YAZ’INIZ ‘ZEHİR’ OLMASIN!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Yaz mevsiminde özellikle besin zehirlenmelerine sıkça rastlandığını belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, alınan besinlerin uygun bir şekilde saklanması, soğutulması, pişirilmesi ve hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Tehlikeli sıcaklık aralığı 5-65 santigrat derece aralığıdır. Bu sıcaklık aralığındaki besinlerde mikroorganizmalar hızla üreyebilir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, patates, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, deniz ürünleri, potansiyel riskli besinler arasında yer alabilir. Özellikle kış ayları için hazırlanan konserveler de uygun koşullarda üretilmez ve saklanmaz ise besin zehirlenmelerine yol açabilir” dedi.

Nelere dikkat edilmelidir?

Besinlerin hazırlanmadan önce, hijyene dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Eray Albayrak, “Ellerimizi düzenli yıkıyoruz. Bilhassa mutfakta, yemek hazırlama, yeme öncesinde, besinlere temas etmeden ellerimizi uygun şekilde ve sürede yıkıyoruz. Dondurulmuş besinleri güneş altında veya oda sıcaklığında çözülmeye bırakmıyoruz. Dondurulmuş besinleri, mikrodalga fırın kullanarak veya buzdolabında çözülmesini bekleyerek kullanmalıyız. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besinleri uygun pişirme sıcaklığı ve süresinde pişiriyoruz. Pişmiş, hemen tüketilmeyecek yemekleri hızlıca soğutup, buzdolabında uygun süre saklayabiliriz. Alışverişe çıktığımızda et, süt, yoğurt, peynir ve dondurulmuş yiyecekler gibi potansiyel risk bulunduran besinleri alışverişin sonunda almaya dikkat edilmelidir” açıklamasında bulundu.

Çapraz bulaşmaya dikkat!

Besinlerde hastalık yapıcı etkenlerin, sadece besinler aracılığıyla taşınmadığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Besin veya besin olmayan bir maddeden de besinlere, mikroorganizma taşınabilmektedir. Örneğin; kıyafetten ya da kontamine olmuş başka bir besinden tüketeceğimiz besine hastalık etkeni geçebilmektedir. Bu sebeple; yiyecekleri hazırladığınız yerin, mutfak eşyalarının, ekipmanların ve diğer şeylerin besinlerin hijyenine önem vermek gerekir” şeklinde konuştu.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.