Türk sinemasından bir yıldız daha kaydı! Cüneyt Arkın hayatını kaybetti

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Kara Murat, Malkoçoğlu, Battal Gazi, Dünyayı Kurtaran Adam… gibi film karakterlerini canlandıran Türk sinemasının efsane ismi Sanatçı Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş-Ulus’ta bulunan Liv Hospital hastanesine kaldırılan Cüneyt Arkın, burada yaşamını yitirdi. Ünlü aktörün vefatının ardından hastane tarafından yapılan açıklamada,  Arkın’ın kalbinin durması sebebiyle ambulansla hastaneye sevk edildiği, ancak tüm yeniden canlandırma çabalarına rağmen kurtarılamadığı kamuoyuna açıklandı. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan Türk sinema tarihinin usta ismi Cüneyt Arkın’ın kariyer hayatı boyunca 300’den fazla filmde rol aldığı biliniyor.

Cüneyt Arkın, 8 Eylül 1937’de Eskişehir’in merkezine bağlı Karaçay köyünde doğdu. Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi’nde gördü, 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteci Vecdi Benderli, Cüneyt Gökçer’den Cüneyt; Ramazan Arkın’dan Arkın isimlerini alıp “Cüneyt Arkın” ismini yarattı.

Cüneyt Arkın kimdir?

“Kariyerindeki dönüm noktası, 1963’te Eskişehir’de yedek subay olarak askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü’nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması oldu. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963’te Halit Refiğ’in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1964’te Refiğ’in “Gurbet kuşları” filmiyle sinemaya adım attı ve ve 2 yıl içinde en az 30 filmde rol aldı.

1964’te Tıp Fakültesi’nde tanıştığı Güler Mocan ile evlendi, 1966’da kızları Filiz dünyaya geldi.

Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasıyla Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile onlarca filmde rol aldı. Romantik filmleriyle tanınan Arkın, asıl ününe Malkoçoğlu filmiyle ulaştı. Dublör kullanmayı seyirciyi kandırmak olarak gören Arkın, bu nedenle filmlerinde dublör kullanmadı.

Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar değişik türde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın’ın kariyerinde özel bir yer kaplıyor. 12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney’i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney’in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın’ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Arkın, ödülü reddetti.

Yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült film hâline geldi. 1980’li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990’lı yıllarda da polisiye dizilere yöneldi.

Cüneyt Arkın, binicilik ve karatede uzman sporcu unvanına sahiptir. Oyunculuğun yanı sıra televizyon izlenceleri sundu ve kısa bir süre gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yaptı. 2009 yılında omurgasındaki sinir sıkışmasından dolayı yaklaşık üç ay hastanede tedavi gördü.”

Arkın’ın vefatının ardından sosyal medyada çok sayıda başsağlığı ve taziye dilekleri paylaşıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Arkın’ın canlandırdığı, Türk sinema tarihine geçen karakterleri ile anarak başsağlığı diledi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.