Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan üniversite tercihlerinin yapıldığı dönemde doğru tercih yapmanın önemli olduğunu ama yüz binlerce işsiz üniversite mezunun atamasının yapılmamasını da eleştirdi ve bu konuda kamu yöneticilerinin çok büyük vebal ve sorumluluk altında olduğunu belirtti.
Çalışkan; “Bir fakülte, yılda 30 bin mezun veriyor, kamu da bin alım yapıyor ise diploma da sivil hayatta bir işe yaramıyorsa tezgahtar, şoför ya da kasiyer olmak için boşuna beş yıl uğraşıp üniversite diploması almaya gerek yok.” dedi.
Üniversite eğitimi işsizliği beş yıl daha ötelemenin çağdaş adı olduğunu ifade eden Çalışkan; “Bir yandan da geçen bu süreyle evlilik de dahil olmak üzere her alanda sosyal hayat, beş yıl daha ötelenmiş oluyor. Gençlerimiz üniversite tercihinden önce bir, mezun olduktan sonra iki kez düşünüyor. Yetersiz atamalar ve ihtiyaç fazlası mezunlarla oluşan işsizlikle; “okumak demek, işsizlik demek!” türünden geriye sadece heba edilen yıllar kalıyor.
Seçeceğiniz bölümler, mezuniyet sonrasını düşünerek “diplomasıyla iş yapacağınız alanlar” olmalıdır. Tabii ki uluslararası statüye sahip üniversite ile sıradan bir üniversitenin diplomasının geçerliliği belli dallar için önemli ama geneli için diplomaların hiçbir farkı yoktur.
Ülkemizde başta ekonomi ve eğitim olmak üzere her şey yerli yerine oturursa, doğru planlanırsa, hak adalet yönetimi merkeze alınırsa geleceğimizin teminatı gençlerimiz ve milli kaynaklarımız heba edilmemiş olur. İnsanı yaşat ki geleceğin ve yarınların yaşasın ve yaşatsın.” ifadelerini kullandı.