Gazetecilere ‘Medya Dili’ Konferansı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti üyelerine yönelik, İskenderun Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde görevli Psikolog Gülşen Saygılı tarafından ‘Medya Dili’ konulu konferans düzenlendi.


Özellikle ‘Şiddet, İstismar, Kadın Cinayetleri ve İntihar’ olayları ile ilgili yapılan haberlerde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Psikolog Saygılı, bu olaylarla ilgili yapılan haberlerin ‘dramatikleştirilmeden’, ‘yorum katılmadan’ net haliyle verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İskenderun Gazeteciler Cemiyetinin toplantı salonunda üye yönelik gerçekleştirilen konferansta konuşan Saygılı, ilk olarak medyanın ne olduğunu kısaca açıkladı.
Medyanın aynı anda çok fazla kişiye ulaşabildiğini fakat bunun yönetilmesinin de bağlam olarak zorlaştığını kaydeden Saygılı, internet haberciliği üzerinde durdu.
Daha hassas olan konular olduğunu ifade eden Saygılı; “Şiddet, İstismar, Kadın Cinayetleri ve İntihar olaylarına değinmek istiyorum. Bu olayları haber haline getirirken iki şey çok önemli. Şu anda dijital ayakizi denen bir şey var, yani bundan 10 yıl sonra o dijital ayak izi devam edecek. O travmayı yaşamış ve hayatta kalan insanın karşısına o haber çıkabilir, bu birincisi. İkincisi, hassas konularda haber içeriği oluştururken duyarlılığınız ne kadar? Bir intiharı, popüler hale mi getiriyoruz yoksa intihar olgusunu mu haberleştiriyoruz? Genç kızın intihar etmesi mi burada önemli, neden intihar ettiği mi önemli? Duyarlı davranmak çok önemli… Aslında intihar haberleri hiç yapılmamalı. Yapılacaksa da net bir şekilde yapılmalı, dramatikleştirilmeden, özendirici ifadeler kullanmadan. Bir kadın cinayeti haberinde ‘aldatılan koca şiddeti’ denmemeli. Kadın ölmüş ona sorma şansınız yok, aldatılıp aldatılmadığını bilemezseniz. Failin ifadelerine göre haber yapılmamalı. Aldatılan, cinnet geçiren, iflas eden koca şiddeti gibi ifadeler o cinayeti meşrulaştırmaya yönelik gibi algılanmaktadır. Oysa ki ortada bir cinayet vardır ve bu net olarak bir suçtur. Şiddet gören, katledilen bir kadının görüntüsü kullanılmamalı. Bir istismar olayında olayı yumuşatıcı ifadeler kullanılmamalı ve iddialar üzerine haber yapılmamalı, net bilgiler kullanılmalı” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.
Konferansın oldukça verimli geçtiğini söyleyen İGC Başkanı Diyap Atar da, Psikolog Gülşen Saygılı’ya teşekkür etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.