hissettirmelisiniz”
Uzman Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Öğrenciler, bu süreçte başarısızlık korkusu yaşayabilir, arkadaşlarıyla geçinme korkusu olabilir veya uzun süre aileyle beraber yaşanılan süreçten sonra ayrılık kaygısı da oluşabilmektedir. Aynı zamanda ilk defa okula başlayacak olan öğrenciler için de bu süreç, sancılı olabilmektedir. Öğrencilerin bu süreçlerde endişe duyması çok normaldir, ancak ailelerin çocuğu dikkatle dinleyerek endişesini anlamaları ve onlara yardımcı olmaları çok önemlidir. Öncelikle çocuğunuzun hislerini anlayıp, dinleyerek güvende hissettirmelisiniz. Baskı altında hissedeceği soruları da yöneltmemelisiniz, örneğin ‘arkadaşlarına alışabilecek misin?’ veya ‘bu sene matematik çalışacak mısın?’gibi sorular çocuğun üzerinde gerginlik yaratabilir bunun yerine ‘yarın okulda neler öğreneceksiniz?’‘bugün seni okulda en çok ne mutlu etti?’ gibi daha rahat hissedecekleri şekilde konuşmayı deneyebilirsiniz. Okulun ilk günleriyle ilgili çok fazla soru sormak çocuğun daha fazla endişelenmesine yol açacağından bu konuyla ilgili fazlaca soru sormaktan uzak durmalıyız, çünkü böyle sorular çocuğun endişelenecek bir şey varmış gibi hissetmesine sebebiyet verebilir. Olumsuzlara değil, olumlulara odaklanmak, bazen başarısızlığı da kabul etmek ve bunu bir ceza olarak göstermemek çocuğunuzun motivasyonunu artıracaktır” açıklamasında bulundu.

Çocuğu okula gitmek istemeyen velilere tavsiyeler
Okula gitmek istemeyen çocuklara, evde eğlenceli bir ortam oluşturulmamasının önemli olduğunu ve anne ve babanın da okula gitmenin gerekliliğiyle ilgili tutarlı konuşmaları gerektiğini ifade eden Yağmur Yazar Özdemir, “Bir ebeveynin okula gitmeyi zorunlu tutması, diğerinin ise daha esnek davranışları olması çocuğun okula gitmeme davranışını pekiştirerek olumsuz bir durum yaratacaktır. Yoğun kaygı yaşayan çocuğu ilk gün siz bırakabilir, çıkışta neler yapacağınızla ilgili sohbetler edebilirsiniz. Yeni okul dönemi için ihtiyaçları belirleyerek alışverişe birlikte çıkabilirsiniz. İhtiyaçlarını alırken onun da fikirlerini alarak yapacağınız alışveriş, çocuğunuzun okula seveceği OKULA DÖNÜŞ KAYGISI NASIL GİDERİLİR?
eşyalarla birlikte gitmesini sağlayacaktır. Çocuğunuzun okul kaygısıyla başa çıkması için verdiğiniz desteklerin yeterli gelmediğini düşünüyorsanız, yardım istemekten çekinmeyin. Okulun rehberlik ve psikolojik danışmanlık biriminden ya da uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.